Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven lukioratkaisuun aikalisä – kunta selvittää edullisempia vaihtoehtoja lukiolle

Nurmijärven kunta on tänään maanantaina ilmoittanut ottavansa aikalisän palveluverkkotyöhön.

Alkuperäisen aikataulun mukaan kunnanvaltuuston oli tarkoitus päättää palveluverkosta kahdessa osassa: elokuussa kunnallisesta lukiosta ja lokakuussa koko palveluverkosta.

Kunnan mukaan suunnitelmaa on nyt kuitenkin muutettava. Tekninen lautakunta totesi jo kesäkuussa, että kunnan taloustilanne edellyttää investointien rajoittamista ja sen vuoksi tekla ehdotti kunnan tarkastelevan vielä edullisempia vaihtoehtoja lukiokoulutuksen toteutukseen.

Kunnanhallitus käsitteli asiaa maanantaisessa kokouksessaan keskusteluasiana, ja sen jälkeen kunta tiedotti päätyneensä selvittämään kustannustehokkaampia vaihtoehtoja hankesuunnitelmissa esitettyjen lukiovaihtoehtojen tilalle.

Kunnan tiedotteen mukaan myös kunnan taloustilanteen muutos on vaikuttanut asiaan.

Tiedotteessa muistutetaan, että Nurmijärven kunnan talousarvio kuluvalle vuodelle oli ennen koronaa noin 7 miljoonaa ylijäämäinen, mutta nykyisten ennusteiden perusteella tilikausi on kääntymässä noin 4 miljoonaan euroa alijäämäiseksi. Pitkän aikavälin ennuste näyttää vielä heikommalta, kun valtion koronatuet kunnille päättyvät.

– Kevyempien lukiovaihtoehtojen asianmukainen valmistelu ja kuuleminen edellyttävät lukioratkaisun siirtämistä. Kunnanhallitus linjasi 10.8.2020, että lukiopäätös tehdään osana muuta palveluverkkopäätöstä lokakuussa 2020, jolloin palveluverkkotyön kokonaisaikataulu pysyy ennallaan. Kunta selvittää kustannuksiltaan halvempia lukioratkaisuja, tiedotteessa kerrotaan.

Aiemmissa hankesuunnitelmissa selvitettiin kolmea eri vaihtoehtoa: lukion sijoitus Kirkonkylään, lukion sijoitus Rajamäelle sekä lukion jaettu sijoitus Kirkonkylän ja Rajamäen kesken. Kunta kuuli henkilökuntaa, oppilaita sekä opiskelijoita ja järjesti kuntalaisille kyselyn hankesuunnitelmien osalta touko-heinäkuussa.

Tiedotteessa kerrotaan, että koska Rajamäelle keskitetty lukio ei saanut merkittävää kannatusta lausunnoissa, kuulemisissa ja kuntalaiskyselyissä, selvitetään uusia kevytvaihtoehtoja ainoastaan kahden vaihtoehdon osalta: hajautettu lukio Kirkonkylän ja Rajamäen kesken tai lukion keskittäminen Kirkonkylään.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että palveluverkkotyö jatkuu nyt siten, että kuntalaiset ja kiinteistöjen käyttäjät pääsevät kommentoimaan suunnitelmaesitystä syys-lokakuussa. Lautakunnat sekä nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja kyläasiain neuvottelukunta antavat lausuntonsa palveluverkkotyön suunnitelmaesityksestä syys-lokakuussa.

Kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston on tarkoitus päättää palveluverkosta lokakuussa 2020.