Verkkohuijausten määrä räjähti – etenkin yksi ihmisjoukko aiheuttaa huolta poliisille

Poliisille ilmoitetut petosrikokset ovat lisääntyneet huomattavasti alkuvuonna. Tammi-kesäkuun aikana poliisi kirjasi yli 20 000 petosrikosta, mikä on yli 2 000 rikosta eli yli 11 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kertoo poliisihallitus .

Erityisesti on kasvanut lievien petosten määrä. Niitä on ilmoitettu poliisille tänä vuonna noin 2 500 enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Tapauksista 1 600 on tehty internetissä.

– Huijaamisen tavat eivät ole muuttuneet, mutta niiden sisältö elää ja kehittyy vaikeammin tunnistettavaksi. Usein jäljet rikoksista vievät ulkomaille, samoin kuin menetetyt rahat, poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho sanoo tiedotteessa.

Hän on erityisen huolissaan yli 65-vuotiaiden uhrien määrän kasvusta internetin kautta tehdyissä lievissä petoksissa.

– Tässä kohderyhmässä nettipetosrikollisuuden vaikutus on suuri. Nämä rikokset ovat lisääntyneet lähes 2 000 rikoksen verran, mikä tarkoittaa yli 26 prosentin vuosimuutosta kuuden ensimmäisen kuukauden osalta, Aho sanoo.

Poliisin mukaan netin käyttöä ei pidä pelätä, mutta rikollisuuden riskeistä tulee tietää.

Ahon mukaan tällä hetkellä esillä ovat esimerkiksi myyntipetokset, tilausansat, rakkauspetokset, yritysten nimissä tehdyt petokset ja toimitusjohtajapetokset.

Poliisin vinkit

Näin vältyt huijauksilta

Kaikenlaisilta huijauksilta suojaa terve epäluulo. Mieti, mikä yhteydenottajan motiivi voi olla, jos saat tavallisuudesta poikkeavan yhteydenoton ja siihen liittyy raha. Katkaise yhteys.

Pankkitunnuksia ei pidä luovuttaa kenellekään tuntemattomalle, vaikka he kertoisivat olevansa poliisista.

Älä lähetä rahaa nettituttavuudelle.

Tehdessäsi kauppaa netissä mieti, onko hinta epäilyttävän alhainen, onko myyjällä kiire tai soiko jokin muu hälytyskello? Varmista tuotteen olemassa olo ja tee kaupat mieluiten kasvokkain.

Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus. Myös huijausyrityksistä on hyvä ilmoittaa poliisille.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut