Liikennepomo ohjeistaa joukkoliikenteen käyttäjiä: Matkustajien tärkeää itse panostaa taudin leviämisen ehkäisyyn

Ruuhkaiset joukkoliikennevuorot ovat puhuttaneet viime päivinä. Moni pelkää koronavirustartuntaa, kun ruuhkaisessa joukkoliikennevälineessä on vaikea pitää turvavälejä.

Uudenmaan ely-keskuksen joukkoliikenneryhmän päällikkö Salla-Mari Rintala kertoo torstaina julkaistussa tiedotteessa, että monet linja-autoalan yritykset ovat joutuneet supistamaan vuorojaan matkustajamäärien vähenemisen ja sitä seuranneen kannattamattomuuden vuoksi.

Liikenteenharjoittajia on kuitenkin kehotettu ohjeistamaan matkustajia terveysturvalliseen joukkoliikenteen käyttöön ja huolehtimaan niin henkilökunnan kuin matkustajien suojaamisesta ja viruksen leviämisen ennaltaehkäisystä.

– Puolityhjien autojen ajattaminen on kuitenkin yrittäjille pitemmän päälle kestämätön tilanne. Sopimusliikenteessä pyritään pitämään kalustoa liikenteessä siten, että kanssamatkustajiin voisi pitää väliä, mutta etenkin ruuhka-aikoina se voi olla haastavaa. Matkustajien onkin tärkeää myös itse panostaa taudin leviämisen ehkäisyyn esimerkiksi käsihygienian, maskien käytön ja muiden mahdollisten omatoimisten keinojen avulla, Rintala muistuttaa tiedotteessa.

Samalla Rintala kertoo tiedotteessa, että markkinaehtoisessa liikenteessä vallitsee nyt suuri epävarmuus, koska pandemian vuoksi matkustajamäärien ennakoitavuus on todella hankalaa ja liikenteen kannattavuus koetuksella.

– Markkinaehtoisen liikenteen ilmoitusvelvollisuus liikenteen muutoksista on poikkeuslainsäädännön vuoksi nyt vain viisi päivää ennen muutoksen voimaantuloa. Uudenmaan ELY-keskuksessa tehdään kuitenkin jatkuvasti töitä, että kaikki pääsevät poikkeusoloista huolimatta töihin, opiskelemaan ja asiointimatkoille mahdollisimman luotettavasti ja sujuvasti.

– Matkustajilta toivotaan ymmärrystä, koska elämme edelleen poikkeuksellisissa olosuhteissa, joissa muutoksia voi tapahtua nopeallakin aikataululla. Joukkoliikenteen aikatauluja ja linja-autoyritysten tiedotusta on syytä seurata aktiivisesti. Parhaiten ajantasaisen tiedon löytää esimerkiksi Matkahuollon aikataulupalvelusta ja yritysten omilta nettisivuilta.

Lisärahaa koronasta aiheutuviin kustannuksiin

Ely-keskuksille on myönnetty lisämäärärahaa pandemiasta aiheutuvien kustannusten kattamiseksi. Uudenmaan ely-keskukselle on myönnetty n. 1,3 miljoonan euron lisämääräraha, jolla voidaan turvata alueellista joukkoliikenteen peruspalvelutasoa sekä keskeisiä kaupunkien välisiä yhteyksiä.

Ely-keskuksen tiedotteessa kerrotaan, että määrärahaa voi käyttää turvaamaan voimassa olevien liikennöintisopimusten mukaista liikennettä sekä päättyvän markkinaehtoisen liikenteen korvaamiseen sopimusliikenteellä keskeisiltä yhteysväleiltä. Määrärahaa voi myös käyttää joukkoliikennettä elvyttäviin kehittämishankkeisiin.

– Tällä hetkellä selvitetään, miten määräraha saadaan käytettyä mahdollisimman tehokkaasti ja tasapuolisesti. Myös mahdollinen yrityksille myönnettävä tuki ja sen tekninen toteutus on vielä auki, Salla-Mari Rintala kertoo elyn tiedotteessa.

Ely-keskusten määrärahojen käyttöä ohjaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, jonka kanssa lisämäärärahan käytöstä tullaan keskustelemaan elokuun aikana.

– Joka tapauksessa lisämääräraha on tarpeellinen ja odotettu, jotta joukkoliikenne toimii poikkeustilanteessakin ja myös alan tulevaisuus pystytään turvaamaan, Rintala summaa.

Syksylle on luvassa toinen lisämäärärahan hakukierros. ELY-keskusten kunnille myöntämä valtionavustus otetaan huomioon pääsääntöisesti toisessa myönnettävässä osuudessa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut