Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näitä kalaherkkuja ja juustoja ei saa tarjota isovanhemmille tai raskaana oleville – voivat aiheuttaa hengenvaarallisen sairauden

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Ruokavirasto selvittävät parhaillaan neljää listerioosiryvästä, joissa on sairastunut kaikkiaan 64 ihmistä vuosina 2016–2020.

THL:n mukaan potilashaastattelujen perusteella monet sairastuneista ovat syöneet riskielintarvikkeita ennen sairastumistaan.

Tällaisia riskielintarvikkeita ovat monet sellaisenaan syötävät elintarvikkeet, joilla on pitkä myyntiaika.

– Esimerkiksi lihahyytelöstä todetaan Suomessa säännöllisesti listeriabakteeria. Muita riskielintarvikkeita ovat muun muassa graavi- ja kylmäsavukalat, silli, mäti sekä pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot, THL listaa tiedotteessa.

Listerioosiin sairastuvat tavallisimmin vanhukset, vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt ja raskaana olevat. Heille jo pienetkin listeriapitoisuudet voivat aiheuttaa vakavan sairauden, kuten vaikean yleisinfektion tai aivokalvontulehduksen, THL kertoo tiedotteessa. Taudin itämisaika tartunnasta sairastumiseen voi olla pitkä, jopa useita viikkoja.

THL muistuttaa, ettei esimerkiksi sairaaloissa tai hoivakodeissa tulisi tarjota tartunnalle altistavia elintarvikkeita riskiryhmiin kuuluville.