Patikoimaan kirjailijan jäljille – Seitsemän veljeksen vaellusreitin voi kulkea pätkä kerrallaan

Mobiilisovellus opastaa ja kertoo kiinnostavista kohteista Seitsemän veljeksen vaellusreitillä. Sauvo Jylhä

Suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksen, Seitsemän veljeksen, 150-vuotisjuhlavuosi on tänä vuonna.

Retkeilystä on tullut nyt suositumpaa kuin aikoihin, koska metsään voi mennä epidemiatilanteen vaihteluista riippumatta silloin kun haluaa.

Nämä kaksi asiaa yhdessä antavat loistavan syyn lähteä tutustumaan Seitsemän veljeksen vaellusreittiin. Reitti yhdistää Helsingin, Vantaan, Tuusulan, Nurmijärven ja Hyvinkään. Se yhdistää myös historian ja nykyteknologian: osa reitistä kulkee sananmukaisesti Aleksis Kiven jalanjäljillä eli hänen kulkemillaan reiteillä, ja tiedot kohteista voi katsoa kännykkäsovelluksesta.

– Taidetaankin haastaa kaikki kulkemaan jonkin osuuden Seitsemän Veljeksen vaellusreitistä Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta, tuusulalainen retkeilytoimittaja Mikko Lamminpää ja Mininami Lamminpää sanovat.

Seitsemän veljeksen vaellusreitin yksi mainioista puolista on juuri se, että sitä voi kulkea pätkän kerrallaan. Reitin varrella on monta paikkaa, joihin voi saapua julkisilla ja jatkaa jalan.

– Porukat, joita on somessa seurattu, ovat käyttäneet koko reitin vaellukseen kolme tai neljä päivää. Ja yöksi julkisilla kotiin.

Vaeltaja pääsee halutessaan yöksi kotiin.

– Vaellusta ei tarvitse valmistella pitkään. Päiväretkieväillä pärjää, ja julkisilla pääsee reitille ja takaisin kotiin. Reitin voi kulkea pätkä kerrallaan, eikä niitä ole pakko mennä läpi järjestyksessä. Tai voi tehdä niin kuin eräs vaeltaja, joka kirjoitti somepäivityksessään, että tänään on liian kuuma, jätän yhden päivän väliin ja jatkan huomenna.

Reitin varrella on myös palveluita. Vesipullon saa täytettyä ja evästä ostettua monestakin paikasta. Tuusulan Lahelassa on kauppa lähellä reittiä, Häklissä voi käydä uimassa, Tuusulan osuudella on tarjolla myös lounaspaikkoja samoin kuin Nurmijärven puolella Rajamäellä. Sieltä löytyy myös kauppoja.

Osa reitistä kulkee ihan kirjaimellisesti Aleksis Kiven jalanjäljillä.

Osa tien linjasta on satoja vuosia vanhaa, ja hän kulki sitä pitkin mennessään Palojoelle.

Kirjailijaan liittyvä paikka on myös hänen äitinsä kotitalon paikka Tuusulassa.

Jos haluaa vaeltaa koko reitin, patikoimaan voi lähteä Aleksis Kiven patsaalta Kansallisteatterin edestä.

– Siitä sitten Töölönlahden rantaa ja Keskuspuistoon.

Vantaan puolella voi kulkea Vantaanjoen vartta Pyhän Laurin kirkolle, siitä ulkoilureittejä pitkin Tikkurilan urheilupuistoon ja edelleen Leinelän asemalle. Jos tälle osuudelle haluaa kartta-apuja, niitä voi etsiä esimerkiksi HSL:n reittioppaasta kävelyreittivalinnalla. Etappeina voi käyttää Haltialan tilaa, Pyhän Laurin kirkkoa, Tikkurilan urheilupuistoa ja Leinelän asemaa.

Citynomadin mobiiliopastus alkaa Vantaan ja Tuusulan rajalta ja jatkuu Hyvinkäälle asti. Se kertoo paitsi reitin, myös taustatietoa kohteista ja antaa vinkkejä palveluista.

– Kuvat ja tekstit on tehty talkoilla.

Reitti on enimmäkseen helppokulkuista maastoa, jossa pääsee mukavasti metsän tunnelmaan. Isoimmat korkeuserot löytyvät Hyvinkään puolelta.

Mobiiliopastus ulottuu Vantaan ja Tuusulan rajalta Hyvinkäälle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut