Keudalle lähes 3 miljoonan tukipotti – hyödynnetään uusien opettajien palkkaamiseen

Yksi Keudan toimipisteistä sijaitsee Perttulassa. Taina Joutsen

Jesse Helminen

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti kesäkuun alussa ammatilliselle koulutukselle kolmivuotisen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelman. Osana ohjelmaa ammatillisille oppilaitoksille myönnettiin 80 miljoonaa opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan osuus lisärahoituksesta oli kahdeksanneksi suurin, noin 2,5 miljoonaa.

Keuda sai tämän lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä 390 000 euroa strategiarahoitusta ammatillisen koulutuksen kehittämiseen.

Keudan tiedotteen mukaan laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelman lisärahoitusta tullaan hyödyntämään muun muassa uusien opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä nykyisten tuntiopettajien opetustuntimäärän lisäämiseen kohdennetusti eri toimipisteissä, jotta jokaisella opiskelijalla olisi mahdollisuus opiskella täysipäiväisesti opinnoissaan.

Lisärahoituksen myötä aiotaan myös vahvistaa opinto-ohjauksen määrää ja kasvatetaan työpaikoille järjestettävää ohjausta. Opetuksen ja ohjauksen resursseja kohdennetaan erityistä tukea tarvitseviin opiskelijoihin vahvistamalla keudaattori-toimintaa.

– Keudaattori toimii tukipajana, jonka tarkoituksena on tarjota opiskelijalle tukea opintojen edistämisessä, sosiaalisessa kanssakäymisessä ja opintojen hallinnassa, kertoo rehtori Anna Mari Leinonen tiedotteessa.

Lisärahoituksen avulla aiotaan myös lisätä opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja, joiden tarkoituksena on, että opiskelija hankkii sellaista yksilöllisiin tarpeisiinsa perustuvaa osaamista, joka antaa hänelle edellytykset osallistua tutkintokoulutukseen ja osoittaa osaamisensa näytössä tai muulla tavoin.

Ammatillisen koulutuksen strategiarahoituksen tarkoituksena taas on tukea ja ohjata koulutuksen järjestäjiä toiminnan kehittämisessä sekä uudistamisessa.

– Nyt myönnetyn strategiarahan avulla meillä on tarkoitus edelleen laajentaa ja vahvistaa lisätyn (AR) ja virtuaalisen todellisuuden (VR) toiminnallisuutta osana monimuotoisia oppimisympäristöjä, kertoo kuntayhtymän johtaja Hannu Laurila.

Laurila lisää vielä, että näin Keudalla voidaan tarjota opiskelijoille entistäkin yksilöllisempiä, toimialakohtaisia polkuja edetä opinnoissaan oman kehittämissuunnitelmansa mukaisesti tulevaisuuden ammatteihin.

Sen lisäksi strategiarahoitusta suunnataan opetus- ja ohjaustoiminnan laadun kehittämiseen, jonka avulla kehitetään muun muassa välineitä ja toimintoja, jotta opiskelija saa yksilöllisiin tarpeisiinsa perustuvaa osaamista tukevaa ohjausta ja opetusta ilman riippuvuutta fyysisestä sijainnista tai ajasta.

– Lisäksi Keudan henkilöstön tieto-osaamista syvennetään edelleen tulevaisuusnäkökulmia hyödyntäen, jotta pystymme tuottamaan opiskelijoille tulevaisuuden työelämän tarpeisiin vastaavaa digitaalista ja toimialakohtaista osaamista, mainitsee Laurila.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.