Nurmijärvellä melko hyvä ilmanlaatu – eniten päästöjä liikenteestä ja puunpoltosta

Nurmijärvellä eniten päästöjä tuottavat liikenne ja puunpoltto. Kuvituskuva. Lasse Herrala

Ilmanlaatu Nurmijärvellä on keskimäärin melko hyvä. Näin todetaan ely-keskuksen raportissa Ilmanlaatu Uudellamaalla vuonna 2020.

– Pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla tehtyjen ilmanlaadun mittausten perusteella voidaan arvioida, että typpidioksidin, hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuudet ovat raja-arvojen alapuolella, raportissa todetaan.

Raportin mukaan eniten Nurmijärven ilmanlaatuun vaikuttavat liikenne ja puunpoltto. Kunnan alueella ei ole merkittäviä ilmanlaatuun vaikuttavia teollisuus- tai energiantuotantolaitoksia.

Nurmijärvellä tieliikenne aiheuttaa yli puolet typenoksidien, reilun viidesosan hiilimonoksidin ja noin kuudesosan VOC-yhdisteiden päästöistä. Liikenteen vaikutukset ovat suurimmat Helsinki−Hämeenlinna-moottoritien (valtatie 3) ja Klaukkalantien (maantie 132) läheisyydessä sekä Kirkonkylän keskustassa.

Nurmijärvellä mitataan liikenteen vaikutuksia kuvaavan typpidioksidin pitoisuuksia Klaukkalassa suuntaa-antavalla passiivikeräinmenetelmällä. Vuonna 2019 pitoisuuden keskiarvo oli hieman edellisvuotta pienempi, 14 µg/m3, samoin kuin muissakin mittauspisteissä Uudellamaalla. Typpidioksidin vuosiraja-arvo on (40 µg/m3).

Kotitalouksien puunpoltto aiheuttaa Nurmijärvellä valtaosan hiukkasten, hiilimonoksidin ja VOC-yhdisteiden päästöistä ja neljäsosan rikkidioksidin päästöistä. Puunpolton päästöt pienenivät kuitenkin raportin mukaan selvästi aiempaan vuoden 2010 päästöarvioon verrattuna, koska vuoden 2015 päästöarviossa tulisijojen käyttö on vähentynyt ja puukiukaiden päästökertoimet ovat aiempia pienemmät.

Öljylämmityksen päästöt ovat myös vuoden 2010 arviota pienemmät, koska öljylämmitys on vähentynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.