Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on listannut seitsemän faktaa kansanmaskeista ostopäätöksen tueksi.

Tukesin ohjeet ovat:

1. Kansanmaskin tarkoitus on ehkäistä pärskeiden leviämistä, ei suojata käyttäjäänsä.

Erilaisilla suojaimilla ja kansanmaskeilla on eri käyttötarkoitus. Kun ostat maskia, mieti ensin, mihin käyttöön olet sitä hankkimassa. Kansanmaskeja ovat esimerkiksi kankaiset kasvomaskit. Jos oireettomalla käyttäjällä on tietämättään virustartunta, kansanmaski voi vähentää pärskeiden leviämistä ympäristöön ja suojata muita virustartunnalta.

2. Jos sinulla on tarve suojata itseäsi virukselta, hanki tähän käyttötarkoitukseen soveltuva hengityksensuojain.

Hengityksensuojain on suunniteltu suojaamaan käyttäjäänsä virustartunnalta. Hengityksensuojaimille on huomattavasti tiukemmat vaatimukset kuin kansanmaskeille.

3. Kansanmaskissa ei ole CE-merkintää.

Kansanmaskeissa ei saa olla CE-merkintää. Sen sijaan hengityksensuojaimissa pitää olla CE-merkintä.

4. Kansanmaskin mukana on oltava käyttöohjeet .

Kansanmaskin mukana pitää olla käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeista pitää käydä ilmi tuotteen turvallinen käyttö, huolto ja hävitys. Pestäville maskeille on oltava myös pesuohjeet.

5. Kansanmaskeille ei ole yksityiskohtaisia teknisiä vaatimuksia.

Kansanmaskien materiaaleille tai rakenteelle ei ole yksityiskohtaisia teknisiä vaatimuksia. Kansanmaskin pitää kuitenkin olla turvallinen käyttäjälleen ja soveltua käyttötarkoitukseensa.

6. Hyvä kansanmaski on sopiva ja helppokäyttöinen.

Hyvä kansanmaski asettuu hyvin kasvoille ja peittää nenän ja suun. Sen voi pukea ja riisua helposti ja turvallisesti. Hyvän kansanmaskin läpi hengittäminen ei ole liian raskasta.

7. Tukes valvoo tuotteita, ei käyttöä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo kansanmaskien ja kuluttajille myytävien hengityksensuojainten turvallisuutta Suomessa. Tukes valvoo pistokokeenomaisesti, että markkinoilla olevat tuotteet ovat niitä koskevan lainsäädännön vaatimusten mukaisia. Tukes ei testaa markkinoilla olevia tuotteita etukäteen.

Tukes ei määrää maskien tai suojainten käytöstä eikä valvo niiden käyttöä. Kansanmaskien käytöstä suosituksia antavat sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, muistutetaan Tukesin tiedotteessa.