Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"

Kuvituskuva. Arkisto/Toni Forssell

Riikka Laine

Klaukkalan pohjoisosassa Mäntysalossa on parhaillaan käynnissä valokuituverkon rakennustyöt, jotka tulevat nopeuttamaan alueen verkkoyhteyksiä. Valokuituverkon rakentaa Valokuitunen Oy.

Yrityksen tiedotteessa kerrotaan, että vaikka rakennustyöt ovat jo vauhdissa, niin nopeasti toimivat asukkaat ehtivät vielä tilata valokuituliittymän.

Valokuitu on kiinteä ja nopea nettiyhteys, joka kaivetaan kaapelina maahan ja vedetään suoraan taloon asti.

– Täällä on ollut niin paljon kiinnostusta valokuitua kohtaan, että olemme päässeet rakentamaan uutta verkkoa. Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on. Valokuidulla etätyöt hoituvat luotettavasti ja kaistaa riittää koko kodin tarpeisiin, sanoo Valokuitunen Oy:n liiketoimintajohtaja Sanna Mutka yrityksen tiedotteessa.

Mutka muistuttaa, että valokuituyhteydet rakennetaan maan alle, mikä tarkoittaa kaivuutöitä koko naapurustossa. Siksi valokuituyhteydet on aina järkevintä rakentaa kerralla mahdollisimman monelle saman alueen asukkaalle.

Nurmijärvellä onkin useampia valokuidun rakennushankkeita menossa eri puolilla kuntaa, kun kaivuutöitä tehdään useampaan talouteen kerralla.

Valokuitua toteuttavat eri puolilla kuntaa eri yritykset.

Osa valokuituverkoista on operaattoreiden toteuttamia, mutta Valokuitusen valokuituverkko on avoin, eli verkkoon liittyvä kotitalous ei ole sidoksissa vain yhteen palveluntarjoajaan vaan asukas voi valita haluamansa netti- ja tv-palvelut usean eri operaattorin tarjonnasta.

Valokuitunen Oy:n tiedotteen mukaan valokuituverkon tiedonsiirtokyky on käytännössä rajaton ja verkko on erittäin toimintavarma maahan kaivettujen kaapeleiden ansiosta.

– Tämä helpottaa esimerkiksi etätöitä tekeviä nyt ja etenkin tulevaisuudessa.

Tiedotteessa ennustetaan, että vuonna 2030 tietoliikenneverkoissa liikkuu 150 kertaa enemmän dataa kuin nyt. Traficomin tilastokoonnin mukaan kuitenkin vain noin 9 prosenttia Suomen kiinteistä laajakaistaliittymistä on toteutettu valokuidulla, ja pientaloalueilla yhteydet ovat heikommat kuin kerrostaloissa.

– Tulevaisuudessa nopeiden ja luotettavien verkkojen merkitys vain kasvaa, kun yhä enemmän esimerkiksi kodin laitteita yhdistetään nettiin. Valokuitu onkin investointi, joka nostaa sekä kiinteistön että koko asuinalueen arvostusta, Mutka sanoo tiedotteessa.

Mikä valokuitu?

Häiriötön ja huoleton kodin kiinteä nettiyhteys, jonka koko kaista on ainoastaan kotisi käytössä.

Nopein ja laadukkain yhteys kaikille kodin laitteille ja käyttäjille. Laajakaistanopeudet ovat jo nyt gigan luokkaa, tulevaisuudessa jopa 10 gigan.

Valokuitukaapelit kaivetaan maan alle, joten myrskyt tai muut sääolosuhteet eivät vaikuta yhteyteen. Kaapelit kestävät useita vuosikymmeniä.

Lähde: Valokuitunen Oy

200 000 kotitaloutta tavoitteena

Valokuitunen on ensimmäinen suomalainen yritys, joka rakentaa pientaloille valokuitua valtakunnallisesti. Yhtiö suunnittelee tuovansa valokuituyhteyden 200 000 kotitalouteen investoimalla valokuituverkkoihin 200–300 miljoonaa euroa seuraavien vuosien aikana.

Tänä vuonna Valokuitunen rakentaa uutta verkkoa Turun seudulla, Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla. Lisäksi yhtiö kartoittaa parhaillaan laajamittaisesti kotitalouksien kiinnostusta valokuituyhteyden tilaamiseen erityisesti Lounais- ja Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla sekä Uudellamaalla.

Valokuitunen aloittaa uuden verkon rakentamisen, jos alueella on valokuituyhteydelle riittävästi kysyntää.

– Kiinnostuksensa valokuitua kohtaan kannattaa ilmoittaa sivustollamme osoitteessa valokuitunen.fi. Näin edistää parhaiten valokuituverkon toteutumista myös omaan naapurustoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ensin ruuhkautui koronanäytteiden tutkiminen, nyt Keusoten koronapuhelin
 2. Uusi kuntosali Kirkonkylään – KuntoKruunu laajentaa toimintaansa
 3. Nurmijärven lukioratkaisuun aikalisä – kunta selvittää edullisempia vaihtoehtoja lukiolle
 4. Nurmijärvellä ei uusia koronatartuntoja – jo kymmenes koronaton viikko putkeen
 5. Lidl ja Tokmanni avaavat yhteismyymälän Kirkonkylään – "Paljon odotettu ja toivottu hanke"
 6. Kirkonkylän Lidliin päivittäistavaraa ja käyttötavaroita – myös paistopiste suunnitteilla
 7. Silja Line Seurakisat toivat vipinää Klaukkalan urheilukentälle
 8. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 9. Pokaali kainaloon yöksi – 11-vuotias Daniel Raisvuo nauttii kiihdytysautoilun yhteisöllisyydestä
 10. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 11. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 12. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 13. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 14. NJS:lle harmittava tappio – PK-35 lisäajalla voittoon
 15. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.