Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna

Opetus: Lepsämän koulun väistötilat Lintumetsässä ovat vihdoin valmistuneet. Myös palanut koulurakennus puretaan ennen koulujen alkua.

Lepsämän koulun uusi väistötila sijaitsee Lepsämän päiväkodin vieressä Lintumetsässä. Riikka Laine
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Elokuussa monen nurmijärveläisen koulu alkaa tai jatkuu väistötiloissa. Näin tapahtuu muun muassa Lepsämän koulussa, jossa koulun Lintumetsään sijoittuva väistötila on vihdoin valmis.

Väistötila piti alun perin ottaa käyttöön jo viime tammikuussa, mutta käyttöönotto viivästyi muun muassa viime syksyn lakkojen, markkinaoikeusprosessin ja tontin vaikeiden pohjaolosuhteiden takia.

Nyt väistötila on kuitenkin valmis, kertoo Nurmijärven tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen.

– Väistötilassa sijaitsee muun muassa keittiö, ruokasali ja 11 luokkaa, hän selventää.

Väistötila on kaksikerroksinen. Alempi kerros tehtiin vuonna 1929 valmistuneen Lepsämän puukoulun sisäilmaongelman takia.

– Yläkerta on tuhopolton vuoksi lisätty kerros, Könönen kertoo.

Väistötila sijaitsee aivan Lepsämän päiväkodin vieressä. Väistötila on myös jo kalustettu – enää puuttuvat oppilaat.

– Pihallekin asennettiin juuri leikkivälineitä.

Jo aiemmin Nurmijärven kunnan opetuspäällikkö Kati Luostarinen kertoi, että Lepsämän koulun Lintumetsän väistötiloissa opiskelevat syksystä lähtien ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan oppilaat.

 – Muut kuin edellä mainitut luokka-asteet opiskelevat Lepsämän pääkoulussa ja jotkut niistä opiskelevat pihalla olevissa väistötiloissa, Luostarinen kommentoi alkuvuodesta.

Lepsämän koulun pihalla oli aiemmin kaksi eri tilaelementtiä, joista toinen on vuokrattu kunnan käyttöön toistaiseksi. Könönen kertoo, että toinen tilaelementeistä vietiin pois keväällä lukuvuoden päätyttyä.

Kesän aikana puretaan myös Lepsämän tuhopoltossa tuhoutunut koulurakennus anturoita ja perusmuureja lukuunottamatta.

Anturat ja perusmuurit jäävät paikoilleen, jotta uuden koulurakennuksen rakentaminen olisi mahdollisimman helppoa – mikäli tällainen päätös tulevaisuudessa tehdään.

Könösen mukaan purkutyöt valmistuvat elokuussa koulun alkuun mennessä.

Purettu alue tullaan todennäköisesti jollain tapaa rajaamaan.

– Todennäköisesti, arvioimme käytettävän rajausmenetelmän, kun purku on valmis, Könönen kertoo.

Moni kuntalainen on pohtinut, miksi Lepsämän palaneen koulurakennuksen tilalle mahdollisesti rakennettavasta uudesta koulurakennuksesta ei ole tehty päätöstä.

Niin ikään tuhopoltossa tuhoutuneen Valkjärven koulun tilalle on jo päätetty rakentaa uusi, siirrettävä koulurakennus.

Könönen muistuttaa, että Lepsämän koulun tilanne ratkaistaan syksyllä valtuustossa palveluverkkotyön yhteydessä. Oman haasteensa tilanteeseen aiheuttaa puukoulurakennus, joka on suojeltu ja jossa on sisäilmaongelmia.

Kuten Valkjärven, myös Lepsämän koulun tuhopolton seurauksena vakuutusyhtiö maksaa kunnalle joko uuden koulun rakentamisen tai rakennuksen päivänarvon eli nykyhinnan.

Könösen mukaan vakuutusyhtiön korvaussumma on noin 1,5 miljoonaa euroa, mikäli Lepsämän koulurakennus rakennetaan uudelleen. Mikäli koulua ei rakenneta uudelleen, vakuutusyhtiö korvaa rakennuksen päivänarvon, joka on noin 1,14 miljoonaa euroa.

Valkjärven palaneen koulurakennuksen kohdalla vakuutusyhtiön korvaussumma oli 1,88 miljoonaa, kun koulu rakennetaan uudelleen ja päivänarvo 1,24 miljoonaa.

Könösen mukaan Lepsämän pienemmät korvaussummat selittyvät muun muassa sillä, että Lepsämän tuhoutunut koulurakennus oli Valkjärven rakennusta pienempi kooltaan.

Nurmijärven kunta valitsi jo aiemmin Valkjärven uuden koulurakennuksen KVR-urakoitsijaksi M-Partners Oy Ab:n halvimman, noin 1,2 miljoonan euron, tarjouksen perusteella.

Vaikka vakuutusyhtiön korvaussumma on 1,88 miljoonaa euroa, ei kunta kuitenkaan saa väliin jäävää 600 000 euroa itselleen.

– Tuhopoltot ovat herättäneet paljon kysymyksiä, kuten juuri sen, että kun Valkjärven uuden koulurakennuksen toteutus on halvempi kuin on ennakoitu, niin saako kunta tämän säästön itselleen. Emme kuitenkaan saa, Könönen selventää kyselijöille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut