Nurmijärvi ei ole ottamassa käyttöön suositusta kotiintuloajoista? – Enemmistö nuorista vastusti ideaa

Kuvituskuva. Jaana Kautto

Riikka Laine

Nurmijärven kunta ei ole näillä näkymin ottamassa käyttöön suositusta lasten ja nuorten kotiintuloajasta.

Suositus nousi esiin, kun valtuutettu Harri Lepolahti (sd.) esitti aloitteessaan, että Nurmijärven kunta selvittää mahdollisuuden ottaa käyttöön suosituksen lasten ja nuorten kotiintuloajasta.

Aloitteen tekijän mukaan suosituksen ensisijaisena tarkoituksena olisi herättää vanhemmat kiinnittämään huomiota lasten ja nuorten hyvinvointiin ja sekä pyhittää ilta perheiden yhteiselle ajalle. Lepolahti toivoi, että suosituksen käyttöönottoa selvitettäessä tulisi kuulla lapsia, nuoria, vanhempia sekä eri viranomaisia.

Nurmijärven kunnan hyvinvointilautakunta käsittelee vastausta aloitteeseen ensi viikon tiistaina. Hyvinvointilautakunnan esityslistasta käy ilmi, että niukka enemmistö kunnan kuulemista lapsista ja nuorista ei kannattanut kunnan asettamaa suositusta kotiintuloajasta.

Kunnan kuulemat oppilaskuntien edustajat ja nuorisovaltuusto olivat sitä mieltä, että huoltajien tulee saada päättää lastensa kotiintuloajoista, ulkoa tuleva säätely vain lisää lasten ja nuorten kapinointia suosituksia vastaan ja häiriötä aiheuttavat nuoret eivät välttämättä noudattaisi kotiintuloaikoja.

Nuorten mukaan yhteinen kotiintuloaika kuulostaa myös painostukselta, sillä lapsiin ja nuoriin pitäisi luottaa. Nuoret kokivat, että se myös rajoittaa lasten ja nuorten liikkumisvapautta eikä anna lapsille ja nuorille tilaa kasvaa ja oppia itsenäisyyttä. Lisäksi vastauksissa pohdittiin, miten kotiintuloajat saataisiin sovitettua yhteen harrastusten tai työnteon kanssa.

Yhteisen kotiintuloajan hyviksi puoliksi nuoret kokivat sen, että se ratkaisisi perheiden ongelman erilaisista kotiintuloajoista, olisi tasapuolinen kaikille, vähentäisi rikollisuutta ja huumeiden käyttöä sekä suojaisi lapsia vaarallisilta ihmisiltä.

Kunnan kuulemat Rajamäen, Kirkonkylän ja Klaukkalan alueen vanhempainfoorumit sen sijaan kannattivat suositusta yhteisestä kotiintuloajasta.

Osa kotiintuloajoista tehtyyn kyselyyn vastanneista otti kantaa myös sopiviin kotiintuloaikoihin, jotka vaihtelivat klo 18.00-23.00 välillä.

Hyvinvointilautakunnalle esitetään nyt, että koska mielipiteet asiassa jakautuvat, niin kunta ei olisi antamassa suositusta kotiintuloajoista.

Sen sijaan kunnassa koetaan, että sivistys- ja hyvinvointitoimialalla voidaan lisätä kotien ja nuorten keskuudessa tietoisuutta kotiintuloaikojen tärkeydestä.

– Tietoisuuden lisääminen toteutetaan eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä, ottaen nuoret mukaan kampanjaan. Kampanja toteutettaisiin mm. lähettämällä kotiin Wilma-viestillä tietoa kotiintuloaikojen tärkeydestä sekä tuottamalla some-sisältöä eri kohderyhmille, nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvinen ja opetuspäällikkö Kati Luostarinen esittävät.

Hyvinvointilautakunnan on määrä päättää lausunnostaan tiistaina.

Sen jälkeen asia etenee vielä kunnanhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut