Keudalle lähes 3 miljoonan tukipotti – hyödynnetään uusien opettajien palkkaamiseen

Yksi Keudan toimipisteistä sijaitsee Perttulassa. Taina Joutsen

Jesse Helminen

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti kesäkuun alussa ammatilliselle koulutukselle kolmivuotisen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelman. Osana ohjelmaa ammatillisille oppilaitoksille myönnettiin 80 miljoonaa opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan osuus lisärahoituksesta oli kahdeksanneksi suurin, noin 2,5 miljoonaa.

Keuda sai tämän lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä 390 000 euroa strategiarahoitusta ammatillisen koulutuksen kehittämiseen.

Keudan tiedotteen mukaan laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelman lisärahoitusta tullaan hyödyntämään muun muassa uusien opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä nykyisten tuntiopettajien opetustuntimäärän lisäämiseen kohdennetusti eri toimipisteissä, jotta jokaisella opiskelijalla olisi mahdollisuus opiskella täysipäiväisesti opinnoissaan.

Lisärahoituksen myötä aiotaan myös vahvistaa opinto-ohjauksen määrää ja kasvatetaan työpaikoille järjestettävää ohjausta. Opetuksen ja ohjauksen resursseja kohdennetaan erityistä tukea tarvitseviin opiskelijoihin vahvistamalla keudaattori-toimintaa.

– Keudaattori toimii tukipajana, jonka tarkoituksena on tarjota opiskelijalle tukea opintojen edistämisessä, sosiaalisessa kanssakäymisessä ja opintojen hallinnassa, kertoo rehtori Anna Mari Leinonen tiedotteessa.

Lisärahoituksen avulla aiotaan myös lisätä opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja, joiden tarkoituksena on, että opiskelija hankkii sellaista yksilöllisiin tarpeisiinsa perustuvaa osaamista, joka antaa hänelle edellytykset osallistua tutkintokoulutukseen ja osoittaa osaamisensa näytössä tai muulla tavoin.

Ammatillisen koulutuksen strategiarahoituksen tarkoituksena taas on tukea ja ohjata koulutuksen järjestäjiä toiminnan kehittämisessä sekä uudistamisessa.

– Nyt myönnetyn strategiarahan avulla meillä on tarkoitus edelleen laajentaa ja vahvistaa lisätyn (AR) ja virtuaalisen todellisuuden (VR) toiminnallisuutta osana monimuotoisia oppimisympäristöjä, kertoo kuntayhtymän johtaja Hannu Laurila.

Laurila lisää vielä, että näin Keudalla voidaan tarjota opiskelijoille entistäkin yksilöllisempiä, toimialakohtaisia polkuja edetä opinnoissaan oman kehittämissuunnitelmansa mukaisesti tulevaisuuden ammatteihin.

Sen lisäksi strategiarahoitusta suunnataan opetus- ja ohjaustoiminnan laadun kehittämiseen, jonka avulla kehitetään muun muassa välineitä ja toimintoja, jotta opiskelija saa yksilöllisiin tarpeisiinsa perustuvaa osaamista tukevaa ohjausta ja opetusta ilman riippuvuutta fyysisestä sijainnista tai ajasta.

– Lisäksi Keudan henkilöstön tieto-osaamista syvennetään edelleen tulevaisuusnäkökulmia hyödyntäen, jotta pystymme tuottamaan opiskelijoille tulevaisuuden työelämän tarpeisiin vastaavaa digitaalista ja toimialakohtaista osaamista, mainitsee Laurila.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut