Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pankkitunnuksia taas valepoliisien haltuun – huijauksen kohteena ikäihmiset

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut lähiaikoina taas useita tapauksia, joissa valepoliisina esiintyneet henkilöt ovat onnistuneet huijaamaan ihmisiltä pankkitunnuksia ja sitä kautta suuriakin summia rahaa. Poliisin tiedotteen mukaan kohteena ovat olleet erityisesti iäkkäämmät ihmiset.

Tapaukset noudattavat pääsääntöisesti samaa kaavaa. Epäillyt tekijät poimivat kohteensa muun muassa kauppakeskuksista, huoltoasemilta, kaupoista tai pankkiautomaateilta, ja ottavat näihin yhteyttä esiintyen poliisina.

Epäillyt tekijät kertovat pankkikorttien skimmauksesta tai mahdollisesta kopioinnista ja tarjoavat "apua" kortin kuolettamiseen tai rahojen turvaan siirtämiseen. Saatuaan uhrien kortit ja tunnusluvut haltuunsa, tileiltä on onnistuttu siirtämään suuriakin summia rahaa.

Taustalla olevat epäillyt tekijät rekrytoivat bulvaanien tilejä käyttöönsä muun muassa verkossa. Bulvaaneille luvataan pieni palkkio tilin käytöstä.

Poliisi haluaa muistuttaa, että henkilö, joka antaa tilinsä käyttöön rikollista toimintaa varten, syyllistyy rahanpesuun tai tapauskohtaisesti törkeään rahanpesuun.

Kesäkuun lopulta ja heinäkuulta kirjattuja tapauksia tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa törkeinä petoksina tai niiden yrityksinä sekä virkavallan anastuksina. Tuorein tapaus on kirjattu Itä-Uudenmaan poliisille tiistaina 14. heinäkuuta.

– Läheisten rooli on nyt tärkeässä osassa, jotta tämänkaltainen toiminta saataisiin loppumaan. Omassa lähipiirissä olevia iäkkäämpiä ihmisiä tulisi edelleen muistuttaa siitä, että poliisi, luottokorttiyhtiöt tai pankit eivät koskaan kysy asiakkaidensa verkkopankkitunnuksia tai tilitietoja puhelimitse, muistuttaa rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisista.

– Tällaiselta törkeältä toiminnalta voi suojautua myös asettamalla vuorokausikohtaisia käteisnosto- ja maksurajoja automaattikäyttöä varten. Käteisnostorajaan lasketaan pankkitililtä ja korttiluotolta tehdyt käteisnostot Suomessa ja ulkomailla sekä pankkitililtä kaupan kassalla tehdyt käteisnostot, Kauppinen jatkaa.

Poliisi haluaa myös muistuttaa, että kenenkään ei tule päästää kotiinsa itselleen tuntemattomia henkilöitä varmistamatta heidän henkilöllisyyttään tai ennen kaikkea sitä, että henkilöt ovat oikealla asialla ja heillä on esittää edustamansa yrityksen kuvallinen henkilökortti.

– Sellaisiakin tapauksia on tullut poliisin tietoon, missä kansalaisten asuntoihin on pyritty sisään esiintymällä esimerkiksi koronatarkastajana tai palotarkastajana, kertoo Kauppinen.

Jos epäilee tulleensa edellä mainittujen huijausten tai petosrikoksen kohteeksi, tulee akuuteissa tapauksissa soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Kaikissa tapauksissa tulee ja kannattaa aina tehdä rikosilmoitus poliisille.