Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asumiskustannuksissa isoja eroja kuntien välillä – Nurmijärvellä hintalappu 4200 euroa

Nurmijärvellä on Uudenmaan alueen seitsemänneksi kalleimmat asumiskustannukset, selviää Omakotiliiton tuoreesta selvityksestä.

Nurmijärveä kalliimpia ovat Järvenpää, Hyvinkää, Vihti, Tuusula, Mäntsälä ja Lohja. Uudenmaan halvimmat kunnat ovat Kerava, Vantaa ja Loviisa.

Kun vertaillaan koko Suomen 25 000 – 50 000 asukkaan kuntia, sijoittuu Nurmijärvi kymmenenneksi kalleimmaksi.

Omakotiliiton maaliskuussa julkaisemassa selvityksessä vertailtiin vakiomuotoisen 120 neliöisen niin sanotun tyyppiomakotitalon kunta-/aluekohtaisesti päätettävien maksujen suuruutta. Näitä maksuja ovat kiinteistövero, lämmityssähkö, käyttösähkö, vesimaksut ja jätemaksu.

KTI Kiinteistötieto Oy:n tekemä tutkimus toteutettiin nyt neljättä kertaa, ja se kattaa 100 kuntaa, jotka edustavat jo 83:a prosenttia Suomen asukasluvusta.

Selvityksen mukaan asumiskustannusten erot kuntien välillä ovat entisestään kasvussa.

Kallein kunta asumiskustannuksilla mitattuna on Kemiönsaari, jossa asuminen omakotitalossa maksaa vuodessa lähes 4 900 euroa. Seuraavaksi kalleimmat kunnat ovat Parainen, Sastamala, Leppävirta, Raisio ja Järvenpää.

Halvimmat asumiskustannukset ovat selvityksen mukaan Kempeleessä, 3 200 euroa. Edullisinta asuminen on Kempeleen ohella Pietarsaaressa, Kokkolassa, Kittilässä, Seinäjoella ja Keminmaassa.

Kalleimman ja halvimman kunnan asumiskustannusten välillä eroa on nyt 1 660 euroa, kun viime vuonna ero oli noin 1 500 euroa. Keskimäärin asumiskustannukset ovat kunnassa noin 4 100 euroa.

Nurmijärvellä asumiskustannukset ovat hieman yli keskiarvon, noin 4 200 euroa vuodessa. Esimerkiksi Järvenpäässä asumiskustannukset ovat selvityksen mukaan noin 4 600 euroa.

Asumiskustannuksista yli puolet haukkaa lämmityssähkö, ja erot kokonaiskustannuksissa juontuvat Omakotiliiton selvityksen mukaan etupäässä sähkölämmityskustannusten eroista.

Lämmityskustannusten osalta tarkastelluista sadasta kunnasta Nurmijärvi on lämmityssähkön siirtomaksun osalta edullisimman viidentoista joukossa sijalla 15.

Myös kaikkien muiden maksujen suuruuksissa on merkittäviä eroja kuntien välillä. Esimerkiksi Espoossa selvityksen keskimääräisessä 120 neliön esimerkkiomakotitalossa kiinteistövero on 808 euroa, kun se halvimmillaan Keuruulla ja Kemiönsaarella on 175 euroa. Nurmijärvellä kiinteistövero on selvityksen mukaan keskimäärin 500 euroa vuodessa.

Selvityksen mukaan omakotitaloasujan lasku kasvoi Nurmijärvelläkin vuodessa keskimäärin 125 euroa. Kustannuksia ovat nostaneet erityisesti sähköyhtiöiden tekemät siirtomaksujen korotukset, mutta kunnissa, joissa asumiskustannusten nousut ovat suurimpia, myös kiinteistöveroa, vesimaksuja tai jätehuollon maksuja on korotettu.

– Asumiskustannusten nousu on saatava kuriin. Kolmessa vuodessa asumiskustannukset ovat nousseet rivakkaa tahtia, keskimäärin 11 prosenttia. Yksittäisiä maksujen korotuksia tehdessä tulee ottaa huomioon myös asumiskustannusten nousun kokonaisvaikutus, painottaa Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.