Järvisyyhystä ei ole raportoitu tänä kesänä ympäristökeskukseen – noudata varuiksi näitä ohjeita uinnin jälkeen

Sosiaalisessa mediassa on liikkunut tietoja, joiden mukaan osa Tiiran rannalla ja Sääksissä uineista olisi saanut vesistöistä järvisyyhyoireita.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastaja Pia Gummerus kertoi viime viikolla, että heille ei ole tullut ilmoituksia järvisyyhystä Tiirassa tänä kesänä eikä aiempinakaan kesinä. Vielä tämän viikon alussakaan ei terveystarkastajalle oltu tehty ilmoituksia syyhytapauksista Tiirassa tai Sääksissä.

Sääksjärven uimarannalla on Gummeruksen mukaan pysyvät ilmoitukset järvisyyhystä sen vuoksi, että järveltä on aiempina vuosina tullut ilmoituksia syyhystä.

– Tältä kesältä Sääksistä ei ole vielä tullut ilmoituksia.

Gummerus suosittelee kuitenkin varmuudeksi käyttämään suihkua Sääksin rannalla uidessaan, sillä pesu uinnin jälkeen auttaa ehkäisemään syyhyn aiheuttavien imumaton kiinnittymistä.

Tiirassa polskivia Gummerus suosittaa käyttämään uinnin päätteeksi karkeaa pyyhettä, kun Tiirassa ei ole suihkuja.

Syyhyä voi yrittää välttää myös menemällä veteen rannan sijaan laiturin päästä, sillä syyhyn aiheuttavat imumadot viihtyvät erityisesti rantavedessä.

Ilmoita järvisyyhyoireista Sääksissä tai Tiirassa paikalla oleville rantapelastajille tai ympäristökeskukseen pia.gummerus@tuusula.fi.

Uimavesien vedenlaadusta tiedotetaan uimarantojen ilmoitustauluilla sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi. Seuraavat mittaukset tehdään torstaina ja tuloksista tiedotetaan ensi viikolla.

Järvisyyhy

Järvisyyhyn aiheuttaa vesilintujen loinen, mikroskooppisen pieni imumato.

Kyseessä on vaaraton, mutta kiusallinen vaiva, joka kestää yleensä noin viikon verran.

Oireina esiintyy kutiavia näppylöitä.

Imumatojen kiinnittymistä ihoon voi ehkäistä käymällä suihkussa heti uinnin jälkeen ja kuivaamalla ihon hyvin karhealla pyyhkeellä.

Järvisyyhy on yleisintä mutapohjaisilla rannoilla ja rannoilla, joissa esiintyy paljon vesilintuja.

Lähde: Terveyskirjasto

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut