Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvellä melko hyvä ilmanlaatu – eniten päästöjä liikenteestä ja puunpoltosta

Ilmanlaatu Nurmijärvellä on keskimäärin melko hyvä. Näin todetaan ely-keskuksen raportissa Ilmanlaatu Uudellamaalla vuonna 2020.

– Pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla tehtyjen ilmanlaadun mittausten perusteella voidaan arvioida, että typpidioksidin, hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuudet ovat raja-arvojen alapuolella, raportissa todetaan.

Raportin mukaan eniten Nurmijärven ilmanlaatuun vaikuttavat liikenne ja puunpoltto. Kunnan alueella ei ole merkittäviä ilmanlaatuun vaikuttavia teollisuus- tai energiantuotantolaitoksia.

Nurmijärvellä tieliikenne aiheuttaa yli puolet typenoksidien, reilun viidesosan hiilimonoksidin ja noin kuudesosan VOC-yhdisteiden päästöistä. Liikenteen vaikutukset ovat suurimmat Helsinki−Hämeenlinna-moottoritien (valtatie 3) ja Klaukkalantien (maantie 132) läheisyydessä sekä Kirkonkylän keskustassa.

Nurmijärvellä mitataan liikenteen vaikutuksia kuvaavan typpidioksidin pitoisuuksia Klaukkalassa suuntaa-antavalla passiivikeräinmenetelmällä. Vuonna 2019 pitoisuuden keskiarvo oli hieman edellisvuotta pienempi, 14 µg/m3, samoin kuin muissakin mittauspisteissä Uudellamaalla. Typpidioksidin vuosiraja-arvo on (40 µg/m3).

Kotitalouksien puunpoltto aiheuttaa Nurmijärvellä valtaosan hiukkasten, hiilimonoksidin ja VOC-yhdisteiden päästöistä ja neljäsosan rikkidioksidin päästöistä. Puunpolton päästöt pienenivät kuitenkin raportin mukaan selvästi aiempaan vuoden 2010 päästöarvioon verrattuna, koska vuoden 2015 päästöarviossa tulisijojen käyttö on vähentynyt ja puukiukaiden päästökertoimet ovat aiempia pienemmät.

Öljylämmityksen päästöt ovat myös vuoden 2010 arviota pienemmät, koska öljylämmitys on vähentynyt.