Päiväkodeissa riittää nyt heinähoitolapsia – "Yritämme tehdä kaikkemme, jotta lapsi olisi turvallista tuoda hoitoon"

Perheet: Koronatilanne näkyy varhaiskasvatuksen kesässä.

Päiväkodeissa yritetään nyt välttää koronatartuntoja mm. huolehtimalla käsihygeniasta tehostetusti. Sauvo Jylhä

Riikka Laine

Heinäkuu on ollut kunnan varhaiskasvatuksessa normaalisti hiljaista aikaa, mutta tänä kesänä päiväkodit eivät hiljene tyysti.

Varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laineen mukaan päiväkodeissa on heinäkuussa tavallista enemmän lapsia, koska monessa perheessä vuosilomat aikaistuivat koronan vuoksi.

Kunta onkin nyt varautunut siihen, että lapsia ei tarvitse sekoittaa heinäkuuksi useista päiväkodeista keskenään, vaan tällä koitetaan estää koronaviruksen mahdollista leviämistä.

Laine kertoo, että aiempina vuosina heinäkuussa on ollut avoinna viisi päiväkotia, mutta tänä kesänä määrä tuplaantuu, ja päiväkoteja pidetään auki kymmenen.

Heinäkuussa Klaukkalan päiväkodeista avoinna ovat Tähkärinteen, Suopolun, Ylitilantien, Professorintien ja Mäntysalon päiväkodit, Kirkonkylässä Sorvankaaren, Maaniitun ja Mäkituvan päiväkodit ja Rajamäellä Mutkapolun ja Länsikaaren päiväkodit. Ilta- ja vuorohoitoa on tarjolla kesällä Tähkärintaan päiväkodissa.

– Yritämme tehdä kaikkemme, että perheillä olisi turvallista tuoda lapsensa hoitoon, koska moni perhe piti jo lomansa koronan alkuaikoina ja tässä kevään kuluessa, Laine sanoo.

Kesäpäivystyksen laajentaminen on ollut iso ponnistus varhaiskasvatuksen työntekijöiltä.

Nurmijärvi TV:ssä haastattelussa ollut Isosuon ja Suopolun päiväkodin johtaja Anu Häkkinen kiitteli sitä, että varhaiskasvatuksen työntekijät ovat tulleet tilanteessa hienosti vastaan. Myös avoimen varhaiskasvatuksen työntekijät ovat tulleet kentälle töihin, jotta lomat saadaan pyörimään.

– Kesäpäivystyksen laajentaminen on ollut iso ponnistus varhaiskasvatuksen työntekijöiltä. Työntekijät ovat olleet uskomattoman joustavia, ovat vaihtaneet vuosilomatoiveitaan, ja haluankin kiittää, kuinka hienosti ollaan saatu koko kesäpäivystys järjestettyä, Häkkinen kiitteli.

Tähkärinteen päiväkodinjohtaja Ritva Säilä-Paajanen kertoi puolestaan NurmijärviTV:lle, kuinka varhaiskasvatuksessa huolehditaan lasten ja työntekijöiden terveydestä.

– Tärkein asia on, että jos on vähäisimpiäkin oireita, niin ei tulla päiväkotiin tai perhepäivähoitoon. Toiseksi, meillä on tehostettu käsihygieniaa ja siivousta eikä päiväkotiin ei saa tuoda omia leluja. Kolmanneksi jokainen päiväkotiryhmä ulkoilee ja ruokailee omassa tahdissaan. Neljäntenä vältetään muiden kuin lasten ja kasvattajien oloa päiväkodin tai päivähoitoyksikön tiloissa, ja esimerkiksi vanhempia ei päästetä eteistä pidemmälle.

– Kun vältellään kontakteja ja yhdessä oloa, niin jos tartuntoja ilmaantuu, ei tarvitse koko päiväkotia laittaa karanteeniin vaan vain ryhmä kerrallaan, Laine jatkaa.

Kunnan suunnitelmissa on, että elokuussa varhaiskasvatuksessa palataan vanhaa järjestelmään, jossa jokainen palaa omaan päiväkotiin.

Myös maaliskuusta asti suljettuna olleet avoimen varhaiskasvatuksen yksiköt on tarkoitus avata koulujen alkaessa 13.8.

Kaikki varhaiskasvatuksen edustajat kuitenkin muistuttavat, että koronatilannetta seurataan koko ajan ja tarvittaessa suunnitelmia muutetaan, jos tilanne niin vaatii.

Koronatartuntoja melko vähän

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella on todettu koronavirustartuntoja päiväkodeissa koko epidemia-aikana melko vähän.

Nurmijärvellä tartuntoja on todettu yksi. Tartunta todettiin maaliskuun puolivälissä klaukkalalaisen Haikalan päiväkodin työntekijällä.

Maaliskuun lopussa Mäntsälässä Hyökännummen päiväkodin työntekijällä todettiin puolestaan korona.

Viimeisin Keusoten alueen päiväkotitartunta todettiin Hyvinkäällä viime viikolla.

Tässä tapauksessa tartunnan saanut oli Martin päiväkodissa hoidossa oleva lapsi.

Kaikkiaan Keusoten alueella oli tämän viikon alussa todettu 359 koronavirustartuntaa (NU 24.6.). Tartuntamäärät tiedotetaan nykyään vain kerran viikossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut