Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikennepomo ohjeistaa joukkoliikenteen käyttäjiä: Matkustajien tärkeää itse panostaa taudin leviämisen ehkäisyyn

Ruuhkaiset joukkoliikennevuorot ovat puhuttaneet viime päivinä. Moni pelkää koronavirustartuntaa, kun ruuhkaisessa joukkoliikennevälineessä on vaikea pitää turvavälejä.

Uudenmaan ely-keskuksen joukkoliikenneryhmän päällikkö Salla-Mari Rintala kertoo torstaina julkaistussa tiedotteessa, että monet linja-autoalan yritykset ovat joutuneet supistamaan vuorojaan matkustajamäärien vähenemisen ja sitä seuranneen kannattamattomuuden vuoksi.

Liikenteenharjoittajia on kuitenkin kehotettu ohjeistamaan matkustajia terveysturvalliseen joukkoliikenteen käyttöön ja huolehtimaan niin henkilökunnan kuin matkustajien suojaamisesta ja viruksen leviämisen ennaltaehkäisystä.

– Puolityhjien autojen ajattaminen on kuitenkin yrittäjille pitemmän päälle kestämätön tilanne. Sopimusliikenteessä pyritään pitämään kalustoa liikenteessä siten, että kanssamatkustajiin voisi pitää väliä, mutta etenkin ruuhka-aikoina se voi olla haastavaa. Matkustajien onkin tärkeää myös itse panostaa taudin leviämisen ehkäisyyn esimerkiksi käsihygienian, maskien käytön ja muiden mahdollisten omatoimisten keinojen avulla, Rintala muistuttaa tiedotteessa.

Samalla Rintala kertoo tiedotteessa, että markkinaehtoisessa liikenteessä vallitsee nyt suuri epävarmuus, koska pandemian vuoksi matkustajamäärien ennakoitavuus on todella hankalaa ja liikenteen kannattavuus koetuksella.

– Markkinaehtoisen liikenteen ilmoitusvelvollisuus liikenteen muutoksista on poikkeuslainsäädännön vuoksi nyt vain viisi päivää ennen muutoksen voimaantuloa. Uudenmaan ELY-keskuksessa tehdään kuitenkin jatkuvasti töitä, että kaikki pääsevät poikkeusoloista huolimatta töihin, opiskelemaan ja asiointimatkoille mahdollisimman luotettavasti ja sujuvasti.

– Matkustajilta toivotaan ymmärrystä, koska elämme edelleen poikkeuksellisissa olosuhteissa, joissa muutoksia voi tapahtua nopeallakin aikataululla. Joukkoliikenteen aikatauluja ja linja-autoyritysten tiedotusta on syytä seurata aktiivisesti. Parhaiten ajantasaisen tiedon löytää esimerkiksi Matkahuollon aikataulupalvelusta ja yritysten omilta nettisivuilta.