Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona lisäsi roimasti digiasiointia pankeissa – iso osa asuntolainoista haetaan verkossa

Koronapandemia vaikutti monella tavalla pankkien ja niiden asiakkaiden toimintaan.

– Digitaalinen asiointi lisääntyi OP Uusimaassa rajusti. Moni aiemmin digitaalisuutta vierastanut oivalsi sen hyvät puolet, sanoo OP Uusimaan uusi toimitusjohtaja, varatuomari Jussi Huttunen.

Myös asuntolainan hakeminen on siirtynyt konttorista verkkoon.

– Meillä yli 80 prosenttia asuntolainahakemuksista jätetään verkossa. Muutos edellisestä vuodesta on merkittävä. OP Kodin välittämistä asuntokaupoista reilut 15 prosenttia tehdään sähköisesti DIAS-kauppoina. Ja määrä kasvaa tulevaisuudessa, Huttunen visioi.

Tyypillinen asuntolaina on tänä vuonna keskimäärin reilut 100 000 euroa, joka otetaan 25 vuodeksi.

Laina-asiakkaista viidesosa ostaa ensimmäisen oman asuntonsa. Sijoitusasunnonostajia on reilut 10 prosenttia ja vapaa-ajanasunnonostajia hieman vähemmän.

Asuntolainahakemusten määrä laski voimakkaasti koronakriisin alettua. Alimmillaan määrä oli huhtikuun alussa.

Sen jälkeen kysyntä lähti nopeasti nousuun. Touko-kesäkuussa asuntolainahakemusten määrä oli jo suurempi kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan.

– Vapaa-ajan- ja ensiasuntokauppa elpyivät nopeasti. Vapaa-ajan asuntoihin on haettu kaksinkertaisesti viime vuoteen verrattuna, Huttunen kertoo.

Osa henkilö- ja yritysasiakkaista käytti mahdollisuutta 12 kuukauden lyhennysvapaaseen taloustilanteen muuttuessa.

– Mitä aiemmin on liikkeellä, sitä enemmän pankilla on mahdollisuuksia etsiä uutta ratkaisua. Toivomme ymmärrystä sille, että syksyllä saattaa syntyä ruuhkaa, jos iso joukko asiakkaita tulee uudestaan hoitamaan lainajoustoja yhtä aikaa.

Korona koetteli maaliskuussa säästäjien riskinsietokykyä, kun osakemarkkinat heilahtelivat rajusti.

Huttunen suosittelee kotitalouksia varautumaan elämän yllätyksiin.

– Säästössä olisi hyvä olla yllätyksiä kuten jääkaapin rikkoutumista varten kahden–kolmen kuukauden lainaerää vastaava summa. Asuntolainalle kannattaa ottaa korkosuojaus ja itselle vakuutus hengen ja terveyden varalle. Ja kaikilla pitäisi olla testamentti.

Huttunen asuu Vantaan Kuninkaanmäessä omakotitalossa vaimon ja kahden koiran kanssa. Hän mökkeilee Kemiön saaressa ja seuraa jalkapalloa aina kolmosdivarista Espanjan liigaan.

Keski-Uudenmaan Osuuspankki ja Länsi-Uudenmaan Osuuspankki yhdistyivät lokakuussa OP Uusimaaksi.

Pankilla on 156 500 asiakasta ja yli 85 000 omistaja-asiakasta. Kyseessä on OP ryhmän neljänneksi suurin pankki.

OP Uusimaalla on 9 konttoria, joista 5 on koronan vuoksi suljettu. Pankissa on 250 ja OP Kodissa 50 työntekijää. Huttusen edeltäjä Juhani Rinta-Kartano jäi äskettäin eläkkeelle.