Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikonloppuna havainnoidaan lepakoita – kuka tahansa voi osallistua

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 24.–26. heinäkuuta on kansallisen Lepakkobongauksen aika. Tempauksen järjestää Suomen lepakkotieteellinen yhdistys.

Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa, asiantuntemusta tai perehtyneisyyttä ei vaadita.

Tarkoituksena on havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi kesämökin pihassa, puistossa tai vesistön rannassa. Bongauksen kohteena ovat eri lepakkolajit ja yksilömäärät.

Tempaukseen osallistuvia kannustetaan ilmoittamaan lepakkohavainnoistaan Suomen lajitietokeskuksen palvelussa osoitteessa laji.fi/save-observations. Havaintojen tallentaminen onnistuu avoimella lomakkeella tai Oma Vihko -osion lomakkeilla.

Yhdistyksen tiedotteen mukaan lepakoita voi löytää lentelemästä yllättävän monesta paikasta auringon laskettua. Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti tai lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

Yhdistys muistuttaa, että Suomessakin on tavattu 13 eri lepakkolajia, jotka poikkeavat elintavoiltaan selkeästi toisistaan. Esimerkiksi pohjanlepakon näkee usein lentämässä talon tai kesämökin pihapiirissä, kun taas vesisiipan löytää todennäköisemmin lähijärveltä saalistamasta hyönteisiä veden pinnan tuntumasta.

Sateella tai kovalla tuulella lepakot välttävät liikkumista.