Mielipide: Lukiopalvelut ovat osa Rajamäen taajaman elinvoimaa

Kirjoittajien mielestä Rajamäen lukio on tärkeä kylän elinvoimaisuuden kannalta. Riikka Laine

Nurmijärven kolmen taajaman elin- ja vetovoiman ylläpito takaavat taajamien kehittymisen. Vain hyvin voivat taajamat säilyttävät ja houkuttavat lisää kunnan taloudelle tärkeitä veronmaksajia. Kirkonkylän elinvoimaa ei tule lisätä siirtämällä sinne palveluita Rajamäeltä.

Köyhällä kunnalla ei ole varaa rakentaa kalliita rakennuksia kohentamaan kuntakeskusten imagoa. Tyydytään nyt sopivan kotoisaan ja silti käyttötarkoituksen mukaiseen rakentamiseen niin Rajamäellä kuin myös Kirkonkylässä. Muunneltavia ja siksi monikäyttöisiä ja kokonaistaloudellisia lukion tiloja hyödyntävät myös muut toimijat. Miksi eri ikäryhmät eivät voisi toimia rinnan osin samoissa tiloissa?

Kunnallisen lukion hallinto on jo keskitetty. Nyt ei ole esteitä sille, etteikö lukiopalvelut voisi toimia rajamäkeläisten toiveiden ja koko kunnan edun mukaisesti hajautetusti kahdessa eri toimipisteessä, niin kuin se jo nyt toimii ja on toiminut 60 vuotta Rajamäellä ja 90 vuotta Kirkonkylässä. Opettajat liikkuvat ja opetuksessa käytetään rinnalla uusia etäopiskelutekniikoita. Näin opettaja voi opettaa samanaikaisesti useaa opiskelijaryhmää, jotka ovat kukin omissa tiloissaan.

Tarvetta kurssitarjonnan lisäämiselle ja sen tuomaa yleissivistystä on käytetty keskittämisen perusteena. Oma kokemuksemme on, että monella lukiolaisella on tarpeeksi haasteita pakollisten aineiden suorittamisessa. Juuri näiden pakollisten aineiden menestyksellinen suorittaminen ratkaisee opiskelijan pääsyn jatko-opintoihin lukion jälkeen.

Harvinaisemmat aineet ja kurssit kiinnostavat usein pienempiä ryhmiä, joiden opetus voidaan taloudellisesti hoitaa etäopetuksen keinoin. Kunnalla on etäopetuksen järjestämisessä erinomainen mahdollisuus kuntarajat ylittävään yhteistyöhön. Oma ryhmänsä ovat ne oppilaat, jotka haluavat erikoislukioihin. He suuntaavat naapurikuntiin.

Lukioratkaisua tehtäessä tulee huomioida kunnan tarve ylläpitää kunnassa kolme elinvoimaista taajamaa, jotka houkuttelevat kuntaan hyviä veronmaksajia, niin asukkaita kuin erityisesti myös yrityksiä. Kunnan omassa strategiassa tämä tavoite todetaan ponnekkaasti: ”Tavoitteemme on, että kasvavien ja kehittyvien päätaajamiemme palvelut ovat helposti saavutettavia ja monipuolisia” sekä ”Keskeistä meille on toiminta lähellä kuntalaisten arkea, lasten ja nuorten omissa kasvuympyröissä heidän lähiverkostonsa mukaan ottaen”!

Kun huomioidaan kunnan kehno taloustilanne, on perusteltua toteuttaa koulurakennukset edullisesti, turhia kustannuksia välttäen. Tyydytään vaatimattomampaan ulkoasuun ja panostetaan tilojen monikäyttöisyyteen.

Rajamäkeläiset haluavat säilyttää paikalliset lukiopalvelut ja ennen kaikkea taajaman elinvoimaisena.

Kannatamme suunnitelmaa rakentaa hajautetuille lukiopalveluille tilat sekä Kirkonkylään että Rajamäelle.

Anne Ansolahti, Rajamäen apteekki Mika Uusitalo, S-Market Rajamäki Jani Pyörre, K-Supermarket Lähde, Rajamäki Tero Aalto, Rajamäen Optiikka Oy

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut