Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talkooperinne elää Mäntysalossa – Enkun lampi laitettiin kesäkuntoon

Mäntysalossa sijaitseva Enkun lampi on laitettu kesäkuntoon. Mäntysalon seuran puheenjohtaja, Nurmijärven kunnanhallituksenkin puheenjohtajana toimiva Virpi Räty kertoo, että seura järjesti kesäkuussa kaksipäiväiset talkoot Enkun lammella. Talkoiden tarkoituksena oli juuri Enkun lammen kesäkuntoon laittaminen.

– Enkun lampi on tärkeää pitää kunnossa lasten uimista varten, mutta myös monet aikuiset käyvät virkistäytymässä lammessa.

– Enkun lammelle on tuotu hiekkaleluja, joilla lasten on mukava leikkiä lammen rannalla, Räty kertoo.

Ensimmäisenä talkoopäivänä leikattiin vesikasvillisuutta veneestä käsin ja rannalla vedettiin lankun avulla vesikasvillisuus rantaan.

Toisena päivänä jatkettiin leikkaamista sekä kuljetettiin vesikasvillisuus pois rannalta.

Talkoisiin osallistui hallituksen jäsenten ja vanhojen aktiivisten Mäntysalon seuran jäsenten lisäksi juuri Mäntysaloon muuttaneita.

–  Talkoisiin osallistuminen on hyvä tapa tutustua oman asuinalueen asukkaisiin ja samalla pitää huolta omasta asuinympäristöstä, Räty tietää.

Elokuussa luvassa on seuraava talkoopäivä. Rädyn mukaan ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta päivämäärä tullaan ilmoittamaan elokuun alussa Mäntysalon seuran Facebook-sivulla.

Mäntysalon seura ollut omalta osaltaan huolehtimassa Mäntysalon asuinalueen viihtyvyydestä jo 49 vuoden ajan.

Rädyn mukaan seura on pitänyt viime vuosina huolta ensisijaisesti Enkun lammesta, mutta ollut aktiivinen myös alueen siisteyttä ylläpitämässä muun muassa siivoustalkoiden merkeissä.

Enkun lampea on pidetty talkoiden lisäksi kunnossa jäsenmaksutuloilla, jotka ovat seuran ainoa tulonlähde.

Mäntysalon seuralla oli viime vuonna 66 jäsentä. Enimmillään jäsenenä on ollut Mäntysalon 400 kotitaloudesta reilut sata.

Jäsenmaksun suuruus on 15 euroa per talous.

– Mäntysalon seura toivookin, että mahdollisimman moni Mäntysalon asukkaista maksaisi jäsenmaksun, jotta asuinaluetta pystytään kehittämään myös tulevaisuudessa. Kaikki tulot on käytetty alueen kehittämiseen ja talkoiden järjestämiseen sekä stipendeihin, Räty vinkkaa.

Juuri jäsenmaksujen avulla ja talkoovoimin Enkun lampi on myös kahdesti tyhjennetty ja rannalle ja lammen pohjaan tuotu autolasteittain hiekkaa.

– Edellisestä tyhjennyksestä on kulunut 15 vuotta ja Enkun lammen tyhjennys alkaakin tulla taas ajankohtaiseksi.

Mäntysalon seurassa on myös käyty keskusteluita siitä, miten talkoilla saataisiin tehtyä koirille oma uimapaikka Klaukkalaan.

Rädyn mukaan asia ei ole vielä edennyt, mutta Mäntysalon seurassa jatketaan syksyllä keskustelua koirien uimapaikan toteuttamismahdollisuudesta Klaukkalaan.

Mäntysalon seura tukee myös Mäntysalon koulun 1.–9. luokkalaisia oppilaita lahjoittamalla stipendejä. Jakoperusteena on mäntysalolaisuuden lisäksi oikea asenne opiskeluun sekä reilu ja ystävällinen käyttäytyminen muita kohtaan.

Enkun lammen kunnossapidon lisäksi Mäntysalon seura on ollut myös rakentamassa Klaukkalan Reserviupseerien kanssa Luhtajokilaakson läheisyyteen Seurankallion laavua.

Mäntysalon seuran verkkosivuilta löytyy kartta, johon sijainti on merkitty. Laavulla voi nauttia luonnosta niin kesällä kuin talvellakin.

– Mäntysalon seura toivoo kaikkia käyttäjiä noudattamaan sääntöä: “mitä toit, viet mennessäsi pois”. Mitään ei saa jättää luontoon eikä laavulla ole roskista.

Lisätietoja Mäntysalon seuran ja Mäntysalon historiasta sekä toiminnasta löytyy nettisivuilta www.mantysalonseura.net.