Matkailua kehitetään Nurmijärvellä – yhteistyötä tehdään paikallisten yritysten ja HelsinkiNorthin kanssa

Matkailu: Kunta organisoi matkailun kehittämisen aamupäivän, jossa oli mukana paikallisia yrityksiä.

Anne Sahlström kertoo mm. elämyspalveluja tuottavan Vauhtifarmi Oy:n toiminnasta (kuva: Teemu Siltanen, Nurmijärven kunta) Nurmijärven kunta / Teemu Siltanen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Matkailua ryhdytään kehittämään toden teolla Nurmijärvellä.

Nurmijärven kunta avasi kesäkuussa uudet matkailusivut, joilta löytyy tietoa kunnan matkailukohteista ja kaupallisista palveluista. Matkailusivujen tarkoituksena on muun muassa helpottaa ihmisten loma- ja vapaapäivien suunnittelua esittelemällä erilaisia tapoja viettää lomapäivää Nurmijärvellä.

Nurmijärven kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen kertoo, että sivut ovat keränneet tähän mennessä kymmeniä tuhansia katselukertoja.

– Myös paikallisista yrityksistä on kerrottu, että he ovat saaneet uusia asiakkaita nimenomaan matkailusivujen vaikutuksesta, Siltanen iloitsee.

Kesäkuussa Nurmijärven kunta myös organisoi matkailun kehittämisen aamupäivän, jossa oli mukana paikallisia matkailun palvelutuottajia sekä muun muassa uuden Hotel Kiljavan ja alkuvuodesta Hyvinkäälle perustetun HelsinkiNorth-matkailuyhdistyksen edustajia.

Nurmijärven kunnan elinkeinokoordinaattori Pekka Vuorenrannan mukaan nyt alkaneen yhteistyön tarkoituksena on löytää ja saavuttaa kaikki toimijat, jotka voisivat olla mukana tuottamassa matkailupalveluita Nurmijärvellä.

– Haasteena on aiemmin ollut matkailutoimijoiden vähyys ja toimijoiden tavoitettavuus, sekä se, ettei matkailun potentiaalia ole osattu hyödyntää, Vuorenranta kertoo.

Nyt Vuorenranta toivookin, että matkailualan toimijat ottaisivat häneen sähköpostitse, mikäli haluavat olla mukana kehittämässä Nurmijärven matkailua.

Sekä Siltasen että Vuorenrannan mukaan Nurmijärvellä on matkailun näkökulmasta paljon potentiaalia.

Vuorenrannan mukaan Nurmijärvi pystyy tarjoamaan matkailijoille monia elämyksiä, joita ehkä itse pidämme itsestään selvyytenä.

– Päivä voi olla esimerkiksi aktiviteetteja sisältävä tai rauhallisempi kierros, jonka aikana voi tutustua paikallisten lähituottajien arkeen. Yhdistämällä palveluja voidaan päiväpaketteja koostaa niin lapsiperheille kuin muillekin kohderyhmille – tulivat matkailijat sitten oman kunnan alueelta tai sen ulkopuolelta.

– Kun tähän kokonaisuuteen vielä lisätään matkailijoiden viipymää lisäävä yöpymismahdollisuus, tarjoaa se asialle uuden näkökulman sekä mahdollisuuden volyymin kasvattamiselle, Vuorenranta uskoo.

Matkailua onkin pyrkimyksenä kehittää yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Kunnan tehtävänä on muun muassa koordinoida matkailun kehittämistä ja yhdistää matkailutoimialan yrityksiä ja muita palveluntuottajia niin, että pääosin erillään toimivat palveluntuottajat voivat yhdistää voimansa ja samalla monipuolistaa palvelutuotantoaan.

Samalla kunta voi liittää omia kulttuuri- ja liikuntakohteita osaksi tarjottavia kokonaisuuksia. Kunnalla on roolinsa myös viestinnässä sekä vetovoimatekijöinä toimivien reitistöjen ja luontokohteiden kehittäjänä.

Vuorenrannan mukaan yhteistyötä tehdään myös hyvinkääläisen HelsinkiNorthin kanssa, koska matkailijat harvoin miettivät kuntarajoja etsiessään elämyksiä.

– Yhteistyö HelsinkiNorth ry:n kanssa tarjoaa meille mahdollisuuksia. Sijaitseehan yksi eteläisen Suomen upeimmista uimarannoista Hyvinkää ja Nurmijärven rajalla, hän muistuttaa.

Viestintäpäällikkö Teemu Siltanen myös muistuttaa yhä paikallisia yrittäjiä ilmoittamaan tietonsa kunnan matkailusivuille.

– Matkailusivuilla on erilaisia osa-alueita, kuten herkuttelu-osio, jossa esitellään paikallisia ravintoloita, ja shoppailu-osio, jossa listataan paikallisia kauppoja. Yritysten siis kannattaa ilmoittaa omat tietonsa sivuilta löytyvällä lomakkeella.

Matkailusivut tarjoavat Siltasen mukaan kunnan ulkopuolelta tulevien matkailijoiden lisäksi myös nurmijärveläisille paljon tietoa.

– Sivuilta voi esimerkiksi ladata valmiin päiväohjelman osoitteineen pdf-tiedostona kännykkään. Sivuja myös päivitetään ja sisältöä tuotetaan jatkossa lisää.

Hän kehottaa myös kaikkia kuntalaisia kertomaan sosiaalisessa mediassa, mikäli on saanut Nurmijärvellä hyvää palvelua.

– Mukaan kannattaa laittaa myös hashtag matkaanurmijarvelle (#matkaanurmijarvelle), Siltanen kannustaa.

Elinkeinopoliittinen ohjelma

Nurmijärven valtuuston toukokuussa hyväksymässä elinkeinopoliittisessa ohjelmassa 2020 –2025 yhdeksi elinkeinopoliittiseksi tavoitteeksi on nostettu matkailun kehittäminen Nurmijärvellä. Lähtökohtana on kasvattaa lyhyiden vierailujen määrää kuntaan. Kohderyhminä ovat toisaalta lähialueen sekä kotimaan matkailijat ja toisaalta kansainväliset matkailijat, jotka tulevat Helsingin seudulle ja haluavat kokea lyhyitä luontoelämyksiä.

Elinkeinopoliittisessa ohjelmassa matkailun kehittämiseksi on listattu seitsemän menetelmää.

Kunta muun muassa kokoaa matkailualan yritysverkoston kehittämään toimintaansa, tekee yhteistötä HelsinkiNorthin kanssa, tuo Helsingin alueen matkanjärjestäjiä tarpeen mukaan tutustumaan kuntaan ja pyrkii maankäytössään huomioimaan matkailun tarpeet.

–Tämä korostuu erityisesti Sääksin alueella, missä kunnalla on maaomistusta. Samalla alue on matkailun kannalta paras kehityskohde mm. sen takia, että alueella on hotellitoimintaa ja eräopaskoulutusta. Tavoitteena on mahdollistaa matkailutoiminnan kasvu ja kehittyminen, elinkeinopoliittisessa ohjelmassa todetaan.

Kuntaan pyritään myös perustamaan matkailun kehittämisryhmä. Lisäksi kunnan kulttuuri- ja luontokohteiden tuotteistamista kehitetään sekä kunnan viestintää tapahtumista sekä eri matkailukohteista kehitetään markkinoivampaan suuntaan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut