Arvio: Aika jonka sain – elokuva muillekin kuin heppaihmisille

Taina Joutsen

Koronaepidemia rajoituksineen iski elokuva-alaan rajusti ja lähes varoituksetta. Uutuusleffojen ensi-iltoja jouduttiin siirtämään, ja niiden osalta, jotka pääsivät ensi-iltaan asti, katsojaluvut jäivät vaatimattomiksi.

Yksi näistä elokuvista on Tuukka Temosen Aika jonka sain. Pararatsastaja Jaana Kivimäen elämään pohjautuva elokuva sai ensi-iltana hiljaisena viikonloppuna, 13. maaliskuuta, jolloin useimmat elokuvateatterit olivat jo sulkeneet ovensa.

Nyt leffateatterit ovat taas avautuneet, ja Aika jonka sain saa uuden tilaisuuden, eikä suotta. Leffa on jokaisen katsojansa ansainnut.

Jaana Kivimäki halvaantui vuonna 2004 hevoskuljetusauton lastaussillan pudottua hänen päälleen. Ennen onnettomuutta Kivimäki oli kansallisen tason esteratsastaja. Vain neljä kuukautta loukkaantumisensa jälkeen hän oli taas ratsailla, ja on nyt yksi maamme parhaista pararatsastajista.

Näin kerrottuna kuntoutuminen ja tie pararatsastuksen huipulle kuulosta helpolta. Elokuva kertoo toisenlaista tarinaa fyysisistä ja psyykkisistä kivuista sekä valtavasta elämänmuutoksesta, jonka päähenkilö ( Olga Temonen) joutuu kipaurheilijana, yrittäjänä ja kahden lapsen yksinhuoltajana kohtaamaan.

Selviytymistarinan rinnalla ja osana sitä on jo ennen onnettomuutta alkanut väkivaltainen suhde. Hurjana laukkana kuvatusta vapudenriemusta pudotaan kohtaukseen, jossa miesystävä Marko ( Sebastian Rejman) vaatii Kivimäkeä tilille tämän tekemisistä. Nyrkit heiluvat, eivätkä ensimmäistä kertaa. Ennen sitä päähenkilö ehtii kuitenkin lähettää lapsensa keskellä yötä valmiiksi pakattuine silviytymisreppuineen isoäidin luokse ( Riitta Havukainen). Kun lapset vaeltavat metsäistä polkua, taustalla soi Maan korvessa kulkevi... ja talosta kantautuvat väkivallan äänet, katsojan on viimeistään kaivettava nenäliina taskusta.

Taustalla kulkee perheen kuvioista varhain poistuneeseen isään ( Tommi Eronen) liittyvä kauhistuttava muisto, jonka Kivimäen äiti myöntää totuudenmukaiseksi vasta tyttären onnettomuuden jälkeen.

Kun Marko on vihdoin tukevasti kiven sisässä, päähenkilö kohtaa uuden, edellistä rakkautta mahdollisimman vähän Nyt kyynikko minussa heräilee. Onko tällainen happy end liian hyvä vaikuttaakseen uskottavalta?

Joka tapauksessa. Elokuvan lopussa Jaana sanoo uudelle rakkaalleen, että hänen elämänsä on nyt parempaa kuin ennen onnettomuutta.

Elokuva toistaiseksi Kino Juhan ohjelmistossa. Lisätiedot: http://www.kinojuha.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Ensin ruuhkautui koronanäytteiden tutkiminen, nyt Keusoten koronapuhelin
  2. Uusi kuntosali Kirkonkylään – KuntoKruunu laajentaa toimintaansa
  3. Nurmijärven lukioratkaisuun aikalisä – kunta selvittää edullisempia vaihtoehtoja lukiolle
  4. Nurmijärvellä ei uusia koronatartuntoja – jo kymmenes koronaton viikko putkeen
  5. Lidl ja Tokmanni avaavat yhteismyymälän Kirkonkylään – "Paljon odotettu ja toivottu hanke"
  6. Kirkonkylän Lidliin päivittäistavaraa ja käyttötavaroita – myös paistopiste suunnitteilla
  7. Silja Line Seurakisat toivat vipinää Klaukkalan urheilukentälle
  8. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
  9. Pokaali kainaloon yöksi – 11-vuotias Daniel Raisvuo nauttii kiihdytysautoilun yhteisöllisyydestä
  10. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
  11. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
  12. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
  13. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
  14. NJS:lle harmittava tappio – PK-35 lisäajalla voittoon
  15. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.