Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sääksjärvellä nyt poikkeuksellisen paljon järvisyyhyä – "Ensi viikolla tilanne voi olla ihan toinen"

Sääksjärven uimarannalta on tehty keskiviikon ja torstain aikana poikkeuksellisen paljon järvisyyhyilmoituksia. Sääksissä järvisyyhyä on esiintynyt joka kesä, mutta oireilmoitusten perusteella sitä on ollut viime päivinä poikkeuksellisen runsaasti.

– Kun ilmoituksia tulee tavallisesti kaksi tai kolme, niin nyt niitä on tullut kymmeniä, terveystarkastaja Pia Gummerus kertoo.

Gummeruksen mukaan ilmoituksia ei ole tehty koskaan aiemmin näin paljon.

Hänen mukaansa ilmoitusten määrään vaikuttaa varmasti se, että rannalla on nyt todella paljon käyttäjiä.

Lisäksi osaltaan asiaan voi vaikuttaa se, että syyhyhavainnoista pyydettiin keskiviikon Nurmijärven Uutisissa ilmoittamaan ympäristökeskukseen tai rantapelastajille.

– Tämä on ollut varmasti yllätys ihan kaikille, että ilmoituksia on nyt näin paljon.

– On hyvä, että ilmoituksia tehdään, sillä eihän tämä muutoin tulisi käyttäjien tietoon. Syyhy ei näy rannalta otettavissa uimavesinäytteissäkään, Gummerus kertoo.

Gummeruksen mukaan osatekijä runsaaseen syyhymäärään voi olla lämmin vesi. Järvisyyhyn aiheuttaa vesilintujen loinen, mikroskooppisen pieni imumato, joka tarttuu ihoon ja aiheuttaa kutinan.

– En ihan tarkkaa tunne imumatoja, mutta jostain syystä toukkia on nyt vapautunut veteen hyvin paljon. Lämmin vesi voi jouduttaa tuokkien kuoriutumista.

Gummerus kuitenkin muistuttaa, että järvisyyhyn esiintyminen Sääksissä näin voimakkaana, ei suinkaan tarkoita sitä, että syyhyä esiintyisi järvessä koko loppukesän. Syyhytilanne voi vaihdella päivän mukaan.

– Ensi viikolla tilanne voi olla jo ihan toinen.

Päivittäinen vaihtelu on yksi syy myös siihen, miksi ympäristökeskus ei järvisyyhynäytteitä järvestä ota.

Kun näytteet valmistuvat muutaman päivän viiveellä, niin tilanne saattaa näytteiden valmistuessa olla jo ihan eri kuin näytteenottohetkellä.

– On myös tärkeää muistaa, että järvisyyhy ei aiheuta oireita kaikille, vaan se on yksilöllistä.

– Jos oireita ilmaantuu, niin niitä voi helpottaa allergialääkkeellä tai kortisonivoiteella.

Nurmijärven uimavesinäytteiden otosta vastaava Gummerus kertoo myös, että Valkjärveltä Tiiran uimarannalta syyhyilmoituksia ei ole vieläkään tullut, vaikka sosiaalisessa mediassa on sellaisestakin huhuttu.

Samalla hän toteaa, että kunnan rannan huollosta tilanne ei ole kiinni, vaan Nurmijärven kunta on Gummeruksen mukaan tehnyt voitavansa asiassa.

– THL:n sivuilla kerrotaan, että järvisyyhyä ilmenee useimmiten mutapohjaisissa ja kaislikkoisissa rantavesissä, mutta sellaisesta ei ole Sääksissä kyse.

– Sääksi on hieno ranta ja ylläpito on moitteetonta. Enpä oikein tiedä, miten syyhyä voisi jatkossa estää, kun lintujakaan ei voi estää lentämästä vapaasti.