Sääksin uimarannalla hellepäivinä pulaa parkkipaikoista – "Pysäköinnin haasteet ovat tiedossa"

Kesä: Sääksjärven uimarannan pysäköintialue on hellepäivinä tupaten täynnä. Pysäköinnin haasteisiin pyritään saamaan helpotusta, kerrotaan kunnasta.

Sääksjärven uimarannan pysäköintialue on iso ja pilvisinä päivinä parkkipaikkoja riittää hyvin kaikille halukkaille. Hellepäivinä parkkipaikat loppuvat kuitenkin usein kesken, ja moni pysäköi autonsa ympäröivän metsän polkujen varteen. Riikka Jokinen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Sääksjärven uimaranta houkuttelee hellepäivinä puoleensa väkeä ympäri eteläistä Suomea.

Auringonpalvojia on usein niin paljon, etteivät uimarannan pysäköintialueen ja sisääntulotien varrella olevat parkkipaikat riitä kaikille halukkaille. Ruuhkaisimpina päivinä autoja onkin parkkeerattu jonoksi niin Kiljavantien kuin Sääksjärventien varteen sekä ympäri lähialueen metsikköä.

Oman haasteensa pysäköintiin tuovat invapaikat. Rannan kahvion luona sijaitsevat invapaikat ovat käytössä vain henkilökunnan työaikojen puitteissa. Muina aikoina, kuten aamupäivällä tai myöhään illalla, rannalle vievä portti on kiinni, eikä invapaikoille pääse autolla.

Sääksin pysäköinnin haasteet myös kunnan tiedossa, kertoo Nurmijärven kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtonen.

– Sääksi on hieno ja ainutlaatuinen alue koko Etelä-Suomessa ja sinne tullaan myös etäämmältä. Sääksin uimaranta on kauniina kesäpäivinä hyvin suosittu ja tällöin pysäköintitila on ajoittain riittämätön. Pysäköinnin haasteet ovat kunnassa tiedossa ja niihin pyritään saamaan helpotusta, hän kertoo.

Lehtosen mukaan Sääksin aluetta halutaan ylläpitää ja kehittää siten, että se palvelee kuntalaisia ja myös kauempaa tulevia vierailijoita.

– Uimarannan lisäksi alueella on myös muita palveluja ja toimijoita ja aluetta tulee jatkossa kehittää kokonaisuutena yhteistyössä alueen kaikkien toimijoiden kanssa.

– Uimarannan pysäköintialueen laajennus on tarpeen ja sen suunnittelu on kunnassa vireillä, hän kertoo.

Pysäköintialueen laajennus on sikälikin mahdollinen, että kunta on ostanut viime vuosina maata Sääksistä. Viimeisimpänä kunta osti vuonna 2018 Rajamäen Kehitykseltä ja Rajamäen Rykmentiltä uimarannan paikoitusalueen tuntumassa sijaitsevan tilan nimeltään Sääkshovi, jonka pinta-ala on 1,1 hehtaaria. Kyseinen tila on rakentamaton, mutta sen läpi kulkee uimarannan pysäköintialueelle johtava tie ja hiihtoladun pohjaksi raivattu ura.

Jo aiemmin kunta osti Suomen valtiolta koko Sääksjärven ranta-alueen. Kauppa sisälsi muun muassa Sääksin yleisen uimaranta-alueen ja ranta-asemakaavan mukaiset virkistys- ja pysäköintialueet

Aivan lähiaikoina pysäköintiin ei kuitenkaan ole luvassa helpotusta.

Pysäköintialueen laajennus ei ole mukana kunnallistekniikan rakentamisohjelmaesityksessä ja sen rakentamisajankohdasta ei ole varmuutta.

– Kunnan investointitaso on ollut viime vuosina hyvin korkea ja sitä tulee merkittävästi alentaa. Tämän vuoksi joitain aiemmin esillä olleita investointeja joudutaan jättämään kokonaan tekemättä ja välttämättömiäkin investointeja joudutaan jaksottamaan tasaisesti tuleville vuosille. Tässä tilanteessa pysäköintialueen laajennuksen toteuttaminen lähivuosina on hyvin haasteellista, Lehtonen myöntää.

Nurmijärven Uutisiin yhteyttä ottaneet lukijat ovat ehdottaneet, että Sääksissä ruvettaisiin perimään pysäköintimaksuja. Se ei ole Lehtosen mukaan kuitenkaan suunnitelmissa.

– Sääksin pysäköintialueen muuttaminen maksulliseksi ei ole suunnitteilla. Maksullinen pysäköinti edellyttää toimivia maksu- ja valvontajärjestelmiä.

– Pysäköinninvalvontaa ja pysäköinnin mahdollista maksullisuutta tulee tarkastella kokonaisuutena koko kunnan alueella.

Lehtonen neuvookin mahdollisimman monia tulemaan Sääksiin muilla kulkutavoilla kuin omalla autolla.

Uimarannan pysäköintialueen välittömässä läheisyydessä ei ole muita kunnan ylläpitämiä pysäköintialueita.

– Sääksin alue on kokonaisuutena laaja ja sen palvelut ovat saavutettavissa useampaa eri kautta. Toivottavasti ainakin lähialueelta saapuvat vierailijat tulevat muilla kulkutavoilla kuin omalla autolla.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Nurmijärvellä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut