Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Museokävijöitä aiempaa vähemmän Nurmijärvellä – Museokortin suosio kasvaa edelleen

Nurmijärven museolla on kaksi avoinna olevaa kohdetta, Aleksis Kiven koti Palojoella sekä tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi Rajamäellä.

Kysyimme molemmista, kuinka koronakesä on vaikuttanut museotoimintaan ja museoiden kävijämääriin.

– Konkreettisimmin korona-aika museossa näkyy siten, että sisälle pääsee kerrallaan rajoitettu määrä kävijöitä. Ruuhkaisimpina aikoina museoon pääsyä saattaa joutua odottelemaan jonkun aikaa, kertoo museojohtaja Leena Koskela.

Kävijöitä on hänen mukaansa ollut alkukesästä tavallista vähemmän. Osasyyksi vähäisempään kävijämärään Koskela arvelee sitä, että museo oli kesäkuun ajan poikkeuksellisesti avoinna vain keskiviikosta sunnuntaihin.

Normaalisti Aleksis Kiven kodilla käy Koskelan mukaan vuosittain 50–100 ulkomaalaista turistia.

Entä onko museokävijöiden profiili poikennut tänä kesänä aiemmista kesistä?

– Museokorttilaisia on ehkä hieman tavallista enemmän, mutta trendihän on ollut nouseva useita vuosia muutenkin, Koskela kertoo.

Myös Rajamäen Ryypissä kävijöitä oli museovirkailija Petri Lehtosen mukaan kesäkuussa selvästi aiempien vuosia vähemmän.

– Ajoittain museo oli aivan tyhjä kävijöistä. Tällaista viestiä kantautui myös muista museoista. Ihmiset olivat varovaisia, ei haluttu ottaa riskiä. Kenties museoväkikin oli aluksi enemmän tai vähemmän sormi käsidesiliipasimella. Vähitellen rentoutumista alkoi tapahtua puolin ja toisin, Lehtonen kertoo.

Juhannuksen jälkeen kävijämäärät lähtivät kuitenkin nousuun, ja joinakin päivinä museoon on jouduttu jopa jonottamaan. Myös Ryypissä kerralla sisään pääsevien museovieraiden määrää on rajoitettu. Kävijöitä kesä–heinäkuun aikana on tässä vaiheessa heinäkuuta ollut Lehtosen mukaan noin kolmannes normaalista.

Ulkomaalaisia turisteja Ryypissä on käynyt aiempina kesinä 20–40. Tänä kesänä ulkomaalaisia vieraita on ollut tasan kaksi, hekin Suomessa asuvia.

– Museon kävijäprofiili on ollut melko tavanomainen. Kauden alkaessa liikkeellä on ollut paljon eläkeläisväestöä. Lomien alettua kävijäkunta on ollut heterogeenisempää; ystäväseurueita, sukulaisryhmiä sekä lapsiperheitä, Lehtonen kertoo.

– Museokorttilaisten määrä oli kesäkuussa jälleen aiempia vuosia suurempi ja trendi jatkuu heinäkuussa, mutta johtuuko se koronasta vai Museokortin suosion kasvusta, on vaikeampi sanoa, hän jatkaa.

Koronan vuoksi Ryypissä ei järjestetä tänä kesänä lainkaan varsinaisia opastuksia. Tarjolla on tasatunnein ulkona pidettävä, 10 minuuttia kestävä esittely. Muuten kävijät tutustuvat museoon omatoimisesti opasviholla varustautuneina.