Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita

Väestö: Nurmijärvi jatkaa tasaista kasvua – muissakin kunnissa kasvua verrattuna vuodentakaiseen ajankohtaan

Klaukkalaan valmistuu koko ajan uusia asuntoja. Kuvituskuva. Riikka Laine

Riikka Laine, Jesse Helminen

Kevään aikana keskusteltiin eri medioissa siitä, kääntääkö koronapandemia maan sisäisen muuttoliikkeen kaupungeista pienempiin kasvukeskuksiin ja maaseudulle. Tilastokeskuksen tuoreimmista luvuista selviää, että ainakin Nurmijärvellä ja muissa KUUMA-kunnissa kasvuvauhti on kääntynyt vuodentakaisesta pieneen, mutta selkeään nousuun.

Nurmijärvellä vuoden 2019 alkuvuoden kasvuvauhti oli 0,4 prosenttia ja kuluneen vuoden kasvu 0,7 prosenttia. Vuoden 2020 alusta lähtien väkimäärä on kasvanut Nurmijärvellä 311:llä väkiluvun ollessa tuoreimmassa mittauksessa 43 313.

Asukasmäärää ovat nostaneet niin muuttajat kuin myös syntyneet lapset.

Uusia muuttajia on ollut puolessa vuodessa 1423, kun lähtijöitä on ollut 1204.

Vauvoja on syntynyt 189, kun kuolleita on puolestaan ollut 154.

Huomion arvoista on se, että Nurmijärvellä syntyneitä on ollut koko kymmenen KUUMA-kunnan alueella eniten. Sama toistui viime vuonna.

Nurmijärvi ei ole KUUMA-kunnista ainut kasvaja. Prosentuaalisesti vielä enemmän ovat kasvaneet Sipoo (1,5 %), Kirkkonummi (1 %) ja Kerava (0,8 %). Järvenpäässä kasvuprosentti on ollut Nurmijärven tavoin 0,7.

Tuusulassa suurimmat kasvun vuodet ovat kääntyneet loivasti laskuun, joka näkyi myös tuoreissa luvuissa. Vuonna 2019 väkiluku pysyi lähes muuttumattomana, mutta vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla kunnan väkilukuun tuli lisäystä 153:lla ja prosentuaalisesti kasvua oli 0,4 prosenttia.

Pohjoisempana radan varrella Mäntsälässä kasvu on viime vuosina lähes pysähtynyt. 2000-luvun alun suuret kasvun vuodet ovat ainakin toistaiseksi takanapäin, kun vuoden 2020 ensimmäisen puoliskon kasvu oli vain 0,1 prosenttia.

Hyvinkäällä, Vihdissä ja Pornaisissa kasvua on tullut alkuvuonna 0,3 %.

Luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotilastoinnista ja luvut voivat vielä tarkentua takautuvasti. Väestönmuutostiedoista tuotetaan ennakkotilasto kuukausittain ja tiedot julkaistaan tilastokuukautta seuraavan kuukauden jälkipuoliskolla. Aineistoon on poimittu väestötietojärjestelmästä kaikkien Suomessa vakinaisesti asuvien henkilöiden väestönmuutokset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.