Lukihäiriön kanssa kamppaileva Sirkku Jauhiainen perusti verkkosivun lisätäkseen tietoisuutta: "Lukihäiriö on tehnyt minusta tarkan ja empaattisen"

Sirkku Jauhiainen kärsii lukihäiriöstä ja haluaa tukea asian kanssa kamppailevia lapsia. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Dysleksiaan eli lukihäiriöön löytyy nyt apuvälineitä MyDyslexia.fi -sivustolta, jonka itsekin lukihäiriön kanssa elävä klaukkalalainen Sirkku Jauhiainen perusti. Verkkosivuston tarkoitus ei ole pelkästään olla verkkokauppa, vaan kasvattaa tietoisuutta dysleksiasta ja auttaa ihmisiä, jotka kamppailevat lukihäiriön kanssa niin kuin Jauhiainen itse. Hän pitää myös puhekeikkoja kouluissa ja yrityksissä, jossa kertoo omia kokemuksia ja kannustaa muita.

– Toivon sivun olevan verkosto, jossa voi kertoa oman tarinansa ja kokemuksia. Myös minun tarinani löytyy sieltä, Jauhiainen sanoo.

Jauhiaisella on paha lukihäiriö, joka todettiin hänellä vasta yhdeksännellä luokalla.

Jauhiainen on suuren perheen keskimmäinen lapsi. Hän oli villi ja menevä, mutta esikoulun alkaessa hän huomasi jäävänsä muista jälkeen.

– Minulle ei jäänyt päähän mikään, vaikka kaikki muut oppivat. Ensimmäisellä luokalla painajainen alkoi toden teolla. Osasin peittää ongelmat, eikä niihin kiinnitetty huomiota. Ajattelin olevani huono, koska en opi, Jauhiainen muistaa.

Alakoulu sisälsi paljon epäonnistumisia ja oli siksi Jauhiaiselle rankka. Yhdeksännellä luokalla hän sai tietää kärsivänsä pahasta lukihäiriöstä.

– Tieto oli helpottava, mutta se oli rankkaa aikaa. Itkin lukihäiriötestissä, kun huomasin, että en selviydy tehtävistä, hän sanoo.

– Halusin kuitenkin olla jossain tosi hyvä ja samaan aikaa rankaista itseäni kun en opi samalla tavalla kuin muut. Aloin teini-iässä vähentämään syömistäni ja lopulta kiduttamaan itseäni nälällä.

Tämä kehittyi myöhemmin syömishäiriöksi. 18-vuotiaana Jauhiainen ajoi autokolarin.

– Kaikki paha olo ja epäonnistuminen iskivät minuun kolarin jälkeen. Ajattelin, etten ole minkään arvoinen.

Kolarin jälkeen hän yritti pysäyttää elämänsä epäonnistuen siinä.

– Sairaalassa päätin, etten voi elää näin. Päätin parantua, ja näin tein. Mutta dysleksiasta ei voi parantua, tämä on ominaisuus, jonka kanssa pitää oppia elämään ja nähdä tämä mahdollisuutena.

– Vanhempien ja opettajien tehtävä on kannustaa lapsia ja auttaa lapsia löytämään se oma vahvuus. On ollut hienoa huomata, miten päteviä opettajat ovat tänä päivänä, ainakin täällä Klaukkalassa. Toisella lapsellani on myös lukihäiriö, ja hän on pärjännyt hienosti ja saa hyvää tukea. Lukihäiriön ei tarvitse olla mörkö, kaikkein tärkeintä on auttaa, tukea lasta, kannustaa eteenpäin ja löytää juuri hänen vahvuudet.

Jauhiaisen lukihäiriö näkyy muun muassa kirjoitusvirheinä.

– Kirjaimet hyppivät sivulla, minun pitää lukea teksti moneen kertaan, että ymmärrän, kirjaimet ja numerot menevät sekaisin ja muistini on huono. Lukihäiriö on kuitenkin tehnyt minusta tarkan ja empaattisen. En myöskään anna helposti periksi tai välitä pienistä epäonnistumisista.

MyDyslexia.fi -verkkokaupasta voi ostaa tarvikkeita, jotka auttavat lasta lukemisessa, kirjoittamisessa ja oppimisessa. Näitä ovat esimerkiksi lukuliuska, kynätuki, purukorut ja matematiikka- ja -oppimispelit.

Lukuliuska helpottaa lukemista auttaen keskittymään oikealle riville, niin että sanat ja kirjaimet eivät hypi. Kynätuen avulla lapsen on helppoa pitää kynää kädessään puristamatta sitä. Lapsi voi purra tai hypistellä purukorua stressin ja levottomuuden lievittämiseksi. Pelit tukevat lapsen oppimista.

Tuotteet on tarkoitettu esi- ja alakouluikäisille lapsille kotiin ja kouluun oppimisen ja läksyjen tueksi.

– Kaikki eivät opi istumalla pulpetin takana. Jos lapselle tulee tunne, ettei hän pärjää, itsetunto voi vaurioitua. Olemme kaikki erilaisia ja hyvä niin, hän sanoo.

FAKTA

Mikä on dyslexia?

Lukemisen erityisvaikeus eli dyslexia on neurologinen tai neurobiologinen häiriö.

Oireita ovat esimerkiksi lukemisen hitaus tai vaikeus sekä äänteiden oikeinkuulemisen vaikeus.

Lukemisen erityisvaikeuden syynä olevia geenivirheitä on löydetty neljä ja sen vakavuutta kuvataan asteikolla yhdestä neljään.

Se vaikeuttaa lukemista, kirjoittamista ja luetun ymmärtämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ensin ruuhkautui koronanäytteiden tutkiminen, nyt Keusoten koronapuhelin
 2. Uusi kuntosali Kirkonkylään – KuntoKruunu laajentaa toimintaansa
 3. Nurmijärven lukioratkaisuun aikalisä – kunta selvittää edullisempia vaihtoehtoja lukiolle
 4. Nurmijärvellä ei uusia koronatartuntoja – jo kymmenes koronaton viikko putkeen
 5. Lidl ja Tokmanni avaavat yhteismyymälän Kirkonkylään – "Paljon odotettu ja toivottu hanke"
 6. Kirkonkylän Lidliin päivittäistavaraa ja käyttötavaroita – myös paistopiste suunnitteilla
 7. Silja Line Seurakisat toivat vipinää Klaukkalan urheilukentälle
 8. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 9. Pokaali kainaloon yöksi – 11-vuotias Daniel Raisvuo nauttii kiihdytysautoilun yhteisöllisyydestä
 10. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 11. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 12. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 13. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 14. NJS:lle harmittava tappio – PK-35 lisäajalla voittoon
 15. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.