Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"

Nurmijärven Metsäkylässä asuva Susanna Jääsaari ilmoittautui hetken mielijohteesta mukaan Avoimet pihat ja puutarhat -tapahtumaan, joka järjestetään sunnuntaina 5. heinäkuuta. Jääsaari on asunut nykyisessä asunnossaan 14 vuotta ja muokannut omaa Pellonreunan puutarhaansa vähän kerrallaan.

– En ole puutarhuri, mutta olen katsonut paljon videoita netistä sekä puutarhaohjelmia televisiosta. Ihmiset jakavat nykyään paljon tietoa toisilleen, Jääsaari sanoo.

Jääsaari on luonut puutarhaansa yrityksen ja erehdyksen kautta.

– Muutama vuosi sitten istutin mustaseljan pihalle. Se kuitenkin kitui ensimmäiset kaksi vuotta, joten päätin siirtää sen toiselle puolelle pihaa ja katsoa miten se pärjää siellä. Nyt se on yksi puutarhan komeimmista kasveista ja voi erittäin hyvin, hän sanoo.

Jääsaari siirtää paljon kasveja. Jos joku ei viihdy ensimmäisessä paikassa, hän kokeilee toista.

– Siirtelen kasveja myös vaihtelevuuden takia.

Pidän siitä, että luonto hoitaa oman osansa puutarhasta.

Puutarhasta löytyy eri vuosina erilaisia kasveja ja kukkia, jotka vaihtelevat Jääsaaren kiinnostuksen mukaan. Tällä hetkellä leikkokukat ovat enemmistössä.

– Puutarhassa on yksivuotisia kasveja, joten ensi vuonna ne voivat olla taas jotain ihan muuta. Jos jokin kasvi tai kukka ei pärjää tai ei miellytä, niin sen voi jättää pois ensi vuonna.

Osa puutarhan asukeista ei selviä, kun taas osaa ei saa hengiltä millään.

– Nostin raparperin maasta ja se oli kaksi vuotta maan pinnalla ilman, että hoidin sitä mitenkään. Sen jälkeen istutin sen uudestaan ja se voi hyvin, Jääsaari nauraa.

Puutarha on Jääsaarelle harrastus eikä hän halua olla liian pikkutarkka sen suhteen. Kasvit saavat rehottaa ja valita itse oman paikkansa pihalla, kun ne leviävät tuulen mukana siemenistä jatkamaan elämää toisaalle.

– Pihallemme ilmestyi kaksi tammen taimea, joiden siemenet muurahaiset olivat todennäköisesti kuljettaneet pihallemme. Pidän siitä, että myös luonto hoitaa oman osansa puutarhasta.

Jääsaari ei käytä puutarhassaan lainkaan myrkkyjä, vaan antaa hyönteisten elää osana puutarhaa.

– Viime vuonna täällä oli valtavasti perhosia, Jääsaari muistelee.

Hänellä ei ole tiettyä lempikukkaa, vaan se vaihtelee sesongin mukaan. Tällä hetkellä hänen silmäteränsä puutarhassa on kauniskukkainen mustaselja.

– Sen kukista ja marjoista voi tehdä seljankukkamehua, joka on esimerkiksi hyvä kesäjuoma. Juoma on helppo tehdä ja sen voi pakastaa. Puu on myös siitä hyvä, ettei se kelpaa jäniksille eikä peuroille, hän sanoo.

Jääsaari muistuttaa, että kuka tahansa voi ryhtyä puutarhuriksi ilman enempää kokemusta.

– Vaikka olisi vain parveke, niin ilman muuta laittamaan sinne kasveja ja kukkia. Kaupasta voi hakea pussin multaa ja siemeniä ja lähteä siitä liikkeelle, Jääsaari vinkkaa.

Puutarhan pitäminen on Jääsaaren mukaan rentoa. Hän ei ole koskaan suunnitellut pihaansa eikä aio tulevaisuudessakaan tehdä niin.

– Siirrän ja muokkaan pihaa fiiliksen mukaan. Se ei ole koskaan valmis. Minua helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa. Jos mieli muuttuu, jonkin suhteen, niin ei tarvitse aloittaa alusta. Luulen, että nurmikon määrä vähenee entisestään tulevaisuudessa, hän hymyilee.

Jääsaari ei kastele muita, kuin leikkokukkiaan. Hän ei myöskään kitke rikkaruohoja, vaan antaa luonnolle vapaat kädet auttaa häntä puutarhanhoidossa.

Nurmijärveltä neljä muutakin kohdetta

Nurmijärveltä Avoimet pihat ja puutarhat -tapahtumassa on mukana Pellonreunan puutarhan lisäksi Hannele ja Jukka Pakkalan villi ja vapaa piha. Puutarhassa on ainakin korallikeijunkukkia, varjoliljoja, salvioita, ruotsinköynnöskuusama ja vielä lehtoängelmä.

Meidän akana, Akankuja 3, on Marjut ja Petri Wennerströmin Cottage Garden -henkinen perennapuutarha.

Kotikontu, Kumpulantie 19, on Raisa ja Sami Kontulaisen nelihenkisen perheen monipuolinen piha.

Nummelan tilan puutarhaa, Honkasalontie 29, pitää Heidi Saarinen. Maalaistalolla on mm. puutarha, hyötytarha, kesäkeittiö ja perennoja. Kahvila, puutarhakirppis.

Näissä viidessa kohteessa voi piipahtaa sunnuntaina 5.7. kello 12–17. Koko maassa kohteita on noin 400.

Osaan pihoista voi tutustua myös FB:ssä ja YouTubessa Avoimet puutarhat Kotisohvalla 2020 -kanavalla 5.–31.7.2020.

Lisätietoa avoimetpuutarhat.fi.

Avoimet pihat ja puutarhat -tapahtuma 2020

Puutarhaliitto ja Svenska Trädgårdsförbundet on järjestänyt Avoimet puutarhat -teemapäivän vuodesta 2012 lähtien. Tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa puutarhoista ja kasveista kiinnostuneiden harrastajien ja puutarhoissa vierailijoiden keskuudessa. Tapahtuman aikana vierailijat tutustuvat satoihin puutarhoihin ympäri Suomen.

Tapahtumaan voi osallistua kasvikeräilijä tai tavallinen pihanomistaja, joka nauttii puutarhan rakentamisesta ja hoitamisesta. Vierailuille ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Lisätietoa avoimetpuutarhat.fi.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut