Onnenkimpaleen koko toiminta vaarassa Heikkarin päiväkeskuksen muuton vuoksi – lautakunta päättää kohtalosta tänään

Heikkarin tilojen kohtaloa ja Nurmijärven Onnenkimpale ry:n kohtaloa käsitellään tänään teknisessä lautakunnassa. Riikka Jokinen

Riikka Laine

Heikkarin palvelutalon ja koko Nurmijärven Onnenkimpale ry:n toiminnan kohtalo on tänään teknisen lautakunnan käsittelyssä.

Teknisen lautakunnan on määrä vastata yhdistyksen oikaisuvaatimukseen, jossa pyydetään kuntaa perumaan Heikkarin tilojen vuokrasopimuksen irtisanominen. Lautakunnalle esitetään nyt, että oikaisuvaatimus hylättäisiin.

Onnenkimpaleen oikaisuvaatimus on lisätty teknisen lautakunnan esityslistalle tänä aamuna, vaikka muilta osin esityslista julkaistiin jo viime viikon lopussa.

Nurmijärven kunta on ollut vuokralaisena Heikkarin palvelutalon tiloissa ja vuokrannut edelleen osan tiloista Keusoten päiväkeskustoimintaa varten.

Keusote ilmoitti toukokuun lopussa irtisanovansa vuokrasopimuksensa ja siirtävänsä päiväkeskustoiminnan Heikkarista Toreeninmäelle.

Teknisen lautakunnan esityslistassa kerrotaan, että koska kunnan tilakeskus ei löytänyt tiloihin uutta käyttäjää kunnan sisältä, kunta päätti edelleen irtisanoa vuokrasopimuksensa Heikkarista.

Keusoten päiväkeskuksen siirtyminen tarkoittaa myös sitä, että kunnan omistama Aleksia ruokapalvelut voi joutua lopettamaan ravintolatoimintasa Heikkarin Helmessä, kun asiakasmäärät pienenevät merkittävästi.

Oikaisuvaatimuksessa Onnenkimpale vetoaa kuntaan ja siihen, että Heikkaria tarvitaan nimenomaan kyseisellä paikalla, sillä ympärillä asuu runsaasti ikäihmisiä, joille Heikkari on ollut matalan kynnyksen kohtaamispaikka ja Heikkarin Helmi tärkeä ruokapaikka.

Oikaisuvaatimuksen mukaan Heikkarin tilat ovat myös Nurmijärven Opiston kannalta välttämättömät.

Kinkkiseksi Heikkarin tilanteen tekee myös se, että tilojen rahoitus on kustannettu aikanaan 70 prosenttisesti Raha automaattiyhdistyksen avustuksella. Avustuksen ehtona oli, että kohdetta ei saa käyttää pysyvästi muussa kuin avustuspäätöksessä määrätyssä tarkoituksessa 20 vuotena avustuksen myöntämisestä. Onnenkimpaleen STEA:lta (entinen RAY) saaman tiedon mukaan Heikkarin palvelutiloja koskevat rajoitukset ovat voimassa vuoden 2024 kevääseen, ja avustusehtojen vastainen tilojen käyttö johtaa avustuksen osittaiseen takaisinperintään. Yhdistys katsookin, että jos tiloja joudutaan nyt vuokraamaan toiseen käyttötarkoitukseen, niin kunta on velvollinen suorittamaan RAY:n määräämän mahdollisen sanktion. Yhdistys toteaa, että takaisinperittävä summa saattaa olla huomattava.

Yhdistys huomauttaa myös, että Heikkarin Helmen osalta keittiön laitteet on uusittu ja keittiötä remontoitu n. 5 vuotta sitten Aleksian vaatimuksesta.

– Remonttia varten on otettu Varman laina, jota on vielä jäljellä n. 60 000 euroa. Jos Heikkarin Helmen toiminta loppuu eikä tilalle löydy korvaavaa toimintaa, katsomme että kunta on velvollinen vastaamaan lainan jäljellä olevasta määrästä. Lainalla on kunnan takaus, Onnenkimpale lausuu.

Yhdistyksen mukaan tilojen vuokrasopimuksen irtisanominen vaarantaa koko yhdistyksen toiminnan. Yhdistyksen toimintaa kuuluu Heikkarin tilojen lisäksi Kissankellon allasosaston toiminta, 24 ympärivuorokautista palveluasumispaikkaa ja 29 tavallista palveluasuntoa.

Tilakeskuksen päällikön Ville Könösen tekniselle lautakunnalle valmistelemassa esityksessä todetaan, että vuokrattuja tiloja ei kannata pitää, jos niille ei ole käyttäjää ja siten tarvetta.

– Tilakeskuksen ja teknisen lautakunnan tulee toiminnassaan arvioida tilantarpeita ja tarkoituksenmukaista käyttöä tasapuolisesti, eikä sen tehtäviin toisaalta kuulu yksittäisten organisaatioiden toimintaan ja taloudelliseen asemaan liittyvien seikkojen arvioiminen tai toiminnan tukeminen.

Könönen katsoo, että koska irtisanomisaika kestää ensi kevääseen asti, sen aikana voi yhdistys etsiä käyttäjiä tiloille.

– Eri opistot ja yhdistykset voivat vuokrata tiloja suoraan Onnenkimpale ry:ltä ilman, että kunta on välissä.

Myös tilojen muut käyttäjät vetoavat kuntaan

Nurmijärven Onnenkimpale ry:n lisäksi oman vetoomuksensa kunnalle ovat tehneet Nurmijärven invalidit, Nurmijärven reumayhdistys, Nurmijärven Keski-Uudenmaan omaishoitajat, Hengitysyhdistys ry ja Läheiset ry sekä Nurmijärven Opisto ja Nurmijärven musiikkikoulu.

Myös nämä yhdistykset ja yhteisöt vetoavat kunnanhallitukseen, että se peruu päätöksensä irtisanoa vuokrasopimuksen Nurmijärven Onnenkimpale ry:n omistamaan Heikkarin päiväkeskukseen.

– Yhdistysten näkökulmasta päiväkeskuksen tilat ovat soveltuneet käyttäjäryhmien toimintaan erinomaisesti sijaintinsa ja tilojensa puolesta. Ne ovat olleet myös helposti eri apuvälineitä käyttävien henkilöiden saavutettavissa, vetoomuksessa todetaan.

Nurmijärven Opisto ja Nurmijärven Musiikkikoulu ovat käyttäneet alakerran kokoustiloja paljon opetukseen sekä päivä- että ilta-aikaan.

– Tilaa käyttävät ovat voineet osallistumistensa yhteydessä hoitaa myös asioinnit Kirkonkylän keskusta eri palvelupisteissä, koska ne ovat sijainneet ihanteellisen lähellä. Tila on myös helposti saavutettavissa julkisilla kulkuneuvoilla, kun linja-autoasema sijaitsee tilan välittömässä tuntumassa.

– Korvaaviksi tiloiksi tarjotut koulujen tilat eivät sovellu kaikkien Heikkarin päiväkeskuksen käyttäjien tarpeisiin, sillä he tarvitsevat tilaa päiväsaikaan eli samanaikaisesti koulukäytön kanssa, vetoomuksessa huomautetaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut