Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Ali Mirzain liikunta-aiheiset seinämaalaukset tuovat väriä Rajamäen uimahallin valkeille seinille. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Ali Mirzai esittelee tyytyväisenä Rajamäen uimahallin valkeille seinille tekemiään seinämaalauksia. Niitä on neljä, ja ne kuvaavat liikkuvia ihmisiä.

– Olen maalannut nämä seinämaalaukset vapaalla kädellä, en projektorin seinälle heijastaman kuvan avulla. Ideat löytyivät netistä, taiteilija kertoo.

Seinämaalausprojekti sai alkunsa, kun Mirzai luki lehdestä, että Suomeen on tilattu italialaisia taiteilijoita tekemään seinämaalauksia.

– Mietin, että minäkin osaan tehdä seinämaalauksia. Miksi en siis tekisi, ja kun kerran asun Suomessa, niin ei tarvitse tilata tekijöitä toisesta maasta, Mirzai kertoo.

Tukihenkilönsä avulla Mirzai otti yhteyttä Rajamäen uimahallin johtajaan Juha Ahoseen, joka innostui ideasta. Projektin tulokset ovat nyt kaikkien hallin käyttäjien nähtävänä.

Taiteilijan kevät ja alkukesä ovat olleet muutenkin kiireiset, sillä hänen Tunteiden ilmaisu -yksityisnäyttelynsä Helsingissä avautui 24. heinäkuuta ja jatkuu 19. elokuuta asti. Taiteilija on näyttelypaikalla päivittäin.

Mietin, että minäkin osaan tehdä seinämaalauksia.

Ali Mirzai

Näyttely muodostuu yhdestätoista suurikokoisesta maalauksesta, joissa Mirzain aiheina ovat värikylläiset ihmishahmot ja luonto. Mirzailta kului näyttelyteosten maalaamiseen puolisen vuotta. Hän työskentelee kotonaan Kirkonkylällä.

– Olen kehittänyt näitä maalauksia varten oman tekniikan, jossa käytän muun maussa akryylivärejä, Mirzai kertoo.

Ensimmäisenä näyttelypäivänä Persian kanava kävi haastattelemassa taiteilijaa, ja näyttely on poikinut myös yhden esittelyvideon. Yleisöä on Mirzain mukaan riittänyt mukavasti.

Ali Mirzai haluaa jatkossakin työskennellä taidemaalarina. Haaveissa on myös oma galleria, jossa hän voisi antaa myös taideopetusta.

Viimeiset kaksi vuotta Mirzai on opiskellut Nurmijärven Keudassa medianomilinjalla, ja opinnot jatkuvat yhä. Ennen Suomeen tuloaan hän opiskeli kolmen vuoden ajan taiteen tekemistä Irakissa, ja valmistui Andisheen instituutista ammatillisen taidekoulutuksen alalta vuonna 2015. Syntyperältään Mirzai on afgaani.

Ali Mirzai tuli Suomeen viisi vuotta sitten 15-vuotiaana. Alaikäisenä, yksin maahan tulleena turvapaikanhakijana hänet sijoitettiin Nukarilla silloin toimineeseen, nyt jo lakkautettuun Vantalan asumisyksikköön. Täysi-ikäiseksi tultuaan Mirzai jäi asumaan Nurmijärvelle.

Ensimmäisen taidenäyttelynsä Suomessa Mirzai piti 16-vuotiaana Vantalassa. Nähtävillä oli kymmenkunta ihmishahmoa, joihin oli käytetty hiiltä, akryylimaaleja ja lyijykynää.

Taidenäyttely

Tunteiden ilmaisu

Ali Mirzain taidenäyttely Tunteiden ilmaisu Helsingissä osoitteessa Käenkuja 4, A4. Avoinna 19. elokuuta asti klo 13.30–18.

Lisätietoa taiteilijasta ja häneen taiteestaan Ali Mirzan taidesivustolla osoitteessa https://www.aliart.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.