Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
2
– Kaksi kuukautta oli lohdutonta. Tilaussidontatyöt olivat lähes nollassa. Nyt näyttää jo valoisammalta, olemme kiitollisia jokaisesta asiakkaasta, sanoo Pitkäsen kukkakaupan floristi Tiina Eskelinen käsissään trendikäs bohokimppu, joka on saanut vaikutteita Pariisin Maison Object -messuilta. Anton Soinne
Katso isompi kuvaMoni yritys joutui sulkemaan ovensa koronavirusepidemian vuoksi. Nyt ovia on availtu ja mietitään myös bisnestä uudelleen. Riikka Laine/Arkisto
Talous: ”Rahoitus on ollut kevään aikana ykkösasia, mutta nyt kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen.”
Tanja-Elina Niemi
Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy:n toimitusjohtaja Elina Pekkarinen, mitä kuuluu Keuken koronakriisiajan palvelulle tällä hetkellä?
– Kriisiavulle on edelleen tarvetta. Tukien kriteerit ovat muuttuneet ja tarkentuneet ja myös tukimuotoja on poistettu ja uusia otettu tilalle. Rahoitus on ollut kevään aikana ykkösasia, mutta nyt kriisineuvontamme alkaa suuntautua myös tulevaisuuden suunnitteluun ja bisneksien uudelleen suuntaamiseen.
Miten moni yritys on saanut kriisiapua?
– Apua on annettu lähes tuhannelle yritykselle (953) ja rahoitusta on haettu lähes 10 miljoonaa euroa! Seutumme kunnissa Keuken koordinoimaa yksinyrittäjätukea on tähän mennessä hakenut yhteensä 1603 yrittäjää.
Minkä kokoluokan yrityksistä puhutaan?
– Tilastojen mukaan Suomessa on 286 042 yritystä (Tilastokeskus 2018) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä. Yksinyrittäjiä on kaikista yrityksistä reilu puolet. Tämä sama jakauma näkyy myös Keuken palveluissa. Tukea ja neuvoja hakeneet yritykset ovat käytännössä yksinyrittäjiä ja pk-yrityksiä. Toki joukkoon on mahtunut jonkin verran myös isompia yrityksiä.
– Keuken tarjoaa neuvontapalveluja Järvenpään, Karkkilan, Keravan, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan yrityksille. Alueellamme on yhteensä vähän päälle 12 000 yritystä.
– Suomen Yrittäjien yrittäjägallupin mukaan yli 70 prosentille yrityksistä korona on tuonut ongelmia. Eli potentiaalisia avun tarvitsijoita on siten alueellamme noin 8000 yritystä. Saman tutkimuksen mukaan joka kymmenes yritys on menettänyt koko liikevaihtonsa ja kolmannes myynnistään puolet.
– Meidän toiminta-alueella ei ole tehty omia tutkimuksia, mutta selvää on, että avun tarvitsijoiden määrä vielä kasvaa, kun kriisin välilliset vaikutukset alkavat näkyä.
Millaista apua saa?
– Olemme kehittäneet kriisiapuun oman työkalun, jolla voimme sujuvasti käydä läpi tärkeät asiat. Prosessi jakaantuu kahteen osaan: nopea reagointi ja kehittämistoimet. Aluksi käydään läpi yrityksen kassavirta ja kulurakenne. Käymme läpi kaikki kustannukset, jotka voi laittaa jäähylle tai siirtää myöhemmäksi. Sitten pohdimme rahoitustarpeet ja mietimme, löytyykö yritykselle mahdollisuuksia hakea tukea toimintaansa tai yrittäjän omaan toimeentuloon.
– Seuraava vaihe on tehdä erilaisia skenaarioita kriisistä selviytymiseen ja uuteen tilanteeseen varautumiseen sen mukaan, että kriisi menee joko nopeasti ohi tai pitkittyy.
– Toukokuun lopulla starttasi myös uusi Yritysapu-palvelu, joka tarjoaa yrityksille apua koronaepidemiasta selviytymiseen.
Mitä ohjeita antaisit kriisiavun hakuun?
– Apua saa kysyä ja pitää kysyä ilman mitään ehtoja. Useasti tällaisessa tilanteessa on vaikea ajatella selkeästi ja siksi paras apu monta kertaa on hyvin johdettu keskustelu asiantuntijan kanssa.
– Yksinyrittäjätukea hakevien kannattaa käyttää aikaa liitteiden toimittamiseen. Ilman vaadittuja liitteitä tukea ei saa ja käsittely pitkittyy lisätietopyyntöjen myötä. Tukea on vielä runsaasti saatavilla, joten hakemuksen ehtii rauhassa laatia.