Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta vaatii yksityistievalituksen hylkäämistä – haluaa avustukset maksuun

Nurmijärven kunta vaatii Helsingin hallinto-oikeutta hylkäämään hallinto-oikeudelle tehdyn yksityistievalituksen.

Matti Putkonen teki valituksen kunnan yksityistieuudistuksesta 174 yksityistien osakkaan puolesta alkukesästä. Valitus liittyi siihen, kun Nurmijärven kunta päätti 22.4., että kunta ei jatka enää yksityisteiden hoitosopimuksia 1.5.2020 jälkeen, ja valtuusto siunasi uuden yksityisteiden avustusjärjestelmän ja myöntämisehdot. Hallinto-oikeuteen jätetyssä valituksessa vaaditaan kunnalle asian täytäntöönpanokieltoa ja päätöksen oikaisemista vuosikymmeniä kunnan hoitovastuulla olleiden asemakaavan ulkopuolisten teiden osalta.Valituksessa katsotaan, ettei päätöstä voida laittaa täytäntöön ennen kuin valitusaika on kulunut umpeen tai valitusta koskeva päätös on lopullisesti ratkaistu.

Samalla valittaja esitti, että kunta jatkaa hoitovastuutaan niiden teiden osalta, mitkä kunnanvaltuusto on vuosikymmeniä sitten ottanut hallinnollisilla päätöksillään kunnossapitovastuulleen ja hoitoonsa, valitusajan ja mahdollisen oikeusprosessin ajan.

Viime m aanantaina asiaa käsitellyt kunnanhallitus ei kuitenkaan ollut asiassa samoilla linjoilla Putkosen kanssa.

Nurmijärven kunta katsoo, että valitus on jätettävä tutkimatta tai toissijaisesti hylättävä perusteettomana.

Kunta toteaa vastauksessaan, että hallintolain mukaan päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä. Myös kuntalain nojalla kunnan viranomaisen päätös voidaan panna täytäntöön, vaikka päätös olisi vailla lainvoimaa.

Kunta vetoaa vastauksessaan myös siihen, että yleisen edun mukaan on kohtuullista ja perusteltua, että toimintansa lainmukaisesti ja hyvissä ajoin järjestäneet tiekunnat saavat avustukset edellä kerrotun mukaisesti käsittelyyn ja maksatukseen.

Valtuusto päätti huhtikuussa, että yksityistieavustukset ja ennakkoavustukset myönnetään (maksatus) uuden avustusjärjestelmän mukaisesti vuonna 2020 vain, jos valtuuston päätös avustusjärjestelmästä on saanut lainvoiman vuoden 2020 aikana. Jos uusi avustusjärjestelmäpäätös ei saa lainvoimaa vielä, yksityistieavustukset myönnetään voimassaolevien avustusperiaatteiden mukaan.

31.5. mennessä tienpitoavustusta on hakenut 101 tiekuntaa. Näistä vain yksi on ollut tiekunta, joka on ollut aiemmin kunnan hoitosopimusjärjestelmän piirissä.

Kunta toivookin, että asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta pääsee myöntämään avustukset syksyn aikana.

– Jos myöhemmin hallintotuomioistuin kumoaa valtuuston 22.4.2020 tekemän päätöksen uudesta avustusjärjestelmästä myöntämisehtoineen, kunta varaa itselleen mahdollisuuden periä tiekunnalle myönnetyn ennakkoavustuksen takaisin, kunnanhallitus lausuu.