Nurmijärven koululaiset palaavat lähiopetukseen torstaina – koulu jatkuu poikkeusoloissa

Koulu alkaa poikkeuksellisilla ohjeilla. Riikka Laine

Riikka Laine

Vaikka koronatartuntojen määrä on Suomessa nousussa, niin Nurmijärven aluerehtorit odottavat uuden lukuvuoden alkua luottavaisin mielin.

Nurmijärvellä perusopetuksen vuosiluokkien 1–9 oppilaiden koulu jatkuu normaalisti lähiopetuksena torstaina 13.8. klo 9.

Klaukkalan aluerehtori Janne Taipale kertoo, että Nurmijärvellä on tehty hartiavoimin töitä jo muutaman viikon ajan, jotta oppilaiden olisi turvallista tulla kouluun.

– Olemme suunnitelleet järjestelyt niin hyviksi kuin tässä tilanteessa on mahdollista. Hyvän suunnittelun ja saumattoman yhteistyön merkitys korostuu. Uskon, että saamme lukuvuoden hyvin käyntiin, Taipale sanoo.

Hänen mukaansa viime kevään poikkeusolot osoittivat, että opiskelu saatiin perheiden kanssa hyvällä yhteistyöllä sujumaan poikkeuksellisessa tilanteessa yllättävänkin hyvin.

– Kiitos tästä kaikille huoltajille! Tilanne oli kaikille uusi, niin perheille kuin kouluillekin.

– Nyt epidemia ei ole ohi. Siksi meidän kaikkien koulun arjessa toimivien on puhallettava edelleenkin yhteen hiileen, Taipale muistuttaa.

Kirkonkylän aluerehtori Tiina Nordgrenin mukaan perheissä on tärkeää muistaa, että kouluun lähetetään vain terveitä oppilaita.

– Muistetaan, ettei sairaana tulla kouluun eikä myöskään silloin, jos perhe on ollut ulkomailla juuri ennen koulun alkua. Wilmasta on syytä lukea annetut toimintaohjeet esimerkiksi poissaolojen ilmoittamisesta. Lisäksi on tärkeää noudattaa hygieniaohjeistuksia. Muutoin toivotan lapsille oikein mukavaa koulun aloitusta, Nordgren viestittää.

Aluerehtorit muistuttavat, että kouluissa seurataan tarkasti, mihin suuntaan koronatilanne kehittyy sekä millaisia vaikutuksia ja muutoksia koulutyöhön mahdollisesti lukuvuoden aikana tulee.

Lähtökohtaisesti oppilaiden ja henkilökunnan turvallisuudesta huolehditaan mm. erilaisilla hygieniatoimenpiteillä, rajoittamalla oppilasryhmien liikkumista koulun eri tiloissa ja pitämällä ryhmät erillään toisistaan, porrastamalla ruokailuja ja välitunteja, hyödyntämällä koulun muita tiloja oppilasryhmien väljentämisessä sekä rajoittamalla koulun ulkopuolisten toimijoiden tai henkilöiden pääsyä koulun tiloihin koulupäivän aikana.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvosen ja opetuspäällikkö Kati Luostarisen mukaan koulukohtaiset käytänteet voivat tässä vaihdella, mutta eri toimenpiteiden vähimmäistaso Nurmijärven kouluissa on määritetty viranomaisten ohjeiden pohjalta yhteisesti ja se on siten kaikilla kouluille sama.

– Koulut tiedottavat koulutyöhön liittyvistä käytänteistä vielä tarkemmin Wilmassa ennen koulujen alkua, joten sitä kannattaa seurata.

– Lisäksi oppilaat perehtyvät opettajan johdolla koulutyön turvallisuutta tukeviin käytäntöihin ja ohjeisiin heti koulutyön alkaessa.

Sairastamisen osalta Nurmijärven kouluissa noudatetaan Opetushallituksen linjausta, jonka mukaan kouluun saa tulla vain täysin terveenä.

– Mikäli oppilaalla on jokin koronavirustartuntaan viittaava oire, kouluun ei saa tulla. Sairauspoissaolosta ilmoitetaan mahdollisimman pian oppilaan opettajalle tai luokanvalvojalle Wilman välityksellä, Hirvonen ja Luostarinen ohjeistavat.

Kouluissa oppilaiden poissaoloja seurataan aktiivisesti. Jos oppilas on poissa koulusta muun kuin sairauden vuoksi, tulee poissaololle anoa erillistä lupaa Wilman poissaolohakemuksella. Anomus tulee aina perustella. Luokanopettaja/luokanvalvoja voi myöntää luvan 1–3 päivän poissaololle, rehtori sitä pidemmille poissaoloille.

– Oppilaalle, joka itse tai hänen kanssaan samassa osoitteessa asuva muu henkilö kuuluu koronaviruksen riskiryhmään, voidaan hoitavan lääkärin arvion pohjalta tehdä päätös poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä. Käytännössä poikkeukselliset opetusjärjestelyt tarkoittavat opetuksen järjestämistä kokonaan tai osittain etäopetuksena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.