Noin 250 rajamäkeläistä mielenosoituksessa lähilukionsa puolesta – "Kaiken ei tarvitse olla suurta"

Monet saapuivat paikalle omien banderolliensa kera. Osallistujien kylteissä mm. vaadittiin päättäjille järkeä käteen, perättiin oikutta lähilukioon, kiiteltiin Rajamäen lukion oppeja, vaadittiin turvaamaan Rajamäen kasvu ja vaadittiin hylkäämään suurlukiosuunnnitelmat. Riikka Laine

Koulut: Rajamäkeläiset luovuttivat valtuustolle adressin lukion säilyttämisen puolesta.

Riikka Laine

Miksi hyvä ja toimiva lukio pitäisi lakkauttaa?

Tämä tuntui olevan monen huulilla Rajamäen lukiotoimipisteen puolesta tiistaina järjestetyssä kuntalaisten mielenosoituksessa. Rajakaaren yläparkkipaikalle kokoontui kaikkiaan noin 250 kuntalaista puolustamaan Nurmijärven lukion Rajamäen toimipisteen säilyttämistä.

Kaikilla paikalle tulleilla oli yhteinen agenda ja he halusivat välittää kunnan päättäjille terveisensä lukion säilyttämiseksi.

Nuorimpaa kaartia paikalla edustivat Hilja ja Iita Tuhkanen, jotka käyvät vielä Rajamäen koulua. Kolmannen ja neljännen luokan alottaneiden tyttöjen viesti kyltissä oli selvä: Hekin haluavat käydä lukion tulevaisuudessa Rajamäellä.

– On tärkeää, että oma lähilukio pysyy kylällä ja lapsilla on mahdollisuus päästä halutessaan lähelle kouluun. Lähilukioon on helppo kulkea, siellä on turvallinen ympäristö ja mahdollisesti tuttuja oppilaita alakoulusta asti. Kaiken ei tarvitse olla suurta, vaan pienessä lukiossa ihmisläheisyys korostuu, Hiljan ja Iitan vanhemmat Jani ja Minna Tuhkanen miettivät.

Tuhkaset kertoivat toivovansa, ettei lukiopäätöstä roikoteta enää vuosia. Heidän perheessään yläkoulun jälkeiset opiskelupaikat ovat parin vuoden päästä ajankohtaisia, kun Iitan ja Hiljan isoveli aloitti juuri yläkoulussa.

Virve Karvonen kertoi tulleensa paikalle lastenlastensa tähden. Hän toivoo, että lapsenlapset pääsevät käymään samaa lukiota, jota Karvosen omat lapset ovat käyneet.

– Minulla on neljä lasta, jotka ovat kaikki valmistuneet Rajamäen lukiosta ylioppilaiksi, päässeet haluamiinsa jatko-opiskelupaikkoihin ja työllistyneet. Olen todella kiitollinen lukiolle. Kun koulut olivat omalla kylällä, aikaa ei tarvinut käyttää matkustamiseen. Kaikki lapset ovat myös ehtineet harrastaa tavoitteellisesti sen ansiosta, Karvonen kertoo.

– Tuntuu kamalalta, että koulu on päästetty purkukuntoon ja se voidaan lakkauttaa. Lukion puolesta taisteltiin jo 1960-luvulla, ja silloin se oli todella hienoa saada lukio kylälle, joten kyllä tämä pitäisi ehdottomasti säilyttää, Rajamäen lukion ensimmäisen vuosikerran ylioppilas Terttu Tuominen sanoo.

Pro Rajamäki lukio -työryhmän kanssa mielenosoitusta järjestämässä ollut Tuija Tuominen-Peltola kiitteli sitä, että niin moni oli saapunut paikalle. Lukio koetaan selvästi kylän yhteiseksi asiaksi ja sen säilyminen on tärkeää monelle sukupolvelle.

Monen kyläläisen kanssa asiasta keskustellut Tuominen sanoo, että rajamäkeläisille riittäisi jatkossa varsin hyvin nykyisten väliaikaisten tilojen kaltaiset muunneltavat moduulitilat.

– Siihen kun vielä saataisiin joku juhlasali kylkeen. Me emme tarvitse mitään isoa ja hienoa, vaan pääasia on, että palvelu on lähellä. Koulut ovat kylän sydän ja tuovat vetovoimaa ja pitovoimaa pohjoiselle Nurmijärvelle.

– Jos lukio keskitetään Kirkonkylään, niin monet nuoret lähtevät täältä Hyvinkäälle. Hyvinkäälle saa koulumatkatukea ja siellä on harrastusmahdollisuuksia, mutta ei Kirkonkylässä ole mitään, eikä matkaan saa tukea, Tuominen-Peltola sanoo.

Pro Rajamäki lukio -työryhmän puolesta puheen pitänyt Matti Luokola muistutti myös, että lukio on alkujaan Rajamäen yhteiskoulun kannatusyhdistyksen rakennuttama. Ehkä juuri siksi kunnan aikeet tuntuvat kylällä pahalta.

Luokola kertoi myös ilahtuneensa lisäajasta, jonka kunnanhallitus otti maanantaina. Luokolan mukaan lukioratkaisu tarvisisi vielä reilusti lisäaikaa, jotta kunta ehtisi tehdä kunnolliset, yli hallintorajojen ulottuvat vaikuttavuusarviot. Hän toivoisi myös, että kunta siirtäisi palveluverkon vetovastuun yhdelle johtajalle, joka tarkastelisi asiaa kokonaisuutena yli hallintorajojen ja ottaisi päättäjiä mukaan jo valmisteluvaiheeseen. Lautakuntien ja päättäjien eriävistä näkemyksistä näkyy Luokolan mukaan se, että työtä tehdään vielä liian siiloutuneesti, eikä koko kuntaa ajatellen.

– Se ei vaikuta pelkästään Rajamäkeen, vaan koko Nurmijärveen, jos yksi taajama jää ilman vetovoimaisia palveluita, Luokola sanoo.

Terveiset valtuustolle

Rajamäkeläiset luovuttivat tilaisuudessa lukion säilyttämisen puolesta kerätyn adressin kunnanvaltuuston varapuheenjohtajalle Jerry Latvalle (sd.). Latva lupasi viedä adressin valtuustolle tiedoksi.

Hänen mukaansa oli hienoa nähdä, että aihe on saanut kuntalaiset liikkeelle.

– Tunteet tuntuvat olevan asiassa pinnassa, ja niin ne ovat päättäjilläkin. Silloin on aina vaikeaa tehdä päätöksiä, kun tunteet ovat mukana, mutta asiassa pitäisi ehdottomasti saada järkipäätös tehtyä, jotta voimme vuosienkin päästä todeta sen olleen hyvä päätös, Latva sanoo.

Omaa kantaansa asiaan hän ei vielä kertonut, sillä hän odottaa vielä kunnan lisäselvityksiä aiheesta. Kunnanhallitus päätti maanantaina, että lukioratkaisua ei tehdäkään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti elokuun lopussa, vaan päätös siirretään lokakuulle.

– On ihan hyvä, että tähän on otettiin lisäaikaa, sillä asiassa ei pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä. Vaikka vähän kiirehän tässä tulee toki lokakuullekin, Latva sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut