Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palomäki on nyt hiilitila – Carbon Action - hanke on tuonut uutta buustia työhön

Perttulalainen Palomäen tila voi hyvällä syyllä tituleerata itseään ”hiilitilaksi”, sillä se on ollut mukana Carbon Action -hankkeessa parin vuoden ajan. Hanke on Baltic Sea Action Groupin (BSAG) viisivuotinen projekti.

BSAG, viralliselta nimeltään Elävä Itämeri säätiö, tekee työtä Itämeren pelastamiseksi. Garbon Actionissa etsitäänkin tapoja, joilla voidaan vauhdittaa hiilen varastoitumista ilmakehästä peltomaahan ja todentaa varastoituminen tieteellisesti.

Palomäen tilalla, joka kasvattaa pääasiassa hevosheinää, kaikki alkoi halusta parantaa maan kasvukuntoa ja löytää uutta lähestymiskulmaa viljelyyn.

Sitten tilan emäntä Heli Mikkola huomasi pienen ilmoituksen, jossa etsittiin tiloja Carbon Action -hankkeeseen. Nyt Palomäen tila on yksi runsaasta sadasta hankkeessa mukana olevasta tilasta.

– Kaksi vuotta sitten alkanut koulutus on ollut elämys, niin paljon tietoa, buustia ja erilaista lähestymiskulmaa se on tuonut, Heli Mikkola kertoo.

– Tarkoituksemme on parantaa maan kasvukuntoa. Emme ole mitään ilmastointoilijoita, mutta sitäkin mietitään. Hiilen sitoutumisella maahan on merkitystä myös ilmastoon, hän jatkaa.

– Pointti tässä on se, että pellot pidetään ympäri vuoden mahdollisimman vihreinä, jolloin tapahtuu yhteyttämistä, ja hiili menee maahan, tilan isäntä Juha Mikkola selventää.

Heli Mikkolan mukaan kyse on myös oivalluksesta ja siitä, kuinka mikäkin käytäntö sopii millekin tilalle.

– Kaikki mukana olevat tilat ovat tosi innoissaan. Kun joku ottaa jonkun uuden tavan käyttöön, muidenkin on helpompi halutessaan kokeilla sitä. Hankkeessa ei ole kuitenkaan pakko tehdä mitään samalla tavalla kuin muut, vaan oman viljelysuunnitelman mukaan mennään, Heli Mikkola sanoo.

– 240 hehtaarin tilalla ei voi tehdä samoja asioita kuin 20 hehtaarin tilalla, Juha Mikkola jatkaa.

Erityisesti Juha Mikkola nostaa esille yhden hankkeen mukanaan tuoman muutoksen. Aiemmin heinä leikattiin Palomäen tilalla siten, että sänki jäi alle 10 sentin korkuiseksi. Nyt sänki jätetään 12–14 sentin korkuiseksi, jolloin uusi kasvu käynnistyy huomattavasti nopeammin.

Hankkeeseen osallistuvilla tiloilla on ollut valittavanaan useampi hiilipolku. Palomäen tilalle sopi parhaiten eloperäisiä orgaanisia aineita hyödyntävä polku, sillä tilan peltojen lannoitukseen on jo vuosia käytetty hevosenlantaa.

Käytännössä tutkimusta tehdään siten, että yksi peltolohko jaetaan kahtia. Tutkimusalueelle ajetaan elokuun alussa aiempaa suurempi määrä hevosenlantaa. Tutkimuslohkon viereiselle lohkolle lantaa ei ajeta nyt lainkaan.

– Tulokset kertovat, kuinka paljon maan eliötoimintaa saadaan vilkastettua, Juha Mikkola kertoo.

Kun hanke käynnistyi, kaikista siinä mukana olevien lohkojen pintamaasta otettiin maanäytteet. Maalajin ja valitun toimenpiteen ansiosta Palomäen tila valikoitui viime syksynä yhdeksi 30 tilasta, joista otettiin uusi, metrin syvyyteen yltävä maanäyte. Tällaisten maanäytteiden otto on Suomessa hyvin harvinaista.

Alkuvuodesta Palomäen tila valittiin myös niiden kymmenen tilan ryhmään, joiden tutkimusalueelle asennettiin Ilmatieteen laitoksen neljä anturia. Ne välittävät tutkijoille ja viljelijälle ajantasaista dataa muun muassa maan lämpötilasta ja sademäärästä.