4H-nuoret keräävät yrttejä suoraan luonnosta – Nurmijärven Aleksian Padalle 1 000 litraa nokkosta

Yritys: 4H-nuoret keräävät yrttejä yksityis- ja yritysasiakkaille suoraan luonnosta.

Tänä kesänä perinteiset kesätyöpaikat ovat olleet tiukassa, joten yrittäjyys on ollut monelle nuorelle hyvä vaihtoehto työllistää itsensä. Sen vuoksi kolme helsinkiläisnuorta päättivät ryhtyä keräämään villiyrttejä yksityis- ja yritysasiakkaille.

Villiyrttien kysyntä kasvaa, mutta haasteena on kerääjien puute. Nuoret näkivät mahdollisuuden mielenkiintoisen työn parissa ja päättivät perustaa 4H-yrityksen Four Wild. Yritysryhmä kerää ja toimittaa villiyrttejä tilauksesta asiakkaille.

– Olen ollut aina kiinnostunut luonnosta ja kasveista. On hienoa, että olen päässyt oppimaan lisää. Yllätyin kuinka paljon yrttejä voi hyödyntää esimerkiksi ruoanlaitossa, Four Wildin Iiris Ryske sanoo.

– Sienet ja marjat olivat minulle ennestään tuttuja, ja niiden kautta innostuin muistakin luonnon ruoista, Maria Lebedeva Four Wildista sanoo.

Villiyrttejä on mennyt kaupaksi muun muassa paikallisissa REKO-lähiruokapiireissä ja Forest Foodyn kautta.

– Suosituin tuotteemme on villiyrttikassi, joka sisältää tuoreita, lähiluonnosta käsin poimittuja villiyrttejä, kuten nokkosta, maitohorsmaa, villivadelmaa, voikukkaa tai vuohenputkea tuoreena tai kuivattuna, Ryske sanoo.

Yllätyin kuinka paljon yrttejä voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Yrttejä voi tilata netin kautta, jolloin tilaus tulee suoraan Ryskeelle ja Lebedevalle, ja yrityksessä kolmantena toimivalle Riina Hiltuselle. Tämän jälkeen he lähtevät poimimaan tilattuja yrttejä ja toimittivat ne asiakkaalle saman päivän aikana, jos tilattavat tuotteet halutaan tuoreina.

– Tuoreet yrtit toimitamme samana päivänä, kuivatut voimme laittaa verkkosivuille myyntiin. Keräämme yrttejä muun muassa Sipoon Söderkullasta sekä Espoon Lintuvaarasta, Lebedeva paljastaa.

Kysytyimmät yrtit ovat nokkonen ja maitohorsma.

– Nokkosesta käytetään pelkästään lehdet. Myös varsi on syötävää, mutta maistuu puiselta. Maitohorsman voi käyttää kokonaan eikä se allergisoi. Se käy ruoanlaitossa pinaatin tapaan ja sen maku on mieto, Ryske sanoo.

Yksi nuorten isoimmista asiakkaista on Nurmijärvellä sijaitseva Aleksian Pata, joka tilasi viisi kiloa kuivattua nokkosta. Se tarkoittaa 1 000 litraa vastaavaa yrttiä tuoreena.

– Keräämme 10 litran ämpäreihin. Yksi ämpäri täyttyy puolessa tunnissa, eli käytimme nokkosten keräämiseen yhteensä noin 50 tuntia, Ryske laskee.

– Pidämme syksyllä lapsille villiyrttipäivän, jossa tarjoamme lounaaksi nokkosista tehtyä ruokaa. Ruokakasvatus on nyt muodissa. Emme ole vielä päättäneet, mikä ruoka yrteistä valmistetaan, mutta kylkiäisenä on lapsille tuttua ja turvallista ruokaa, kuten leipää, Aleksian Padan palveluesimies Päivi Tupala sanoo.

Aleksian Padalla tiedettiin nuorten voivan kerätä heille yrttejä ja he halusivat ottaa tarjouksen vastaan.

– Halusimme tukea nuoria yrittäjiä. Yhteistyö on ollut mukavaa ja toivon sen jatkuvan tulevaisuudessakin, Tupala sanoo.

Nuoret saivat oppinsa Suomen 4H-liiton koordinoimasta Ruokaa luonnosta -hankkeesta. Nuoret koulutettiin keräämään villiyrttejä kestävästi. Lisäksi hankkeen projektivastaava ja keruutuoteneuvoja Pihla Kivistö myönsi heille omat kauppayrtinpoimijakortit, joilla he voivat todentaa osaamisensa.

– Meillä molemmilla oli ennestään lajituntemusta, joten opimme nopeasti, Lebedeva sanoo.

FAKTA

Kerää villiyrttejä turvallisesti

Kerää ja syö vain kasveja, jotka varmasti tunnet.

Älä kerää vilkkaasti liikennöityjen teiden tai tehtaiden läheltä.

Hanki tietoa. Jotkin kasvit ovat lääkeyrttejä, jolloin niiden käyttömääriä, -tapoja ja -aikoja voi joutua rajoittamaan.

Villiyrttejä ei saa kerätä luonnonsuojelualueilla.

Pääsesonki on keväällä, mutta niitä voi kerätä ympäri vuoden. Eri vuodenaikoina kerätään eri villivihanneksia eri tarkoituksiin.

Lehdet kerätään aikaisin keväällä niiden avauduttua. Silloin ne ovat maukkaimpia ja ravintosisällöltään rikkaimpia.

Lisätietoa osoitteessa luontoon.fi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut