Viikonloppuna havainnoidaan lepakoita – kuka tahansa voi osallistua

Suomessa on tavattu 13 eri lepakkolajia. Kuvassa pohjanlepakko. Arkisto/Ville Vasko

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 24.–26. heinäkuuta on kansallisen Lepakkobongauksen aika. Tempauksen järjestää Suomen lepakkotieteellinen yhdistys.

Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa, asiantuntemusta tai perehtyneisyyttä ei vaadita.

Tarkoituksena on havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi kesämökin pihassa, puistossa tai vesistön rannassa. Bongauksen kohteena ovat eri lepakkolajit ja yksilömäärät.

Tempaukseen osallistuvia kannustetaan ilmoittamaan lepakkohavainnoistaan Suomen lajitietokeskuksen palvelussa osoitteessa laji.fi/save-observations. Havaintojen tallentaminen onnistuu avoimella lomakkeella tai Oma Vihko -osion lomakkeilla.

Yhdistyksen tiedotteen mukaan lepakoita voi löytää lentelemästä yllättävän monesta paikasta auringon laskettua. Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti tai lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

Yhdistys muistuttaa, että Suomessakin on tavattu 13 eri lepakkolajia, jotka poikkeavat elintavoiltaan selkeästi toisistaan. Esimerkiksi pohjanlepakon näkee usein lentämässä talon tai kesämökin pihapiirissä, kun taas vesisiipan löytää todennäköisemmin lähijärveltä saalistamasta hyönteisiä veden pinnan tuntumasta.

Sateella tai kovalla tuulella lepakot välttävät liikkumista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut