Lukiovaihtoehdot eivät kelvanneet tekniselle lautakunnalle –  tarkasteltava edullisempia vaihtoehtoja

Tekla toivoo kunnan selvittävän mm. oppilaiden sijoittelua Kirkonkylässä eri tavalla, jos toiminnot vaihtaisivat paikkaa. Kuvituskuva. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven kunnan tekninen lautakunta ei ole täysin tyytyväinen tähän mennessä esille tuotuihin lukiosuunnitelmiin, vaan lautakunta toivoo nyt kunnan tarkastelevan vielä muita vaihtoehtoja.

Tekninen lautakunta esittää, että hankesuunnitelmissa esitettyjen ratkaisuiden lisäksi tulee etsiä vielä kustannustehokkaampia vaihtoehtoja.

Lautakunnan mukaan Kirkonkylän osalta tulee erityisesti myös tarkastella nykyisten toimintojen sijoittamista uudella tavalla, jos sillä saadaan kiinteistöjen käyttöä tehostettua ja voidaan esimerkiksi vähentää uudisrakentamisen tarvetta.

– Valittava ratkaisu ei saa lisätä kokonaisneliömääriä, vaan lopputuloksen tulee toteutua nykyistä vähemmällä neliömäärällä. Lukion tilojen osalta tulee ottaa myös huomioon oppilasmääränmuutokset niin perus- kuin lukio-opetuksessakin.

– Tilaratkaisuiden osalta tulee varmistaa joustavuus sekä se, että lukion käytössä olevia tiloja voidaan hyödyntää tarvittaessa erittäin joustavasti tilanteiden muuttuessa esimerkiksi lakisääteisen perusopetuksen järjestämiseen tai muuhun soveltuvaan toimintaan, lautakunta lausuu.

Tekla on myös sitä mieltä, että lukiotoiminta tulisi ensisijaisesti järjestää olemassa olevan koulun välittömässä läheisyydessä.

– Tilojen monikäyttöisyyden tulee olla ehdoton lähtökohta. Myös tilojen iltakäyttö tulee huomioida, eikä se saa aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia erillisen sijainnin vuoksi. Nykyinen hankesuunnitelma ei vielä täytä riittävästi tehostamisen vaatimuksia.

Tekninen lautakunta käsitteli lausuntoaan kunnan lukiosuunnitelmien ja Seitsemän veljeksen koulun osalta viime torstaina. Tekla oli kunnan lautakunnista viimeinen, joka lausui lukiosuunnitelmista.

Aiemmissa lausunnoissaan sivistyslautakunta ja elinvoimalautakunta asettuivat Kirkonkylään keskitettävän lukion puolelle, kun asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta sekä hyvinvointilautakunta eivät puolestaan olleet minkään tietyn vaihtoehdon kannalla.

Seuraavaksi lukion ja Seitsemän veljeksen koulun tilanne on tulossa kunnanhallituksen käsittelyyn elokuun alkupuolella ja valtuustoon elokuun lopussa. Muilta osin palveluverkkopäätökset on tarkoitus tehdä myöhemmin tänä vuonna.

Yläkoulun ja Rajakaarenkin suunnitelmat puutteellisia

Tekninen lautakunta ei ollut vielä täysin tyytyväinen Seitsemän veljeksen koulun ja Rajakaaren hankesuunnitelmiinkaan.

Tekla katsoo, että nykyiset hankesuunnitelmat eivät vielä täytä riittävästi tehostamisen vaatimuksia.

Tekninen lautakunta totesi, että tilojen tarkoituksenmukaisuuden ja rakentamisen taloudellisuuden näkökulmasta on Seitsemän veljeksen koulun korvaaminen ja Rajakaaren korvaaminen uusilla tiloilla suositeltava vaihtoehto.

Teklan mukaan esitettyjä vaihtoehtoja tulee kuitenkin edelleen tehostaa tilojen käyttäjän kanssa.

– Nyt rakennettavat tilat palvelevat tulevaisuuden tarpeita ja erityisesti oppilasennusteiden mukaan tilatarpeet kaikilla luokka-asteilla pienenevät tulevien vuosien aikana. Tilat tuleekin rakentaa huomioiden käyttäjien määrän väheneminen ja toimintojen moninaistuminen, tekla lausuu.

Samalla tekninen lautakunta totesi, että kunnan tiloja rasittaneet sisäilmaongelmat ovat ikävä tosiasia koko kunnan alueella ja lukiosta sekä palveluverkon osasta päätettäessä tulee muistaa, että esimerkiksi eteläinen alue on vielä kokonaan ratkaisematta.

– Siellä asuu ylivoimaisesti suurin osa kuntamme asukkaista, investointipaineet etenkin sisäilmaongelmien kohdalla ovat tosiasia. Pakollisissa investoinneissa tulee tässä taloustilanteessa sekä priorisoida perusopetus ja varhaiskasvatus että huomioida tarpeet oppimistiloista koko kunnan alueella.

– Rakentamisessa tulee lisäksi kartoittaa mahdollisuudet hyödyntää moduulirakentamista, jotta rakennuksen kokoa voidaan muuttaa joustavammin. Moduulirakentamista puoltaa lisäksi se, että rakennusten kestoiän ollessa ko. paikassa 20 vuotta tai lyhyempi korjausvelka tulee pääosin hoidettua aina eliniän päättyessä.

Tekla totesi myös, että rakennushankkeen toteutusmallina tulee perinteisen urakkamallin lisäksi tutkia elinkaarimallin käyttöä sekä lainarahoituksen rinnalla tulee selvittä leasingrahoituksen käyttöä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut