Skeittiparkit täynnä väkeä Nurmijärvellä – aloittelijoiden kannattaa edetä maltilla

Kun skeittilaudan hallinta, tasapaino, jarrutus ja nopeat suunnanmuutokset alkavat olla hallussa, on lapsi valmiimpi siirtymään skeittiparkille haastamaan itseään, tietää Kalle Koski. Kuvituskuva. Katja Luoma

Nurmijärven skeittiparkit ovat erittäin suosittuja nuorison keskuudessa.

Parkeilla on riittänyt kävijöitä ruuhkaksi asti, mikä on johtanut läheltä piti tilanteisiin ja herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Vanhemmat ovat olleet huolissaan skeittiparkkien turvallisuudesta pienemmille harrastajille, kun taas kokeneemmat harrastajat harmittelevat tilanpuutetta ja sitä, että oma aika harrastamisesta kuluu kokemattomia väistäessä, Nurmijärven kunnan vs. liikuntapaikkapäällikkö Kalle Koski tietää kertoa.

Koski muistuttaakin, että skeittiparkit ovat kaikille avoimia liikuntapaikkoja, joihon kuka tahansa saa mennä harjoittelemaan.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että aloittelevalle harrastajalle reilit, rampit ja muut esteet ovat monesti liian haastavia paikkoja aloittaa – skeittiparkki ei ole oikea paikka harjoitella alkeita.

Koski suositteleekin, että vanhemmat, joiden lapset vasta aloittavat lajia, ohjaavat lapsensa harjoittelemaan perusasiat ensin tasaisella maalla.

Kun skeittilaudan hallinta, tasapaino, jarrutus ja nopeat suunnanmuutokset alkavat olla hallussa, on lapsi valmiimpi siirtymään skeittiparkille haastamaan itseään.

Koski tietää, mistä puhuu, koska on itse harrastanut skeittausta lapsuudesta lukioikään asti.

– Ensimmäisen vuoden muistan harjoitelleeni tasamaalla ja vähitellen siirtyneeni hyppimään pienien esteiden yli.

– Parkilla liikkuessa perusteet on jo oltava hallussa, koska porukassa ja nopeammassa ympäristössä tulee aina odottamattomia tilanteita, jolloin jarruttaminen, toisen skeittaajan linjojen lukeminen ja väistämisen taito on hyvä olla hallussa.

Koski uskoo haasteen olevan siinä, etteivät kaikki vanhemmat ole esimerkiksi itse harrastaneet lajia, joten perusteiden opettaminen voi olla hankalaa.

Hän muistuttaa, että samat normit näkyvät myös perinteisissä lajeissa; aloittelevaa laskijaa ei laiteta laskettelukeskuksessa heti kilparinteeseen pujottelijoiden sekaan, eikä uimataidon juuri oppinutta lasta pitkään altaaseen matkauimareiden sekaan.

Kun aloitteleva skeittari on saanut perusteet haltuun, on hänen turvallista ja mielekkäämpää siirtyä skeittiparkille opettelemaan uusia juttuja.

Kosken mukaan useat kokeneemmat harrastajat myös usein mielellään neuvovat, miten toimia ja opettavat uudempia harrastajia lukemaan linjoja.

– Kokemattomammat harrastajat ovat yhtä lailla oikeutettuja käyttämään skeittiparkkeja, mutta maltti on hyvä pitää päässä uutta taitoa opetellessa.

Koski muistuttaa, että jos uusi harrastaja joka tapauksessa haluaa mennä jo aikaisemmassa vaiheessa ottamaan tuntumaa skeittiparkkiin, kannattaa sinne suunnata rauhallisempaan aikaan esimerkiksi aamupäivällä.

– Yhteisellä ajatuksella ja rauhassa etenemällä saadaan kyllä kaikki mahtumaan skeittiparkeille turvallisesti.

Fakta

Skeittipaikat

Nurmijärvellä on kolme kunnan skeittipaikkaa.

Rajamäen skeittipaikka sijaitsee Kiljavantiellä.

Klaukkalan skeittipaikan osoite on Isosuo 2.

Kirkonkylän skeittipaikka Bueno sijaitsee puolestaan Paimentiellä Laidunalueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.