Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla

Poliisi varoittaa halaavista koruvarkaista pääkaupunkiseudulla. Tapauksia on heinä-elokuussa tullut tietoon niin Itä-Uudenmaan kuin Helsinginkin poliisin alueilla.

Teoista epäillään useita henkilöitä, sekä miehiä että naisia. Poliisi on jo ottanut kiinni joitakin epäiltyjä.

Tyypillisesti tuntematon henkilö on lähestynyt viattomalta vaikuttavalla asialla, kuten kysymällä ajo-ohjeita.

Keskustelun päätteeksi kysyjä on halannut häntä neuvonutta ja anastanut samalla kultaisia koruja suoraan kaulalta.

Kaupan pysäköintialueella on myös tultu juttelemaan ja esittelemään kultakorua. Keskustelun päätteeksi korujen esittelijä on halannut ja samalla vaihtanut halattavan kaulassa olevan aidon kultakorun rihkamakoruun.

– Toivomme ihmisiltä tarkkaavaisuutta näissä tilanteissa. Nykyisen koronatilanteenkin vuoksi kannattaa ehdottomasti kieltäytyä halauksesta ja säilyttää keskustelussa suositeltu turvaväli, noin kaksi metriä, muistuttaa rikoskomisario Marianne Mettovaara Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteessa.

Itä-Uudellamaalla on halauksen päätteeksi myös viety rahaa lompakosta ja pankkikortti.

Erästä henkilöä huijattiin siten, että hänen luokseen tultiin kaupassa pyytämään rahaa ja hän suostui pyyntöön nähtyään tekaistun rahankeräyspaperin. Tämän jälkeen häntä oli halattu ja samalla lompakosta oli kadonnut 240 euroa rahaa, jotka hän oli hetkeä aikaisemmin nostanut pankkiautomaatista.

Toisessa tapauksessa taas henkilöä oli halattu huoltoaseman pihalla ilman syytä. Tässä yhteydessä henkilöltä oli anastettu pankkikortti ja pian tapahtuman jälkeen hänen tililtään oli hävinnyt 1200 euroa.

– Nämä näpistelijät ja varkaat ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan. Poliisi on huolestunut ilmiön yleistymisestä ja pyytääkin ihmisiä tekemään rikosilmoituksia tällaisista tilanteista mahdollisimman matalalla kynnyksellä, Mettovaara neuvoo.

Helsingin poliisilla on niin ikään tutkinnassa muutama samankaltainen tapaus.

Rikosten uhreja on lähestynyt yksi tai useampi henkilö, joka on puhunut paljon ja tarjonnut kaulalle korua. Korua kaulaan laittaessa uhrin kaulalta on lähtenyt hänen oma korunsa ja tilalle on ilmestynyt rihkamakoru.

– Asian johdosta on tehty kiinniottoja, kotietsintöjä ja paikanetsintöjä, joiden perusteella osa anastetuista kultaketjuista on saatu palautettua asianomistajille. Epäiltyjä on useita, sekä naisia että miehiä. Tapauksia on ollut koko Etelä-Suomen alueella, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä Helsingin poliisilaitokselta.

Itä-Uudenmaan poliisille voi ilmoittaa havainnoista sähköpostitse osoitteella vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Helsingissä tehdyt havainnot epäilyttävästä toiminnasta voi ilmoittaa osoitteeseen analyysi.helsinki@poliisi.fi.