”Luonnossa kannattaa liikkua rauhassa” – Seitsemän veljeksen vaellusreitti tarjoaa mielenrauhaa

Sveitsin harjumaisemat ovat Timo Tuomaisen oma suosikkipaikka Seitsemän veljeksen vaellusreitillä. Mia Lagström

Mia Lagström

Nurmijärven naapurikunnassa, Hyvinkään kirjaston aulassa pääsee parhaillaan tutustumaan Seitsemän veljeksen vaellusreitin maisemiin. Hyvinkään Ladun puheenjohtaja Timo Tuomainen on valokuvannut reitin parhaimpia kohteita.

– Seitsemän veljeksen vaellusreitillä on paljon hienoja maisemia ja monipuolista luontoa. Oma suosikkipaikkani on Sveitsi. Meidän omat harjumme ovat todella upeita.

Tuomainen kertoo pitävänsä luontokuvauksesta.

– Kuvaan maisemia ja kasveja, kaikkea mikä pysyy paikoillaan, hän naurahtaa.

– Luonnossa kannattaa liikkua rauhakseltaan ja pysähtyä välillä katselemaan maisemia. Se rauhoittaa ja antaa enemmän.

Hyvinkään kirjastossa esillä olevat valokuvat Tuomainen on ottanut Citynnomadi-sovelluksen kuvituskuviksi. Sovellus kannattaakin lisätä puhelimeen ennen reitille lähtöä. Se toimii oppaana ja sen avulla saa lisätietoa matkan varrella vastaan tulevista kohteista.

Opastein merkattu Seitsemän veljeksen vaellusreitti kulkee Hyvinkäältä Tuusulaan. Hyvinkään puolella opastettua reittiä on 18 kilometriä.

Reitti lähtee Sveitsin majalta, josta se jatkaa Usmin ja Petkelsuon kautta Herusiin ja sieltä Nurmijärven puolelle Tuusulaan.

Alkuperäinen reitti kulki Helsingin keskustaan Aleksis Kiven patsaalle saakka ja oli pituudeltaan 90 kilometriä. Osuus Tuusulasta Helsinkiin on edelleen olemassa, mutta siellä ei ole enää opaskylttejä.

Tuomainen kannustaa kaikkia tutustumaan reittiin. Sveitsissä reitti on helppokulkuista. Usmin puolella polku hieman kapenee ja joissain kohdin saattavat tennarit hieman kastua. Vaikeakulkuista maasto ei ole Hyvinkään puolella missään vaiheessa.

Matkaa voi tehdä oman kunnon ja mielenkiinnon mukaan. Jos kunto sallii, voi vaeltaa läpi koko reitin.

– Laittaa jalkaan pitävät jalkineet ja ottaa evästä mukaan ja kävelee koko 18 kilometriä Sveitsin majalta Hyvinkään rajalle ja tulee Herusista paikallisbussilla pois. Välillä vastaan on tullut väkeä rinkkojenkin kanssa. Osa saattaa jopa yöpyä matkan varrella.

Toinen vaihtoehto on valita itseään kiinnostavia kohteita ja käydä vain niissä.

– Kiipeää Usmin jylhille kallioille tai piipahtaa Iso-Karhulla. Ne ovat molemmat upeita erämaisia paikkoja. Suosittelen käymään myös Petkelsuolla. Se on hieno paikka, Tuomainen suosittelee.

Luontokuvia

Vaellusreitillä riittää nähtävää

Hyvinkään pääkirjaston aulassa on esillä Hyvinkään Ladun puheenjohtajan Timo Tuomaisen luontokuvia Seitsemän veljeksen vaellusreitin varrelta 27.7. saakka. Näyttelyn on järjestänyt Hyvinkään Latu ja Hyvinkään Ympäristönsuojeluyhdistys.

Valokuvat on otettu Citynomadi-sovellusta varten. Citynomadi-sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta ja se toimii oppaana Seitsemän veljeksen vaellusreitillä Hyvinkään, Nurmijärven ja Tuusulan alueella. Reitin runsaassa 150 pisteessä kerrotaan tietoa alueiden luonnosta, kulttuuriympäristöistä ja palveluista.

Reitin varrella on myös tarinoita Aleksis Kivestä ja katkelmia hänen tuotannostaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.