Ensi syksyn metsästyskaudella Uudellamaalla tullaan pyytämään selvästi aikaisempia vuosia vähemmän hirviä. Suomen riistakeskus on myöntänyt Uudellemaalle tulevalle syksylle yhteensä 1 787 hirven pyyntilupaa. Se on noin 27 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, jolloin hirven pyyntilupia myönnettiin 2 460 kappaletta.
Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa.
Uudenmaan riistakeskuksen riistapäällikkö Visa Erosen mukaan syynä kaatolupien tavallista pienemmälle määrälle on hirvikannan pienentyminen.
– Uudellamaalla yhteenlaskettu hirvikannan tavoitekoko on noin 4 100 hirveä. Kannan koko on kehittynyt viime vuosina enimmäkseen tavoitteita kohden. Kantaa on tiputettu viimeisen neljän vuoden ajan. Nyt se on kahdella hirvitalousalueella jo tavoitehaarukan alapuolella, kahdella tavoitehaarukassa ja yhdellä vielä vähän sen yläpuolella, Eronen kertoo.
Uusimaa jaetaan yhteensä viiteen hirvitalousalueeseen.
Riistakeskus myönsi Nurmijärvelle 37 hirvilupaa kun edellisvuonna lupia oli 75. Lupien määrä tippui siis puolella.
Harvempi kanta on helpompi saada kehittymään haluttuun suuntaan.
Sen sijaan valkohäntäpeuran pyyntilupia myönnettiin Uudellemaalle jälleen ennätysmäärä, yli 10 800 kappaletta. Määrä on noin kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
– Uudenmaan peurakanta painottuu vahvasti läntiselle Uudellemaalle, jonne myös valtaosa pyyntiluvista on myönnetty. Itä-Uudellamaalla peurakanta on monin paikoin edelleen harva aivan rannikkoa lukuun ottamatta, Visa Eronen sanoo.
Nurmijärvelle myönnettiin tänä vuonna 413 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Viime vuonna lupia myönnettiin 388.
Erosen mukaan itäisen ja läntisen Uudenmaan eroavaisuudet peurojen määrässä selittyvät osittain historiallisella taustalla.
– Läntiselle Uudellemaalle on aikoinaan istutettu peuroja ja kasvatettu kantaa tietoisesti. Itä-Uudellemaalle valkohäntäpeura on levinnyt hitaammin. Vaikka kanta on kasvanut idässäkin, se ei ole yltänyt samoihin mittoihin kuin lännessä, riistapäällikkö toteaa.
– Harvempi kanta on helpompi saada kehittymään haluttuun suuntaan. Itäisellä Uudellamaalla valkohäntäpeurojen kannan kasvu on saatu tyrehtymään nopeammin kuin lännessä, Eronen sanoo.
Hirvien ja valkohäntäpeurojen lisäksi riistakeskus on myöntänyt Uudellemaalle yhteensä 233 kuusipeuran kaatolupaa.
Suurin lupamäärä myönnettiin Länsi-Uudenmaan riistanhoitoyhdistyksen alueelle, jolle myönnettiin 118 lupaa.
Nurmijärvelle kuusipeuran pyyntilupia ei ole myönnetty.