Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kasvomaskin käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi.

Suosituksesta kerrottiin torstaina hallituksen tiedotustilaisuudessa. Hallitus puoltaa THL:n kasvomaskisuositusta.

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Näihin kuuluu myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Oikein käytettynä kasvomaski voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.

– Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä, sanoi THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

THL suosittaa maskin käyttöä muun muassa joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikea välttää. Edelleen maski on syytä laittaa kasvoille jos käy koronavirustestissä tai palaa riskialueelta Suomeen ja siirtyy maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin. Maski tarvitaan myös jos on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Työyhteisöjä suositus ei koske. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.

THL:n mukaan ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa.

Osa covid-19 -tartunnan saaneista ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, eikä ihminen itse ole tällöin tietoinen tartunnastaan.

Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua. Lisäksi tutkimuksessa on THL:n mukaan kuvattu tilanteita, joissa oireeton henkilö on tartuttanut muita ahtaissa sisätiloissa.

Muistilista maskin käyttöön:

Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.

Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset.

Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.

Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.

Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.

Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.

Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.

Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.

Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille.

Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.

Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan sitä poistaessa.

Laita kertakäyttöinen maski suoraan jäteastiaan käytön jälkeen tai uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.

Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.

Pese kangasmaski 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.