Tiettyjen kuluttajaluottojen enimmäiskorkoa on tästä päivästä lähtien väliaikaisesti rajattu korkeintaan kymmeneen prosenttiin. Myöskään luotosta sovittuja maksuja ei saa sääntelyn voimassaolon aikana eli tämän vuoden aikana korottaa.
Samalla kiellettiin kuluttajaluottojen suoramarkkinointi.
Syynä muutoksiin on koronavirusepidemia. Oikeusministeriön tiedotteen mukaan tarkoituksena on varmistaa luottokorkojen maltillisuus poikkeustilanteessa, jossa monien kuluttajien taloudellinen tilanne on heikentynyt ja monet todennäköisesti joutuvat turvautumaan yhä enemmän luottorahoitukseen. Suoramarkkinointikiellolla taas pyritään estämään se, että luottoja markkinoidaan päällekäyvin keinoin suoraan äkillisissä taloudellisissa vaikeuksissa oleville kuluttajille.
Kuluttajaluottoihin kuuluu monenlaisia lainoja pikavipeistä osamaksuihin. Osamaksuja, luottokorttiluottoja ja muita hyödykesidonnaisia luottoja tilapäinen korkokatto ei kuitenkaan koske.
Kuluttajansuojalaki muuttui viime syksynä, jolloin kulutusluottojen pysyväksi korkokatoksi tuli 20 prosenttia.
Pikaluottoja koskeva lainsäädäntö uudistuu syyskuussa – tällaisia muutokset ovat
Tilapäistä korkokattoa sovelletaan sekä lain voimaantulon jälkeen tehtäviin sopimuksiin että lakia edeltäviin jatkuviin luottoihin silloin, kun kuluttaja tekee uusia nostoja tilapäisen sääntelyn aikana.
Korkokatto koskee myös niitä luottoja, joiden normaali korko olisi suurempi.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) arvioi tiedotteessaan, että tilapäinen korkokatto voi tuoda lyhytaikaiseen rahoitustarpeeseen apua siinä tapauksessa, että luoton saa maksettua takaisin tämän vuoden aikana.
– Kuluttajien on syytä huomioida todennäköinen koron nousu vuodenvaihteen jälkeen. Siksi omaa maksukykyä kannattaa harkita luottoa ottaessa, sanoo johtaja Outi Haunio-Rudanko KKV:n tiedotteessa.
Erityisesti ennen syyskuuta 2019 myönnettyjen luottojen uudet nostot voivat vuodenvaihteen jälkeen tulla erittäin kalliiksi, koska syyskuussa 2019 voimaan tulleella hintasääntelyllä ei rajoitettu näiden luottosopimusten kustannuksia. Näistä luotoista saatetaan vaatia kohtuutonta, jopa yli 200 prosentin korkoa, kun väliaikainen hintasääntely päättyy.
KKV kehottaakin kuluttajia korvaamaan kalliit vanhat luotot edullisemmalla vaihtoehdolla. KKV on myös koonnut sivuilleen ohjeet siitä, miten vanhojen kalliiden pikavippien korkoja voi yrittää saada kohtuullistettua.
Luottojen mainonnassa on nyt ilmoitettava luoton normaali korko vähintään yhtä näkyvästi kuin tilapäinen alempi korko. Lisäksi on varoitettava, jos korko nousee tilapäisen korkokaton rauetessa.
Suoramarkkinointikielto pätee kaikkeen markkinointiin, joka on kohdennettu tiettyyn kuluttajaan tai kotitalouteen. Tilapäisen lain voimassaoloaikana luottoja ei siis saa markkinoida suoraan kuluttajille esimerkiksi postitse, puhelimitse tai sähköisesti riippumatta siitä, mikä taho luottoa markkinoi. Kielto koskee paitsi uusia asiakkaita, myös nykyisiä tai entisiä.
– Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto valmistelee pysyvää lainsäädäntöä kuluttajaluottoja koskevan mainonnan ja suoramarkkinoinnin hillitsemisestä. Tämä olisi valvonnan näkökulmasta erittäin toivottu uudistus, Outi Haunio-Rudanko sanoo KKV:n tiedotteessa.
Lue lisää: Näin suomalaiset tuhlaavat rahansa pikalainoihin – "Pikavippi on harhaanjohtava termi"