Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä

Heikkarin päiväkeskus on ollut suljettuna maaliskuun 16. päivä lähtien koronatilanteen vuoksi. Vielä ei ole tiedossa avautuuko päiväkeskus enää lainkaan Heikkarissa. Riikka Laine

Riikka Laine

Yleishyödyllisen Nurmijärven Onnenkimpale ry:n tulevaisuus on nyt avoinna, kun Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä irtisanoi Heikkarin päiväkeskuksen vuokrasopimuksen toukokuussa ja sen jälkeen Nurmijärven kunta irtisanoi oman vuokrasopimuksensa Heikkarin tiloista.

Onnenkimpaleen omistamissa Heikkarin tiloissa on toiminut tähän asti Keusoten päiväkeskus, Aleksia liikelaitoksen ravintola Heikkarin Helmi, Nurmijärven Opisto ja sen lisäksi tilaa ovat käyttäneet monet paikalliset yhdistykset.

Onnenkimpale ry on tehnyt asiasta kunnalle oikaisuuvaatimuksen, jossa pyydetään kuntaa perumaan Heikkarin tilojen vuokrasopimuksen irtisanominen.

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa torstaina, mutta asiaan ei saatu vielä ratkaisua. Vaikka virkamiehet esittivät oikaisuvaatimuksen hylkäämistä ja vuokrasopimuksen irtisanomisen hyväksymistä, niin tekninen lautakunta palautti asian valmisteluun, koska lautakunta halusi saada paremman selvyyden asiasta.

Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelän mukaan kunta halusi irtisanoa Heikkarin vuokrasopimuksen, kun Keusote ilmoitti muuttavansa päiväkeskuksen Toreeninmäelle säästääkseen vuokrakuluissa (NU 10.6.).

Mäkelä kertoo, että Heikkarin tilojen kulut kunnalle ovat kaikkiaan noin 140 000 euroa vuodessa, josta päiväkeskuksen osuus on noin puolet.

Päiväkeskuksen lähtö vaikuttaa suuresti myös muihin toimijoihin.

– Heikkarin Helmen ravintolan toiminta on ollut jo nykyisellään tappiollista, ja päiväkeskuksen muutto vie suuren osan ravintolan asiakkaista.

– Jäljelle jäävä asiakasmäärä johtaisi siihen, että toiminta olisi entistäkin pahemmin kannattamatonta, mikä osaltaan rasittaisi kohtuuttomasti Aleksia liikelaitoksen taloutta ja sitä kautta muiden asiakkaiden, kuten sivistystoimen taloutta, Mäkelä kuvaa.

Mäkelän mukaan kunta halusi edetä vuokrasopimuksen irtisanomisen kanssa mahdollisimman pian, koska kunnalla on tiloista vuoden irtisanomisaika ja kunnan alivuokralaisena toimineella Keusotella on puolestaan puolen vuoden irtisanomisaika.

Mäkelän mukaan tiloissa maksutta toimineiden yhdistysten kanssa kunnan on tarkoitus käynnistää neuvottelut, jotta heille löydetään tarkoituksenmukaiset kokoontumistilat kunnan omista tiloista.

Vuokrasopimuksen irtisanoi tilakeskuksen päällikkö, jolla oli irtisanomishetkellä teknisen lautakunnan delegoima koronavirusepidemian aikainen poikkeusvaltuus liike- ja palvelutilojen vuokrausasioissa.

– Asiasta on keskusteltu myös johtavien luottamushenkilöiden, sekä Keusoten hallituksessa ja valtuustossa kuntaa edustavien luottamushenkilöiden kanssa prosessin kuluessa.

Voisiko kunta sitten jatkaa tilojen vuokraamista Opiston, yhdistysten ja Heikkarin Helmen käyttöön, jos Onnenkimpale tulee vuokrissa vastaan? Onnenkimpale ry:n sihteerin Marja-Liisa Backin mukaan se olisi mahdollista.

– Hyvä jos vuokratasosta voidaan neuvotella, ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista, että kunta toimii välivuokraajana esimerkiksi kansalaisopiston suuntaan. Käsityksemme mukaan opistot ovat jo käyneet vuokraneuvotteluja suoraan Onnenkimpaleen kanssa, Mäkelä vastaa.

Onnenkimpale varoittaa oikaisuvaatimuksessaan kuntaa, että jos kunta päättää vuokrasopimuksen, niin asiasta voi seurata kunnalle myös isoja korvausvelvotteita.

Heikkarin tilat rakennettiin 2000-luvun taitteessa 70 prosenttisesti Raha automaattiyhdistyksen avustuksella. Avustuksen ehtona oli, että kohdetta ei saa käyttää pysyvästi muussa kuin avustuspäätöksessä määrätyssä tarkoituksessa 20 vuotena avustuksen myöntämisestä.

– Olemme saaneet STEA:lta (entinen RAY) tiedon, jonka mukaan Heikkarin palvelutiloja koskevat rajoitukset ovat voimassa vuoden 2024 kevääseen, ja avustusehtojen vastainen tilojen käyttö johtaa avustuksen osittaiseen takaisinperintään. Katsomme, että jos tiloja joudutaan nyt vuokraamaan toiseen käyttötarkoitukseen, niin kunta on velvollinen suorittamaan RAY:n määräämän mahdollisen sanktion ja se summa voi olla huomattava, Back sanoo.

Lisäksi Back kertoo, että Heikkarin Helmen osalta keittiön laitteet on uusittu ja keittiötä remontoitu n. 5 vuotta sitten Aleksian vaatimuksesta.

– Remonttia varten on otettu Varman laina, jota on vielä jäljellä n. 60 000 euroa. Jos Heikkarin Helmen toiminta loppuu eikä tilalle löydy korvaavaa toimintaa, katsomme että kunta on velvollinen vastaamaan lainan jäljellä olevasta määrästä. Lainalla on kunnan takaus.

Mäkelän mukaan kunta on ollut vuokrasopimusta irtisanoessaan tietoinen lainatakauksista ja niihin liittyvistä riskeistä.

Miten kunnanjohtaja näkee sitten yleishyödyllisen yhdistyksen tulevaisuuden – onhan kunta itsekin yksi sen jäsenistä.

– Onnenkimpaleen toiminnan ja tulevaisuuden osalta on käyty keskusteluja jo pitkään ja on kaikkien osapuolten vahva tahto, että toiminnalle löydetään nykytilanteeseen sopiva, tarkoituksenmukainen ja taloudellisesti kestävällä pohjalla oleva ratkaisu. Onnenkimpaleen perustamisen aikaan julkisia toimijoita tarvittiin nykyistä vahvemmin asumispalveluiden tuotannossa.

Mikä on tilanne nyt? Onko julkisille toimijoille enää tarvetta?

– Viimeisiin kysymyksiin minulla ei tässä kohdin ole muuta vastausta kuin, että kasvaneesta tarjonnasta huolimatta, Onnenkimpaleen tarjoamat asumispalvelut ovat pärjänneet kilpailutuksissa, Mäkelä vastaa.

Nurmijärven Onnenkimpale ry

Nurmijärven Onnenkimpale ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tarkoituksena on toimia ikääntyneiden ja vammaisten elin- ja asunto-olojen parantamiseksi ja heidän fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvointinsa edistämiseksi.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voittoa tavoittelematta ylläpitää asuintaloja, tuottaa asumispalveluja sekä järjestää kuntoutus- ja virkistystoimintaa ylläpitämissään asuintaloissa.

Yhdistyksen toimintaa kuuluu Heikkarin tilojen lisäksi Kissankellon allasosaston toiminta, 24 ympärivuorokautista palveluasumispaikkaa ja 29 tavallista palveluasuntoa.

Yhdistyksen jäseniä ovat Nurmijärven kunta, Nurmijärven seurakunta, Nurmijärven Invalidit ry, Nurmijärven kehitysvammaisten tuki ry, Nurmijärven hengitysyhdistys ry ja Nurmijärven reumayhdistys ry.

Yhdistyksiltä oma vetoomus

Kunnalle jättämässään Heikkarin vuokrasopimuksen irtisanomista vastustavassa oikaisuvaatimuksessa Onnenkimpale vetoaa siihen, että Heikkaria tarvitaan nimenomaan kyseisellä paikalla, sillä ympärillä asuu runsaasti ikäihmisiä, joille Heikkari on ollut matalan kynnyksen kohtaamispaikka ja Heikkarin Helmi tärkeä ruokapaikka.

Oikaisuvaatimuksen mukaan Heikkarin tilat ovat myös Nurmijärven Opiston kannalta välttämättömät.

Onnenkimpale ry:n lisäksi oman vetoomuksensa kunnalle ovat tehneet Nurmijärven invalidit, Nurmijärven reumayhdistys, Nurmijärven Keski-Uudenmaan omaishoitajat, Hengitysyhdistys ry ja Läheiset ry sekä Nurmijärven Opisto ja Nurmijärven musiikkikoulu.

Myös nämä yhdistykset ja yhteisöt vetoavat kunnanhallitukseen, että se peruu päätöksensä irtisanoa vuokrasopimuksen Nurmijärven Onnenkimpale ry:n omistamaan Heikkarin päiväkeskukseen.

He mm. toteavat, että korvaaviksi tiloiksi tarjotut koulujen tilat eivät sovellu kaikkien Heikkarin päiväkeskuksen käyttäjien tarpeisiin, sillä he tarvitsevat tilaa päiväsaikaan eli samanaikaisesti koulukäytön kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut