Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko aina grillannut kirjolohen väärin? Poimi talteen kala-alan viisi grillausvinkkiä

Tuliko grillatusta kirjolohesta keitetyn makuista tai jäikö suolaus valjuksi?

Kirjolohen grillaaminen vaatii muutaman erityisseikan huomioimista, tiedottaa Aalloilta ateriaksi -hanke: suolaaminen on erittäin tärkeää, grillaamiseen tarkoitettu folio on oiva apuväline ja kirjolohen kypsyminen jatkuu vielä lautasellakin.

Aalloilta ateriaksi antaakin viisi vinkkiä, miten saada kesän ruokapöytään maittavaa grillikalaa. Hanke on kalankasvatusalan edunvalvoja.

1. Ota filee huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista, kokeile medaljonkeja

Ota kirjolohifilee huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen h-hetkeä. Tässä vaiheessa se on kätevää maustaa.

Kirjolohi grillataan usein fileinä. Fileen pintaan kannattaa leikata viillot noin neljän sentin välein. Viillot edesauttavat kypsymistä ja tasaista maustumista. Mauste levitetään kattavasti koko pinnalle, myös viiltojen väleihin.

Aalloilta ateriaksi suosittelee kokeilemaan myös medaljonkeja, joiden tekemiseen tarvitaan kookas kala. Medaljongit leikataan kokonaisesta kirjolohifileestä noin neljän sentin levyisinä paloina, joiden keskelle leikataan nahkaan saakka viilto. Nahka pitää puolikkaat toisissaan kiinni. Kaupan kalatiskillä voi myös pyytää valmiiksi leikattuja medaljonkeja.

2. Älä jätä kokonaisen kalan suolausta viime tinkaan

Jos grillaa kokonaista kalaa, suolaus on erittäin tärkeä osa aterian onnistumista. Jos suolauksen jättää viime tippaan, sillä mauste ei ehdi imeytyä kalaan eikä se siten suolaannu.

Kirjolohi kannattaakin suolata jo edeltävänä iltana tai aamulla.

Kokonaisen kalan voi suolata laittamalla sen kymmenprosenttiseen suolaveteen tai suolaamalla se kauttaaltaan merisuolalla. Kalatiskin myyjääkin voi pyytää ripottelemaan kalan päälle merisuolaa jo kaupassa. Tällöin kala pitää pakata tiukasti.

Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa kannattaa lisätä.

3. Varo, ettei kirjolohi keity foliossa

Erityisesti medaljonki kannattaa grillata foliossa, jonka pitäisi olla grillaamiseen tarkoitettua. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, sillä silloin grillattu kala maistuu keitetyltä.

Filee kannattaa laittaa folioon nahkapuoli alaspäin niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Vaikka kala ei ole kokonaan folion sisällä, siitä tulee sopivassa paistolämpötilassa ja -ajassa mehukasta.

4. Paista tasaisessa lämpötilassa – huomioi, että kirjolohi kypsyy lautasellakin

Kirjolohi on helpoin paistaa tasaisessa lämpötilassa. Tasainen lämpö on helpompaa saavuttaa kaasugrillissä. Hiiligrillin kanssa tasaisen lämpötilan saavuttaminen vaatii enemmän kärsivällisyyttä ja aikaa.

Paras lämpötila kirjolohifileen grillaamiseen on 170–180 astetta. Paistoaika on noin 20 minuuttia.

Kokonainen kala vaatii hieman kovemman lämpötilan, noin 200 astetta, ja pitemmän paistoajan, noin 45 minuuttia. Kalan koko vaikuttaa paistoaikaan.

Kypsyyttä arvioitaessa kannattaa huomioida, että kun kirjolohi otetaan grillistä lautaselle, se on kuumaa ja siksi kypsyy tovin vielä lautasellakin.

5. Varmista kypsyys väristä tai haarukalla

Kirjolohen kypsentäminen ylikypsäksi on Aalloista ateriaksi -hankkeen mukaan suomalaisten kotikokkien perisynti. Liian pitkä kypsennysaika tekee kirjolohesta kuivaa ja mautonta, se narskuu hampaissa. Tämä johtuu luonnollisen rasvan katoamisesta.

Kypsyyttä voi tarkkailla kalan väristä. Vaaleanpunaisuus on kypsyyden merkki, paksuin kohta voi jäädä hieman punertavaksi. Tällöin kypsyysaste on kokonaisuudessaan otollisin. Kypsyydestä voi varmistua kätevällä haarukkatempulla. Paina haarukan piikit fileeseen ja käännä. Jos kala lohkeaa syiden mukaan, se on kypsä. Koska grillatessa kypsennyslämpötilan määritteleminen tasaiseksi voi olla hankalaa, tämä haarukkatesti on usein tarpeen.