Neljän väylän multigolfrata valmistui Mäntysaloon – tästä lajissa on kyse

Mäntysaloon avattiin toukokuussa multigolf-rata, jonka voi kiertää frisbeekiekolla heittäen tai jalkapallolla potkien. Riikka Jokinen

Jutta Halminen

Jos perinteinen frisbeekiekko ei pysy käsissä, mutta jalkapallolla tekniikka on kunnossa, niin multigolf voi olla sinun lajisi. Toukokuussa Mäntysaloon avautuneella multigolfilla tarkoitetaan frisbeegolfkorien juureen lisättyjä kuppeja, jotka mahdollistavat pelaamisen myös jalkapallolla tai esimerkiksi sählymailalla ja pallolla. Koriin voidaan heittää kiekkoja normaaliin tapaan, tai vaihtoehtoisesti korin juuressa olevaan kuppiin pelata erinäisillä pelivälineillä.

– Käytännössä itse pelaaminen ei ole mitenkään erilaista, mutta multigolfilla mahdollistetaan useammalla välineellä pelaaminen. Ajatuksena kuitenkin on, että kierros pelataan aina sama välinettä käyttäen eli yleisesti joko frisbeegolfkiekoilla tai jalkapallolla, Nurmijärven liikunta-alueiden työnjohtaja Kalle Koski sanoo.

Multigolf ei tarkoita sitä, että heittojen, lyöntien tai potkujen välissä vaihdettaisiin pelinvälinettä, mutta mitään erillisiä sääntöjä multigolfiin ei ole.

– Toki korit mahdollistavat sen, että jos joku haluaa kaveriporukalla esimerkiksi sekoittaa pelinvälineitä ja sopia, että joka heiton, lyönnin tai potkun välissä vaihdetaan pelivälinettä niin miksi ei, kiellettyä se ei ole, Koski sanoo.

Perusajatus on kuitenkin sama kuin frisbeegolfissa, eli yritetään saada peliväline koriin tai kuppiin mahdollisimman vähillä toistomäärillä. Mäntysalossa kaikkien neljän väylän ihannetulos on par 3.

– Multigolf sopii kaikille harrastajille ja varsinkin monipuolisuus mahdollistaa sen, että ei tarvitse tykätä esimerkiksi kiekkojen heittämisestä, jos potkutekniikka on hyvä. Sen kuin pelaat pallolla, Koski sanoo.

Kosken mukaan väylät ovat lähtökohtaisesti lyhyet ja helpot verrattuna yleisimpiin frisbeegolf väyliin.

– Haasteena voi olla esimerkiksi jalkapallolla pelattaessa oppia potkaisemaan pallo tiettyyn paikkaan epätasaisessa maastossa, kun kukaan ei ole ottamassa sitä vastaan, hän sanoo.

Radaksi Suomessa luokitellaan vain sellaisia paikkoja, jossa väyliä on vähintään yhdeksän. Mäntysalossa väyliä on vain neljä, joten hyvä termi on Multigolf-puisto. Paikka sijaitsee Nurmijärven Klaukkalan Mäntysalon koulun kentän ympärillä.

Kokeneelle frisbeegolf pelaajalle väylät eivät tarjoa Kosken mukaan juurikaan haastetta, mutta niissä on hyvä harjoitella lähestymisheittoja ja puttausta.

– Väylät soveltuvat hyvin aloittelijoille, koulun liikuntatuntien ja välituntien käyttöön, sekä lapsiperheille, jossa perheen pienimmät eivät välttämättä jaksa kiertää vielä täysmittaisia ratoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.