Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle

NurLan jäsenistö käyttää pääasiassa kuvassa näkyvää Siperiansaunaa. Se oli ennen Kiljavan muiden työntekijöiden sauna, kun hoitajilla oli omansa, lääkäreillä savusauna ja vieraat saunotettiin edustussaunoissa. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven Uutisiin on tullut yhteydenottoja, joissa on ihmetelty miksi Kiljavan sairaalan vanhat rantasaunat on vuokrattu yksittäiselle yhdistykselle, eikä kaikkien kuntalaisten ole mahdollista vuokrata niitä käyttöönsä. Lukijat uskovat, että moni olisi halukas vuokraamaan Sääksjärven rannalla upealla paikalla sijaitsevia saunoja, kun ne ensimmäistä kesää ovat kokonaan kunnan tytäryhtiön omistamia.

Aiemmin Hyvinkään sairaanhoitoalueen käytössä olleet saunat ja niitä ympäröivä maa-alue siirtyivät joulukuussa kunnan 100 prosenttisesti omistaman Kiljavanrinteet kiinteistöt Oy:n nimiin.

Kiinteistöyhtiö teki toukokuussa sopimuksen Nurmijärven Ladun ja Polun kanssa, jossa tavalliset saunat ja savusauna vuokrattiin yhdistykselle lokakuun 2020 loppuun. Yhdistys vuokraa nyt saunoja omille jäsenilleen, ei ulkopuolisille tahoille.

Kiljavan Sairaala Oy:n ja Kiljavanrinteen Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Päivi Flinkman kertoo taustasta, että kunta halusi alunperin perustaa kiinteistöyhtiön, koska vuonna 2019 voimaan astuvaksi suunnitellun sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnosten perusteella Keski-Uudenmaan kuntien ja HUS-kuntayhtymän omistaman Kiljavan Sairaala Oy:n kiinteistöomaisuus oli siirtymässä perustettavan Uudenmaan maakunnan omistukseen. Osakeyhtiömuodon takia omaisuuden siirto olisi tapahtunut korvauksetta.

– Tästä syystä Kiljavan Sairaala Oy:n omistajat päättivät jakaa Kiljavan Sairaala Oy:n kiinteistöomaisuuden kahteen eri yhtiöön; sairaala- ja kiinteistöyhtiöön. Järjestelyllä haluttiin turvata Kiljavan sairaalan omistaman, sairaalatoiminnasta riippumattoman, noin 50 hehtaarin suuruisen maa-, metsä- ja ranta-alueen säilyminen yhtiön alkuperäisten omistajien hallussa, Flinkman kertoo.

Sote-uudistuksen kaaduttua ja muiden Keski-Uudenmaan kuntien myytyä kiinteistöomistuksensa siirtyivät Kiljavanrinteen Kiinteistöt Oy:n osakkeet 100 prosenttisesti Nurmijärven kunnan haltuun, ja päätökset saunojen käytöstä tehdään nyt Nurmijärvellä. Flinkmanin mukaan Hyvinkään sairaanhoitoalueen käyttösopimuksen jatkaminen ei ollut enää perusteltua, kun HUS oli luopunut kiinteistöjen omistuksesta.

Kunnan konsernijaosto linjasi maaliskuussa alueen kehittämisen olevan osa Sääksin käytön suunnittelua. Saunojen osalta linjaukset tehtiin kunnan virkamiestyönä, mutta lopulliset päätökset teki Kiljavanrinteen Kiinteistöt Oy:n hallitus.

Flinkman kertoo, että saunat päätettiin vuokrata yksittäiselle yhdistykselle mm. ranta-alueen käyttöön liittyvien rajoitusten takia. Myös koronatilanne toi keväällä epävarmuutta tilanteeseen, ja kiinteistöyhtiö joutui pitkään miettimään, olisiko ranta-aluetta mahdollista koronan takia lainkaan kesällä 2020 käyttää.

Haasteellisin on vesijärjestelmä, sillä uuden jätevesilain mukainen siirtymäaika päättyi 31.10.2019, joten rantasaunat suljettiin 1.11.2019 alkaen.

– Saunojen jätevesijärjestelmien lainmukaisuus vaati lisäselvityksiä, koska yhtiöllä ei ollut taloudellisia edellytyksiä tehdä saunoille kallista jätevesijärjestelmän uusimista. Nykyisten järjestelmien käyttöoikeus selvisi vasta huhtikuun lopulla, jolloin yhtiö sai luvan käyttää saunoja kantoveteen perustuen, Flinkman kertoo.

Yksi peruste oli myös se, että alueen käyttö estää mm. siellä esiintynyttä ilkivaltaa.

Miksi sitten juuri Nurmijärven Latu ja Polku? Flinkman kertoo kiinteistöyhtiön hallituksen päätyneen NurLan kannalle pääosin yhdistyksen yleishyödyllisen toiminnan ja terveyden edistämisen näkökulmasta. Lisäksi yhdistys oli ilmoittanut kiinnostuksensa aluetta kohtaan.

– Yhtiön hallitus on sopimusta hyväksyessään arvioinut sitä myös kuntalaisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Aluetta ei kuitenkaan ole mahdollista avata kaikille kuntalaisille. Luontoarvojen (Natura 2000), vesi- ja jätehuollon, sairaala-alueen toiminnan (läpikulku sairaala- ja asuinalueen läpi), pysäköinnin rajallisuuden sekä yleisen järjestyksen takia on pakko rajoittaa kävijämääriä.

– Päätöstä tehdessä tiedostettiin, että useat yhdistykset Nurmijärvellä täyttävät nämä hyvinvointia tukevat toimintaperiaatteet, ja useat käyttäjätahot olisivat todennäköisesti kiinnostuneita neuvottelemaan alueen käytöstä. Yhtiön toiminta on kuitenkin pienimuotoista, sen palveluksessa ei ole esim. lainkaan henkilökuntaa, joten uusia neuvotteluja esim. eri yhdistysten kanssa ei toukokuussa avattu, Flinkman sanoo ja kertoo hoitavansa toimitusjohtajan tehtävää Kiljavan Sairaala Oy:n toimitusjohtajan työn ohella.

Samalla Flinkman muistuttaa, että alueen läpi on mahdollista edelleen kulkea.

– Reitti ei ole virallinen ulkoilureitti, mutta olemme halunneet mahdollistaa alueen yleisen virkistyskäytön.

– Koska Nurmijärven Latu ja Polku ry maksaa yhtiölle ranta-alueen käytöstä pientä vuokraa, kustannuksellaan ja omalla työllään kunnostaa aluetta ja järjestää siellä toimintaa, on kohtuullista, että heillä on myös mahdollisuuksia vaikuttaa alueen käyttöön.

Kunnan konsernijaosto on jo päättänyt, että yhtiön omistaman alueen taloudellinen ja toiminnallinen kehittäminen tullaan suunnittelemaan vuoden 2020 aikana.

– Tämän työn käynnistämme kesälomakauden jälkeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut