Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa

Rottahavainnot ovat yleistyneet Keski-Uudellamaalla, ja Nurmijärvelläkin nuo tuhoeläimet aiheuttavat huolta. Kuvituskuva. Juha Perämäki

Taina Joutsen

Nurmijärven Uutisiin on tullut yhteydenottoja lukijoilta, joiden mukaan rotat ovat lisääntyneet kunnan taajamissa, erityisesti Klaukkalassa ja Rajamäellä.

Pitkään Rajamäellä asunut henkilö kertoo, ettei ollut 30 vuoteen nähnyt rottaa, mutta nyt niitä liikkuu sekä yleisten tilojen ympärillä Rajamäen keskustassa sekä omakotialueilla.

Tekninen isännöitsijä Satu Väisänen Nurmijärven Kodeista puolestaan kertoo, että muutamissa heidän kiinteistöissään on tehty viimeaikoina jyrsijätorjuntaa.

– Mitään suurempaa ongelmaa ei ole onneksi ollut, hän sanoo.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen hygieenikko eläinlääkäri Jaana Niemi-Aron mukaan rottailmoitukset ovat parin viime vuoden aikana selkeästi lisääntyneet Keski-Uudellamaalla.

Nurmijärveltä on kuitenkin kirjattu tänä vuonna terveysvalvonnan asiakastietojärjestelmään vain kaksi valvontakohteeseen liittyvää ilmoitusta, joissa voi olla kyse rottaongelmasta.

– Se ei kerro koko totuutta. Ihmiset ottavat meihin yhteyttä ja kertovat, että heidän havaintojensa mukaan rottia on nyt enemmän kuin ennen, ja että niitä näkyy päivälläkin. Tällaisia yhteydenottoja ei kirjata asiakastietojärjestelmään, vaan ihmisiä neuvotaan torjunnassa. Näistä kirjataan erilliseen seurantataulukkoon vain sellaiset, joissa terveysvalvonnan on syytä ryhtyä toimenpiteisiin, Niemi-Aro kertoo.

Terveysvalvonta voi tarvittaessa antaa kiinteistön omistajalle kehotuksen tai määräyksen tuhoeläinten torjumisesta. Tällaisia tapauksia, joissa yksityishenkilölle olisi annettu määräys tuhoeläintorjunnasta, ei Nurmijärvellä ole tänä vuonna ollut. Ainakin yksi yritys on kuitenkin saanut määräyksen tuhoeläintorjuntaan ryhtymiseksi.

– Jos ongelma ei ole omalla tontilla, yhteyttä kannattaa ottaa terveysvalvontaan. Mielellään niin, että tietää kenen maalla rotat ovat tai pystyy antamaan tarkan osoitteen. Meidän tehtävä on ottaa yhteyttä maanomistajaan, jotta haittaeläimet saataisiin hävitettyä.

Syyksi rottien lisääntymiseen Niemi-Aro arvelee tiukentunutta EU-lainsäädäntöä, joka kielsi jyrsijämyrkkyjen myymisen kuluttajille vuonna 2018. Rotanmyrkkyä saavat nyt ostaa vain tutkinnon suorittaneet maanviljelijät ja tuholaistorjujat. Kuluttajat voivat ostaa hiirenmyrkkyä pieninä annoksina. Rottien torjuntaan on tarjolla sähköisiä jyrsijänkarkottimia sekä sähköisiä ja mekaanisia pyydyksiä.

Kunnat eivät myöskään enää organisoi rottasotia niin kuin takavuosina, vaan rottien torjunta on maanomistajan vastuulla. Tuholaistorjuntayritykset ovatkin tällä hetkellä se taho, johon yksityishenkilö joutuu rottaongelman kanssa taistellessaan turvautumaan.

Rottien torjunnassa tärkeintä on kuitenkin ennaltaehkäisy, sillä rotta on älykäs eläin ja sitä on vaikea saada loukkuun. Varsinkin taajama-alueilla rottaongelmaa aiheuttavat pursuavat roskikset ja lintujen ruokkiminen.

– Jos ruokaa jää maahan, siihen tulee aina haittaeläimiä, Niemi-Aro painottaa.

Hänen mukaansa nykylinjaus ei suosi lintujen ruokkimista kesällä.

– Esimerkiksi vesilintujen poikaset kärsivät siitä, että niitä ruokitaan pullalla ja vaalealla leivällä. Se voi aiheuttaa luustomuutoksia, ja linnut voivat jäädä pysyvästi lentokyvyttömiksi, Niemi-Aro kertoo.

– Siemenruoka taas ei ole optimaalinen sellaisille linnuille, jotka käyttävät ravinnokseen muita kasvinosia. Kun linnulla on poikaset, ei ole hyvä mennä puuttumaan sen luontaiseen ravintoon, hän jatkaa.

Niemi-Aron mukaan talviruokinta on perusteltua silloin, kun maa on jäässä ja lumen peitossa.

– Silloinkin pitää huolehtia siitä, ettei maahan jää siemeniä, hän muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.