Opistojen kursseille paljon halukkaita

Harrastukset: Opistojen kurssit täyttyvät hyvää vauhtia osallistujista. Korona ja sen tuomat rajoitteet ollaan otettu huomioon kaikissa alueen opistoissa.

Nurmijärven Tanssiopiston kurssit täyttyvät vauhdilla, mutta joillekin tunneille on vielä paikkoja jäljellä. Taina Ilmarinen

Jutta Halminen

Nurmijärven Opisto sekä Nurmijärven musiikki- ja tanssiopisto ovat valmistautuneet tulevaan syksyyn ja sen tuomiin haasteisiin koronan vallitessa edelleen myös Suomessa.

Tanssiopistolla ollaan valppaana. Opettajien työstä menee aikaa uusien toimintatapojen harjoitteluun ja tanssille tutut työmenetelmät kuten kontakti-improvisaatio on jätettävä kokonaan pois opetuksesta.

Syksy alkaa normaalisti lähiopetuksena, mutta tanssiopistolla seurataan Opetushallituksen tieotusta mahdollisista muutoksista. Lähi- ja etäopetuksen vaihteluun varaudutaan mutta Nurmijärven tanssiopiston rehtori Mia Mironoff toivoo, että opetus onnistuisi lähiopetuksena koko ajan.

– Haluamme kuitenkin yhtäaikaisesti lähiopetuksen kanssa kehittää verkko-opetusta myös tulevaisuutta varten, Mironoff sanoo.

Odotustiloihin ja luokkien oville asennetaan käsidesiautomaatit. Oppilaiden välisiä tarpeettomia kontakteja pyritään estämään paikkamerkein salitilassa ja sujuvilla tuntisiirtymillä ryhmä kerrallaan.

– Opettajan ja oppilaitten työskentelyn turvaamiseksi pidämme kaikki tunnit viisi minuuttia lyhyempinä, jotta opettaja ehtii desinfioimaan omien käsiensä lisäksi tangot ja muut opetusvälineet oppilasryhmien väleissä.

Ihmiset kaipaavat jo mahdollisuutta osallistua harrastuksiin.

Ahtaat pukuhuoneet eivät ole käytössä. Mironoff toivoo, että treenivaatteet puetaan kotona valmiiksi. Nuhaisena tai sairaana oppitunneille ei saa osallistua.

– Odotamme kasvomaskisuosituksen käyttöönottoa. Tietoa sen ulottumista sisätiloihin seurataan ja toimimme sen mukaan jos tällainen tulee, Mironoff snaoo.

Aloitusviikolla opettajat ottavat todennäköisesti oppilaat vastaan visiirisuojia käyttäen. Uudet oppilaat ovat tervetulleita koko syksyn ajan.

Nurmijärven opiston kursseille tuli kesä-heinäkuussa enemmän ilmoittautumisia kuin vastaavana ajanjaksona vuosi sitten.

– Tuntuu siltä, että ihmiset kaipaavat jo mahdollisuutta osallistua harrastuksiin, Nurmijärven opiston rehtori Elina Iisakkila sanoo.

Vallitseva koronatilanne on otettu huomioon ja kurssijärjestelyissä kiinnitetään erityistä huomiota opiskelijoiden turvallisuuteen. Lähiopetuksena toteutettavien ryhmien osallistujamäärät on rajattu niin, että opetustilassa pystytään järjestämän 1,5–2 metrin turvavälit. Etäkursseja on tarjonnassa entistä enemmän. Osa maksuttomista luennoista striimataan verkon välityksellä, jolloin esitystä voi seurata joko paikan päällä tai omalta kotikoneelta.

Syyskauden ohjelmassa on kursseja yli 400. Ilmoittautuminen syksyn kursseille alkoi kesäkuussa ja maanantaina 10.8. mennessä kursseilla oli jo 2500 osallistujaa.

Musiikkiopiston toiminnan kannalta erityisesti puhallinorkestereiden ja kuorojen toiminta on ongelmallista. Suurten kokoonpanojen pilkkoutuminen pieniksi ryhmiksi lisää tilantarvetta ja kasvattaa opetukseen tarvittavaa resurssia.

– Kuorolaulajille ja orkesterisoittajille tämä on hyväkin asia, sillä nyt on enemmän mahdollisuuksia paneutua oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Uskon, että pienryhmätoiminta tulee olemaan varsin hedelmällistä, Musiikkiopiston rehtori Tuomas Mali sanoo.

Siivousta ja puhtaanapitoa tehostetaan. Parhaillaan laaditaan käytäntöjä, joilla ihmisten lähikontaktit musiikkiopiston tiloissa voitaisiin minimoida.

– Teemme merkittäviä panostuksia etäopetuslaitteisiin ja av-laitteisiin. Kevään kokemuksista viisastuneina kykymme vastata etäopetuksen haasteisiin on nyt jo aivan toisella tolalla kuin aiemmin, mutta koulutukseen satsataan silti edelleen, Mali snoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut