Pankkitunnuksia taas valepoliisien haltuun – huijauksen kohteena ikäihmiset

Kuvituskuva. Teemu Vestovuo

Taina Joutsen

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut lähiaikoina taas useita tapauksia, joissa valepoliisina esiintyneet henkilöt ovat onnistuneet huijaamaan ihmisiltä pankkitunnuksia ja sitä kautta suuriakin summia rahaa. Poliisin tiedotteen mukaan kohteena ovat olleet erityisesti iäkkäämmät ihmiset.

Tapaukset noudattavat pääsääntöisesti samaa kaavaa. Epäillyt tekijät poimivat kohteensa muun muassa kauppakeskuksista, huoltoasemilta, kaupoista tai pankkiautomaateilta, ja ottavat näihin yhteyttä esiintyen poliisina.

Epäillyt tekijät kertovat pankkikorttien skimmauksesta tai mahdollisesta kopioinnista ja tarjoavat "apua" kortin kuolettamiseen tai rahojen turvaan siirtämiseen. Saatuaan uhrien kortit ja tunnusluvut haltuunsa, tileiltä on onnistuttu siirtämään suuriakin summia rahaa.

Taustalla olevat epäillyt tekijät rekrytoivat bulvaanien tilejä käyttöönsä muun muassa verkossa. Bulvaaneille luvataan pieni palkkio tilin käytöstä.

Poliisi haluaa muistuttaa, että henkilö, joka antaa tilinsä käyttöön rikollista toimintaa varten, syyllistyy rahanpesuun tai tapauskohtaisesti törkeään rahanpesuun.

Kesäkuun lopulta ja heinäkuulta kirjattuja tapauksia tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa törkeinä petoksina tai niiden yrityksinä sekä virkavallan anastuksina. Tuorein tapaus on kirjattu Itä-Uudenmaan poliisille tiistaina 14. heinäkuuta.

– Läheisten rooli on nyt tärkeässä osassa, jotta tämänkaltainen toiminta saataisiin loppumaan. Omassa lähipiirissä olevia iäkkäämpiä ihmisiä tulisi edelleen muistuttaa siitä, että poliisi, luottokorttiyhtiöt tai pankit eivät koskaan kysy asiakkaidensa verkkopankkitunnuksia tai tilitietoja puhelimitse, muistuttaa rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisista.

– Tällaiselta törkeältä toiminnalta voi suojautua myös asettamalla vuorokausikohtaisia käteisnosto- ja maksurajoja automaattikäyttöä varten. Käteisnostorajaan lasketaan pankkitililtä ja korttiluotolta tehdyt käteisnostot Suomessa ja ulkomailla sekä pankkitililtä kaupan kassalla tehdyt käteisnostot, Kauppinen jatkaa.

Poliisi haluaa myös muistuttaa, että kenenkään ei tule päästää kotiinsa itselleen tuntemattomia henkilöitä varmistamatta heidän henkilöllisyyttään tai ennen kaikkea sitä, että henkilöt ovat oikealla asialla ja heillä on esittää edustamansa yrityksen kuvallinen henkilökortti.

– Sellaisiakin tapauksia on tullut poliisin tietoon, missä kansalaisten asuntoihin on pyritty sisään esiintymällä esimerkiksi koronatarkastajana tai palotarkastajana, kertoo Kauppinen.

Jos epäilee tulleensa edellä mainittujen huijausten tai petosrikoksen kohteeksi, tulee akuuteissa tapauksissa soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Kaikissa tapauksissa tulee ja kannattaa aina tehdä rikosilmoitus poliisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.