Päivähoidossa seurataan nyt tarkkaa lasten vointia – negatiivisen koronatestin jälkeen voi palata hoitoon

Toiminta eskareissa ja päiväkodeissa jatkuu, mutta sitä säätelevät monet säännöt ja rajoitukset. Kuvituskuva. Henkka Jokela

Riikka Laine, Taina Joutsen

Nurmijärven varhaiskasvatuksessa seurataan nyt herkällä korvalla lasten vointia. Varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laineen mukaan esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen otetaan nyt vain terveitä lapsia. Syysflunssan aikana pientä helpotusta perheille voi tuoda kuitenkin kunnan linjaus, jonka mukaan lapsen saa tuoda hoitoon, jos on saanut koronatestistä negatiivisen tuloksen ja vointi on jo paranemaan päin.

– Uuden suosituksen mukaisesti jos on käynyt koronatestissä, saanut negatiivisen tuloksen ja oireilu on selvästi vähenemässä, voi hoitoon palata vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet, Laine sanoo.

Sen sijaan aina jos lapsella ilmenee koronavirukseen viittaavia oireita, muun muassa yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja, vatsaoireita tai päänsärkyä, hän ei voi tulla päiväkotiin tai esiopetukseen, ennen kuin on käynyt testissä ja oireet paranemassa. Kontakteja muihin ihmisiin pitää tässä tilanteessa myös välttää. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, hänet siirretään Laineen mukaan välittömästi erilliseen, aikuisen valvomaan tilaan odottamaan huoltajaa.

– Sekin on hyvä huomioida, että jos lapsen oireet johtuvat todetusta allergiasta ja ne helpottuvat selkeästi allergialääkityksellä, voi varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan hävinneet. Jos allergialääkityksestä ei ole apua, pitää hakeutua koronatestiin, Laine opastaa.

Laine tietää, että tiukka linja saattaa aiheuttaa perheille päänvaivaa, kun vanhemmat voivat joutua olemaan koronatuloksia odotellessa pois töistä. Laineen mukaan kunnalla ei ole kuitenkaan muuta vaihtoehtoa, koska muutoin altistuneita voi olla paljonkin.

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa vältetään nyt muutoinkin lapsen ikä ja kehitystaso huomioiden, tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa.

– Huolehdimme kuitenkin siitä, että lapsi saa tarvitsemansa läheisyyden ja turvan tunteen tästä huolimatta, Laine sanoo.

Ryhmäkokoja ja henkilöstömitoitusta koskeva sääntely on voimassa varhaiskasvatusta ja esiopetusta koskevan lainsäädännön mukaisesti. Alkuluokat toimivat omana ryhmänään.

– Rytmitämme ja porrastamme toimintaa, jotta samassa tilassa ei ole liikaa ihmisiä. Ulkoilussa vuorotellaan ja hyödynnetään lähialueen leikkipuistoja ja metsiä.

Myös ruokailu tapahtuu porrastetusti ja mahdollisuuksien mukaan oman ryhmän kanssa. Hygieniasta huolehditaan ruuanvalmistuksen ja -jakelun sekä syömisen aikana. Ruokailussa järjestetään mahdollisuuksien mukaan riittävät etäisyydet lasten välillä.

– Pyrimme siihen, että lapsiryhmiä ei sekoiteta tai yhdistetä keskenään. Henkilöstö toimii saman lapsiryhmän kanssa, ja siirtymistä toimipaikasta toiseen vältetään. Isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä.

Sekä lasten että aikuisten käsienpesuun kiinnitetään erityistä huomiota, samoin siivoukseen.

– Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu, joten lapselle tärkeän lelun saa tuoda varhaiskasvatukseen ja viedä kotiin päivän päätteeksi, Laine lupaa.

Arvion riskiryhmään kuuluvien osallistumisesta esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen tekee lääkäri.

Jos koulussa tai varhaiskasvatuksessa on todettu koronavirustapaus, niin tartunnalle altistuneet selvitetään. Selvitystyöstä vastaa alueen tartuntatautilääkäri, joka voi myös määrätä altistuneet kotikaranteeniin 14 vuorokaudeksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut