Nurmijärven naapurissa järjestetään Närkästysjuhlat – luvassa 10-vuotisjuhlavuosi

Musiikki: Kymmenvuotias punk- ja rockfestivaali on saanut esiintyjikseen kovia nimiä.

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Tuusulassa pidetään Jokelan Närkästysjuhlat. Sekä festivaali että sen järjestäjä, Jokelan Elävän Alakulttuurin Kehitysyksikkö Jekku ry, täyttävät tänä vuonna kymmenen vuotta. Juhlavuoden kunniaksi paikallisfestivaalin artistikattauksessa lukee kovia nimiä.

– Saadaan vähän pöhinää ja äksöniä Tuusulaan, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Kaarle Ranta.

Idea omille paikallisfestivaaleille lähti nimensä mukaisesti närkästyksestä.

– Kymmenen vuotta sitten, kun oltiin kaksikymppisiä musaharrastajia, rampattiin keikoilla ja huomattiin, että aina joutuu lähtemään Helsinkiin asti. Rupesi nyppimään ja mietittiin, että tehdään itse, Ranta sanoo.

Kymmenessä vuodessa ohjelma on kaksinkertaistunut ja yleisö kymmenkertaistunut. Esityspaikkakin on siirtynyt vanhan Vanutehtaan lastauslaiturilta viereiselle Närkästysniitylle.

– Homma eskaloitui, ja nyt ollaan tässä pisteessä, Ranta sanoo.

Koronatilanteen vuoksi tapahtuma-alue rajataan kahteen osaan.

– Harmittaa, mutta ei anneta sen häiritä alkuperäistä ideaa. Musa on hyvää, vaikka tilanne olisi mikä, Kaarle Ranta sanoo.

Hän muistuttaa yleisöä pitämään toisistaan ja ympäristöstään huolta. Närkästysjuhlilla ei ole ollut yhtäkään järjestyshäiriötä koko kymmenvuotisen historiansa aikana.

– Jengi tulee tänne sisällön perässä. Kukaan ei ole kertaakaan tullut rähisemään ja mököttämään, Kaarle Ranta sanoo.

– Kova luotto on, että tänäkin vuonna tilanne on sama, hän jatkaa.

Lauantaina lavalle nousevat kotimaiset Pää kii, Kivesveto Go Go, Henna & Houreet, Orbiten ja Vialea. Esiintymään saapuvat myös ruotsalainen Skraeckoedlan ja virolainen Sibyl Vane.

Suomenkielistä indierockia soittava Vialea esiintyy jokelalaisfestivaaleilla ensimmäistä kertaa.

– Odotan ehdottomasti, että tulisi paljon jengiä paikalle, kun on vihdoinkin lupa juhlia live-keikoilla, sanoo Janne Lappalainen, Vialean laulaja ja yksi kolmesta kitaristista.

Vuosi sitten perustettu yhtye on juuri julkaissut Muistojen katu -nimisen singlen ja musiikkivideon.

– Tuli vähän erikoisempi biisi. Tehtiin tuottajan kanssa enemmän töitä, että saatiin vietyä musiikkia haluamaamme suuntaan, Lappalainen sanoo.

Sunnuntaina esiintyvät Henrik!, Lapsuus, TBA, Hulda Huima sekä Likaiset Pikkarit. Henrik! -yhtyeen kitaristi Eetu Tuominen muistaa festivaalin osana varhaisnuoruutensa kesiä. Kutsu Närkästysjuhlille tuli bändille iloisena yllätyksenä.

– Olimme jo asennoituneet siihen, että tämä kesä jää välistä, kun festarikeikkamme peruuntuivat keväällä. Innostuimme kun saimmekin hommia, ja vielä vanhassa tutussa tapahtumassa, Tuominen sanoo.

Närkästysjuhlat

1.–2.8.2020 Jokelan Närkästysniityllä vanhan Vanutehtaan vieressä (Laatikkotehtaantie 13)

Vuonna 2010: Jekku ry perustettiin. Jokelan Närkästysjuhlat kestivät yhden päivän, esiintyjiä oli vain muutama ja yleisöä satakunta.

Vuonna 2015: esityspaikkaa vaihdettiin Jokelan vanhan vanutehtaan lastauslaiturilta läheiselle "Närkästysniitylle".

Vuonna 2016: ensimmäinen kaksipäiväinen festivaali.

Vuonna 2020: kaksipäiväisellä festivaalilla esiintyy 12 bändiä, ja yleisöön odotetaan viime vuoden tavoin yli tuhatta henkilöä. Ihmisiä tulee Närkästysjuhlille ympäri Suomea.

Tänä vuonna festivaalialue on jaettu koronatilanteen vuoksi kahteen osaan. Tapahtuman järjestäjä muistuttaa yleisöä pitämään turvavälit sekä kunnioittamaan toisia sekä alueen ympäristöä. Kymmenen vuoden aikana Jokelan Närkästysjuhlilla ei ole ollut yhtäkään järjestyshäiriötä.

Jekku ry on järjestänyt kolmen bändin klubi-iltamia muun muassa Järvenpäässä, Jokelassa ja viime vuonna Vantaalla.

Yhdistyksellä on nykyään myös oma radio-ohjelmansa Roll FM:llä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut